Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za međunarodno pravo Vidas

'Arbitri će odluke donositi isključivo primjenom prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas izjavio je danas da će arbitri za donošenje odluke u hrvatsko-slovenskom prijeporu na temelju arbitražnog sporazuma moći primjenjivati isključivo pravo, jer su svi kriteriji za odluku arbitara navedeni u sklopu odredbe o 'primjeni prava' pa zato ne mogu biti izvanpravne naravi.

Komentirajući dosadašnji ishod građanske inicijative 'More je kopno' za pokretanje referenduma o arbitražnom sporazumu, Vidas je rekao da zakonski uvjeti za građansko pokretanje referenduma, s obzirom na potreban velik broj potpisa, nejasnoće u uvjetima, te kratko vrijeme u kojem potpise treba prikupiti, svjedoče o nesklonosti takvu obliku demokratskog odlučivanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Sporazum sa Slovenijom Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem

U sporazumu ipak ugrađeno jamstvo

S obzirom na arbitražni sporazum, Vidas smatra važnim da je u taj sporazum ipak ugrađeno jamstvo na temelju kojeg se u arbitražnom postupku neće moći primijeniti 'nesklonost pravu'. 'To jasno proizlazi iz činjenice da se sva tri kriterija za odluku arbitara o 'spojnici' (junction) Slovenije i otvorenog mora navode u sklopu odredbe koja je naslovljena 'Primjenjivo pravo', čime je nedvojbeno zadan pravni okvir unutar kojeg se može kretati tumačenje arbitara o sadržaju navedenih kriterija', tvrdi Vidas.

Po toj odredbi arbitražnog sporazuma, arbitri bi za odlučivanje o 'spojnici' Slovenije i otvorenog mora, osim međunarodnog prava, primjenjivali još 'pravičnost' i 'načelo dobrosusjedskih odnosa'. Vidas tvrdi da naslov te odredbe, 'Primjenjivo pravo', određuje da je u arbitražnom sporazumu riječ o trima isključivo pravnim kategorijama.

'To znači da će se Slovenija, upusti li se u arbitražni postupak, morati podvrgnuti primjeni prava ne samo za odluku o granici s Hrvatskom nego i za odluku o njezinu tzv. izlazu ili dodiru s otvorenim morem, te o režimu za uporabu relevantnih morskih područja', rekao je. Smatra da, s obzirom na jasno pravilo međunarodnog prava o najviše 12 nautičkih milja teritorijalnog mora, arbitri neće moći dosuditi Sloveniji teritorijalni dodir s otvorenim morem, inače bi izravno kršili međunarodno pravo. 'Stoga u tumačenju značenja termina 'junction to' za arbitre preostaju tek funkcionalna, a ne teritorijalna rješenja', smatra Vidas.

>> Pahor: Arbitražni sporazum je slovenski uspjeh

Po njegovim riječima jedina odredba u arbitražnom sporazumu koja bi Sloveniju, makar teoretski, mogla teritorijalno dovesti do otvorenog mora time ostaje ona kojom je predviđena mogućnost nagodbe, uz pomoć arbitraže, a pritom bi olakotno za arbitre bilo to što odluku ne bi uopće morali ni obrazložiti. Međutim, to bi značilo da bi se Hrvatska u arbitražnom postupku sama trebala odreći dijela svojega državnog područja, što od nje nitko ne može tražiti, niti itko u Hrvatskoj to smije odobriti, bez obzira na uvjete kakvi se možebitno postavljali, smatra Vidas.

>> Pusić: Barroso jamči nepristranost arbitara u graničnom sporu

Vidas je u više javnih istupa iznio kritičke primjedbe na arbitražni sporazum, obrazlažući da je pojedinim odredbama Hrvatska kao stranka u postupku dovedena u neravnopravan položaj te da je uloga Europske komisije u provedbi sporazuma prenaglašena te uređena bez oslonca u njezinu stvarnu djelokrugu i kompetenciji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene