Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi na jugu

KAKAV APSURD Kako je granični prijelaz kod Neuma dodatno zakomplicirao život Dubrovniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem na jugu Hrvatske. Smeće više ne smije preko granice u Neumu, a šleperi s reciklažnim otpadom jutros su vraćeni u Dubrovnik. Neke općine, čini se, imat će problem s komunalnim otpadom.

Do zastoja je došlo jer je na snagu stupila uredba stara dvije godine. Prema njoj granični prijelaz u Neumu nije na popisu graničnih prijelaza kuda smije prolaziti otpad.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Tomislav Tomašević (Ne)popularni model Sedam novih mjera za odvajanje otpada: Velike promjene na zelenim otocima, pogledajte što će biti s plavim i žutim vrećicama po cesti

Najgore je to što je komunalni otpad koji određene općine s Pelješca odlažu u Neumu i to plaćaju vraćen, dakle on sad nije zbrinut.

Vraćena su dva šlepera iz Dubrovnika s odvojenim otpadom, onim za recikliranje i još šlepera sada čeka u skladištu u Dubrovniku. Tu moramo naglasiti da Dubrovnik nema reciklažno dvorište.

Alternativa je morski put, ali trajekt iz Dubrovnika ne postoji, ukinut je 2015., a opcija je trajekt u Trpanju, s Pelješca, no tamo nema dovoljno kapaciteta. Tim se trajektom voze i šleperi sa suhomesnatim prozvodima.

U Čistoći Dubrovnik kažu znali su za uredbu i žalili su se, ali se po tom pitanju dosad ništa nije napravilo ili poduzelo. Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić smatra kako je opet sve zapelo zbog odnosa države prema Dubrovniku, gradu izoliranom od matice zemlje."Zapelo je na tome odnosu Dubrovnika prema RH, izloaciji grada, nažalost nemamo ni taj regionalni centar za odlaganje otpada, mi smo uputili pismo i ministru zaštite okoliša, a istražujemo mogućnost prijevoza preko mora. Dubrovnik neće biti odlagalište smeća ali ovo je problem koji moramo riješiti zajedno s Vladom", ističe Vlahušić.

Do komentara ministra Slavena Dobrovića nije se moglo doći. Razgovarali smo s bivšim SDP-ovim ministrom u čijem mandatu je i donesena ova uredba. On kaže kako nisu znali da postoji problem, da su znali da bi se to promijenilo. Kaže da, kako je Vlada donijela odlkuku, tako je može i promijeniti.

Tko se kome žalio, zašto je uredba stupila na snagu ako alternative nisu održive, očito je da se radi o zakašnjelim rekacijama sa svih strana.

Neslužbeno, ministar bi trebao u utorak doći u Dubrovnik, a u Čistoći se nadaju kako će im preko vikenda ipak dopustiti prelazak preko granice. Treba naglasiti naravno kako su sve ovo problemi izoliranosti Dubrovnika, a problem sa smećem bi moglo bi biti sve više obzirom da Plan gospodarenja otpadom još nije gotov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene