Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik EP

''Hrvatska u Bruxellesu može računati na izrazito važnog prijatelja koji je na njihovoj strani''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem rekao je da Hrvatskoj pruža potporu ulaska u Schengen.

Antonio Tajani u 13 sati sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon čega su oboje dali izjavu.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke

Tajani je čestitao Plenkoviću na ubrzanom rastu gospodarstva, koji je potvrdio i predsjednik Europske banke Mario Draghi. Osvrnuo se na važnost stabilnosti. ''Stabilnost Hrvatske je izuzetno bitna. Ne smijemo popustiti pritiscima populizma koji mogu ugroziti stabilnost cijele Europske unije'', rekao je Tajani ponovivši da će se osobno založiti da što prije hrvatska uđe u Schengen.

Hrvatska je, kaže, među top zemljama koje su pokazale važnost zaštite manjina.

''Hrvatska u Bruxellesu može računati na izrazito važnog prijatelja koji je na njihovoj strani'', zaključio je Tajani.

 

Tajanijev dan u Hrvatskoj bio je ispunjen sastancima. Prvo ga je jutros primio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Nakon sastanka Jandroković je rekao da su se osvrnuli na budućnost Europske unije, na situaciju u jugoistočnoj Europi, te su razgovarali o tome da sve zemlje koje bi željele postati punopravne članice EU moraju ispuniti kriterije i standarde.

''Usuglasili smo se da je politička stabilnost zemalja članica bitna za stabilnost EU, da je važno snažiti institucije na nacionalnoj razini i razini EU'', rekao je Jandroković.

Također su razgovarali o Schengenu, a Tajani je izrazio potporu što bržem pridruženju Hrvatske schengenskoj zoni. ''Važna je stabilnost u regiji Balkana i vidim da tu Hrvatska mora imati ključnu ulogu. Radi se o kompliciranoj regiji, postoji niz opasnosti od stranih boraca koji dolaze sa stranih ratišta i važno je osigurati što veću stabilnost regije'', rekao je Tajani.

Zbog toga je, smatra važno da Hrvatska što prije pristupi Scgengenskom sporazumu. ''S moje strane mogu potvrditi da ću učiniti što više da bi Hrvatska dostigla taj cilj'', kazao je.

Hrvatska važna i za mediteransku regiju

Dodaje da Hrvatska ima važnu ulogu ne samo na Balkanu nego i u mediteranskom bazenu i ''moramo zajedno raditi na tome da se i ta regija stabilizira. Ako uspijemo u tome, smanjit će se val izbjeglica i važno je raditi na stabilizaciji mediteranskog područja''.

Dotaknuli su se, kazao je Tajani, i korištenja europskih fondova, naročito onih namijenjenih za razvitak turizma. ''Novac iz tih fondova bi mogao dovesti dodatni turistički priljev koji je dodatni impuls za rad hrvatskog gospodarstva'', naglasio je.

Predložio je da u Hrvatsku dođe i nakon ljeta kako bi se vidjelo kakav je progres postignut po pitanju tema o kojima je danas razgovarao s Jandrokovićem.

Također se sastao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, nakon čega je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održao govor o budućnosti Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene