Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada će potrajati

Laslo: 'Seljaci nastavljaju s blokadom prometnica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seljaci nastavljaju s jučer započetom prosvjednom blokadom prometnica u nekoliko kontinentalnih županija, a danas i sutra se očekuje otvaranje novih prosvjednih točaka, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izjavio je danas u Osijeku predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo.

U svojoj izjavi Antun Laslo je kazao kako se prosvjedi za sada odvijaju bez poteškoća, a promet na mjestima blokada preusmjeravaju policijski službenici.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

Drži da će blokada potrajati barem do ponedjeljka, odnosno do novog sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

>>Seljaci traktorima BLOKIRALI ulaze i izlaze na autocestu

Na upit je li upoznat s današnjim priopćenjem Ministarstva unutarnjih poslova, koje je prosvjednike pozvalo da prekinu blokadu prometnica, jer se tako krši Zakon o javnom okupljanju i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Laslo je kazao kako nema informaciju o tome, te da je odluka o blokadi prometnica jučer donesena jednoglasno, nakon obavijesti o neuspjehu pregovora predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore s ministrom Jakovinom u Zagrebu, pri čemu se neke ceste potpuno, a neke samo djelomice blokirane.

Napomenuo je kako očekuje da će blokada potrajati do ponedjeljka, odnosno do nastavka razgovora izaslanstva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i pojedinih udruga s ministrom Jakovinom, nakon čega će se odlučiti o daljnim potezima.

>>MUP: Seljaci su svojim prosvjedom prekršili zakone!


U današnjem priopćenju na svojim internetskim stranicama MUP, uz ostalo, navodi kako su organizatori prosvjeda obavezni prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili. Napominju kako Zakon o javnom okupljanju izričito propisuje da se prosvjed ne može održati na auto cestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa, a da Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuju da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestima na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.

Stoga, MUP upozorava seljako-prosvjednike da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene