107277
107277
107277
107277
107277

'Arbitri će odluke donositi isključivo primjenom prava'

  • , 03.12.2009., 14:42
  • Autor:
  • komentara

Stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas izjavio je danas da će arbitri za donošenje odluke u hrvatsko-slovenskom prijeporu na temelju arbitražnog sporazuma moći primjenjivati isključivo pravo, jer su svi kriteriji za odluku arbitara navedeni u sklopu odredbe o 'primjeni prava' pa zato ne mogu biti izvanpravne naravi.

 
 
 
 
Jadranka Kosor i Borut Pahor (Foto: Reuters)

Jadranka Kosor i Borut Pahor (Foto: Reuters)

Komentirajući dosadašnji ishod građanske inicijative 'More je kopno' za pokretanje referenduma o arbitražnom sporazumu, Vidas je rekao da zakonski uvjeti za građansko pokretanje referenduma, s obzirom na potreban velik broj potpisa, nejasnoće u uvjetima, te kratko vrijeme u kojem potpise treba prikupiti, svjedoče o nesklonosti takvu obliku demokratskog odlučivanja.

U sporazumu ipak ugrađeno jamstvo

S obzirom na arbitražni sporazum, Vidas smatra važnim da je u taj sporazum ipak ugrađeno jamstvo na temelju kojeg se u arbitražnom postupku neće moći primijeniti 'nesklonost pravu'. 'To jasno proizlazi iz činjenice da se sva tri kriterija za odluku arbitara o 'spojnici' (junction) Slovenije i otvorenog mora navode u sklopu odredbe koja je naslovljena 'Primjenjivo pravo', čime je nedvojbeno zadan pravni okvir unutar kojeg se može kretati tumačenje arbitara o sadržaju navedenih kriterija', tvrdi Vidas.

Po toj odredbi arbitražnog sporazuma, arbitri bi za odlučivanje o 'spojnici' Slovenije i otvorenog mora, osim međunarodnog prava, primjenjivali još 'pravičnost' i 'načelo dobrosusjedskih odnosa'. Vidas tvrdi da naslov te odredbe, 'Primjenjivo pravo', određuje da je u arbitražnom sporazumu riječ o trima isključivo pravnim kategorijama.

'To znači da će se Slovenija, upusti li se u arbitražni postupak, morati podvrgnuti primjeni prava ne samo za odluku o granici s Hrvatskom nego i za odluku o njezinu tzv. izlazu ili dodiru s otvorenim morem, te o režimu za uporabu relevantnih morskih područja', rekao je. Smatra da, s obzirom na jasno pravilo međunarodnog prava o najviše 12 nautičkih milja teritorijalnog mora, arbitri neće moći dosuditi Sloveniji teritorijalni dodir s otvorenim morem, inače bi izravno kršili međunarodno pravo. 'Stoga u tumačenju značenja termina 'junction to' za arbitre preostaju tek funkcionalna, a ne teritorijalna rješenja', smatra Vidas.

>> Pahor: Arbitražni sporazum je slovenski uspjeh

Po njegovim riječima jedina odredba u arbitražnom sporazumu koja bi Sloveniju, makar teoretski, mogla teritorijalno dovesti do otvorenog mora time ostaje ona kojom je predviđena mogućnost nagodbe, uz pomoć arbitraže, a pritom bi olakotno za arbitre bilo to što odluku ne bi uopće morali ni obrazložiti. Međutim, to bi značilo da bi se Hrvatska u arbitražnom postupku sama trebala odreći dijela svojega državnog područja, što od nje nitko ne može tražiti, niti itko u Hrvatskoj to smije odobriti, bez obzira na uvjete kakvi se možebitno postavljali, smatra Vidas.

>> Pusić: Barroso jamči nepristranost arbitara u graničnom sporu

Vidas je u više javnih istupa iznio kritičke primjedbe na arbitražni sporazum, obrazlažući da je pojedinim odredbama Hrvatska kao stranka u postupku dovedena u neravnopravan položaj te da je uloga Europske komisije u provedbi sporazuma prenaglašena te uređena bez oslonca u njezinu stvarnu djelokrugu i kompetenciji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se