Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko za beogradsku Politiku

'Antimafijaška koalicija Hrvatske i Srbije već ima rezultate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Karamarko kaže da cilj nije protjerivati kriminalce, nego ih onemogućiti.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je za list 'Politika' da će osnivanje Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala biti odgovor ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije na povezivanje kriminalnih skupina u regiji, te dodao kako države regije trebaju udružiti svoje snage u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Informacije daje na kapaljku Sretko Kalinić priznao 35 ubojstava? Slika nije dostupna Traži status svjedoka pokajnika Kalinić: Znam gdje su bačve s milijunima eura

>> 'Dajte mi laptop i pokazat ću vam gdje je glava'

Karamarko je u intervjuu tom beogradskom dnevniku izrazio zadovoljstvo načinom na koji je u medijima i javnosti prihvaćena najava osnivanja tog centra, jer će, kako je rekao, pozitivna medijska prezentacija utjecati na odluku i drugih država regije 'da se pridruže našoj antimafijaškoj koaliciji'.

'Realno je očekivati da će aktivnosti tog centra na prostorima Hrvatske i Srbije utjecati na dislociranje kriminalnih grupa i njihovih aktivnosti na prostore drugih država. Nama nije cilj da, pod navodnicima, protjerujemo kriminalce, već da u potpunosti onemogućimo njihove kriminalne aktivnosti i zato su nam kao partneri potrebne ostale države u regiji', ukazao je Karamarko.

Ministar je istaknuo kako organizirani kriminal i terorizam nisu problem samo Hrvatske i Srbije, već i drugih njima susjednih država te da su to dovoljno snažni argumenti za udruživanje snaga u borbi protiv tog zla.

Ne očekuje teškoće u vezi izručenja Sretka Kalinića

Govoreći o dosadašnjoj suradnji u razmjeni informacija, naveo je kako su rezultati najvidljiviji u rješavanju teških ubojstava suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, kao i pljačke Hrvatske pošte u Splitu.

'Također, i u aktualnom slučaju Kalinić-Simović kriminalističko istraživanje ide u dobrom smjeru. Između ostalog, zahvaljujući i razmjeni informacija zasnovanoj na punom povjerenju. Vjerujem da će nas to dovesti do rješavanja nekih teških zločina u kojima su akteri pripadnici 'zemunskog klana', istaknuo je on.

Upitan očekuje li da će biti prigovora izručenju Sretka Kalinića Srbiji, s obzirom na to da je on, kako se sumnja, počinio ubojstvo i na teritoriju Hrvatske, naveo je kako s tim u vezi ne očekuje teškoće.

'Ne očekujem posebne teškoće u vezi s izručenjem Sretka Kalinića, ali nezahvalno je bilo što prejudicirati. Prepustimo nadležnom sudu da donese odluku', zaključio je Karamarko.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene