Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel hrvatske policije:

'Vodite brigu gdje su vam djeca da se ne odaju skitnji, alkoholu i drogama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija apelira na roditelje da brinu o tome gdje im se nalaze djeca jer se maloljetnici, tvrde, zbog nedovoljnog nadzora mogu odati skitnji i konzumaciji cigareta, alkohola i droga.

Policijska uprava sisačko-moslavačka na svojim je stranicama objavila apel i poziv roditeljima da vode brigu o tome gdje im se djeca nalaze. Poručili su da se zbog nedovoljnog nadzora maloljetnici lako mogu odati skitnji i nekontroliranim noćnim izlascima, a postoji i opasnost da se odaju konzumaciji cigareta, alkohola i droga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Ilustracija Policija istražuje slučaj Roditelji u panici, muškarac vreba djevojčice i vabi ih slatkišima: "Imao je kapu, sunčane naočale i medicinsku masku"

Nova, jeftina, ali smrtonosna droga: Ne bojimo se policije, ne radimo ništa protuzakonito!

'Njihov boravak u noćnim satima na javnim mjestima predstavlja za njih potencijalnu opasnost da postanu žrtve raznih kaznenih ili prekršajnih djela', poručili su iz policije.

Priopćenje PU prenosimo u cijelosti:

'Apeliramo i pozivamo roditelje, staratelje i one koji se brinu o maloljetnicima da u cilju pravilnog razvoja svog djeteta vode brigu gdje im se djeca nalaze, kada se iz izlazaka vraćaju kući, u kakvom se društvu kreću.

Naime, uslijed nepostojanja ili nedovoljnog nadzora od strane roditelja, staratelja ili drugih osoba kojima je ova, možemo reći rizična skupina povjerena na brigu i skrb, maloljetnici se mogu odati skitnji, nekontroliranim noćnim izlascima i izlascima u ugostiteljske objekte kao i druženju s asocijalnim osobama.

Tako njihov boravak u noćnim satima na javnim mjestima predstavlja za njih potencijalnu opasnost da postanu žrtve raznih kaznenih ili prekršajnih djela.

Također, postoji realna opasnost da se odaju konzumaciji raznih sredstava koja izazivaju ovisnost npr. cigarete, alkohol, droge i slično.

Tako su 2013. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke policijski službenici bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje iza 23 sata zatekli 83 maloljetnika mlađih od 16 godina.

Najviše maloljetnika, njih 31 zatečeno je na području Kutine, zatim 24 na području Siska, na području Gline 13, sedam ih je zatečeno na području Novske, na području Petrinje i Gvozda zatečena su tri maloljetnika, na području Dvora i Hrvatske Kostajnice zatečen je jedan maloljetnik, dok na području Sunje maloljetnici nisu zatečeni.

Radi njihove sigurnost maloljetnici su dovedeni u policijske postaje te su pozvani roditelji da preuzmu daljnju brigu o svojoj djeci.

Također, roditelji su upozoreni na kršenje odredbi članka 95. Obiteljskog zakona, a kojom se u vremenu od 23 do 5 sati zabranjuje boravak djece i mlađih maloljetnika, znači onih koji nisu navršili 16 godina, na javnom mjestu bez pratnje roditelja odnosno staratelja ili druge punoljetna osobe od povjerenja.

Roditelji su također upozoreni da ako se nastavi s kršenjem spomenutih odredbi mogu odgovarati i za počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

O svim ovim slučajevima upoznati su i nadležni Centri za socijalnu skrb', stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene