Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temeljno ustavno pravo

Antičević Marinović o okupljanju na Markovu trgu: SDP se ne boji građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović komentirajući danas odluku Ustavnog suda kojom djelomično ukida zabranu prosvjednog okupljanja građana, istaknula je da se 'očito stvara dojam u javnosti da se poštivanje zakona i Ustava odnosi samo na SDP i njegovu koaliciju, a da se za vrijeme HDZ-a, iako su donosili bezbrojne zakone koji nisu u suglasnosti s Ustavom, na njih reagira tek na njihovom odlasku.'

'Zaista je čudno da se reagira tek nakon šest godina, a radi se o temeljnom ljudskom pravu na okupljanje i prosvjed', istaknula je Antičević Marinović u izjavi novinarima dodavši da se 'SDP ne boji građana'. Podsjetila je da je u srpnju 2005. donesen zakon o prosvjednom okupljanju kojim je HDZ odmah po dolasku na vlast zabranio prosvjedna okupljanja na Markovu trgu i time pokazao da 's građanima ne želi dijeliti ni trg, a kamoli njihovu sudbinu'.

'Sada na odlasku HDZ-a s vlasti Ustavni sud se ohrabrio i donosi odluku da građani mogu nesmetano prosvjedovati pred Uredom predsjednika Republike na Pantovčaku, ali još uvijek uz velika ograničenja odnosno, odgađa takvu suspenziju (na Markovu trgu) za sljedeću vlast, do sredine 2012. godine', kazala je Antičević Marinović.

Ustvrdila je da je Klub SDP-a u više navrata podnosio zahtjev za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom i podsjetila da su za vrijeme Račanove vlasti prosvjednici na Markovu trgu godinu i pol dana taborili, HDZ ih je hranio, oni su tom istom hranom počesto gađali samog premijera i članove vlade, a dolaskom na vlast HDZ je takvu mogućnost zabranio. Odgovarajući na upit je li to usmjereno na buduću vladu, Antičević Marinović je rekla kako je to evidentno i da se stvarno treba praviti gluh, nijem i slijep da se ne bi vidjelo činjenice.

Ustavni sud jednoglasno je danas ukinuo zabranu javnog okupljanja i prosvjeda u krugu 100 metara od Ureda Predsjednika dok zabrana okupljanja na Markovu trgu gdje su sjedište Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda ostaje na snazi do 15. srpnja iduće godine, čime je zakonodavcu dana mogućnost da do tada izmijeni osporeni Zakon i uredi ga u skladu s Ustavom. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da zabrana okupljanja na Markovu trgu 'nije apriori neustavna' već je neustavno praviti razliku u vrstama okupljanja na tom trgu. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dopunsko zdravstveno osiguranje 'Građani su opravdano ljuti i opravdano negoduju na ono što se sprema' Slika nije dostupna Milanka Opačić, Dragica Zgrebec... SDP u Saboru o Prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene