Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko gospodarstvo

Apsurd: Čipsa ima, krumpira nema!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usred ekonomske krize Tvornica čipsa iz Donjega Miholjca udvostručila je proizvodnju.

Čips koji proizvode za robne marke trgovačkih lanaca postao je tražena roba i to ne samo u Hrvatskoj. Posao cvjeta Ali se nažalost hrvatski čips proizvodi od uvoznih krumpira. Nevjerojatno, ali istinito, jer u Slavoniji nema krumpira.

Pročitajte i ovo Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

Gotovo 4 milijuna vrećica čipsa- za svakog stanovnika Hrvatske po jedna svakoga mjeseca izlazi iz tvornice Kanaan u Donjem Miholjcu. "Kupci se opredjeljuju za jeftinije proizvode koji imaju dobru kvalitetu, što je praktički pokazalo da orijentacija prema robnim markama daje dobar rezultat", ističe Zvonko Popović iz navedene tvornice.

Uspjeh nije došao preko noći. Početaka proizvodnje u garaži sjeća se prvi zaposlenik. 58-godišnji Joža ponosan je na svoju tvrtku. "Ostat ću ovdje dok god mogu živjeti i raditi, bez razlike na mirovinu", kaže radnik Jozo Maltašić.

Tvornica danas ima 90-ero zaposlenih. Radi se u tri smjene. "Što se tiče plaće, s plaćom smo zadovoljni", kaže Anita Šanjug, radnica. Za zaposlene je u tvornici organiziran i besplatan tečaj stranih jezika.

Posla ima. Narudžbe za čips stižu. No, nema sirovine. U srcu Slavonije nema dovoljno krumpira. "Ono što je tragično da danas mi moramo krumpir uvoziti iz Mađarske, jednu količinu ćemo tijekom ovog tjedna početi uvoziti iz Njemačke i nešto vjerojatno s Kosova", kaže Popović.

Krumpir je visokodohodovna kultura. No, naši poljoprivrednici radije siju pšenicu ili kukuruz ili ništa. "Milijun ljudi je nezaposleno. Milijun hektara neobrađeno, što u konačnici, ako se malo netko poigra s tim, možda se netko i zaposli na tim neobrađenim površinama", sugerira Popović. Manje korova. Više krumpira. Više čipsa. Više zaposlenih u tvornici. Svi bi mogli imati koristi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene