Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u koncernu

Mali dobavljači Agrokora nesretni zbog Ramljakova odlaska: "Dobro je radio svoj posao, žao mi je što je podnio ostavku"

Mislav Bago o krizi u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago o krizi u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mislav Bago o krizi u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago o krizi u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Špadina ispred sjedišta Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) Dalibor Špadina ispred sjedišta Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mudrinić izlazi iz zgrade Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Mudrinić izlazi iz zgrade Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Ramljak dolazi na sastanak u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) Ante Ramljak dolazi na sastanak u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Gordan Jandroković dolazi u zgradu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
U utorak navečer odjeknula je informacija da je Ante Ramljak ponudio ostavku predsjedniku Vlade na dužnost Vladina povjerenika za Agrokor. Očekuje se kako će se tijekom srijede rasplesti klupko oko afere Agrokor.

17:33 - Iz Banskih dvora su priopćili da bi se premijer uskoro trebao obratiti novinarima, ali to uskoro traje od ranih prijepodnevnih sati. Dva je tjedna premijer proučavao dokumente o savjetnicima Agrokora. Dobio je ostavku Ante Ramljaka, a nije se pripremio za plan B, jer očito je da nema osobu koja bi Ramljaka mogla zamijeniti. Kompleksno je izabrati novog povjerenika, moraju se zadovoljiti financijske institucije, bankare, sve one koji su kreditirali Agrokor, što znači da ako se ovakvim tempom nastavi, zasigurno do početka tjedna nećemo znati tko je novi Vladin povjerenik.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

17:10 Dalibor Špadina, reporter Nove TV, koji se javio ispred sjedišta Agrokora, kaže da su vjerovnici iz redova dobavljača još uvijek oprezni te da čekaju odluku o novom vjerovniku. 

Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača, kaže da je Ante Ramljak dobro radio svoj posao. "Uspjeli smo riješiti male dobavljače i mislim da se pripremala i nagodba, da je krenula u dobrom smjeru. Žao mi je što je gospodin Ramljak podnio ostavku", rekao je Brlošić. 

14:50 Premijer Andrej Plenković će u 15 sati održati sastanak s glavnim direktorom Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) Yvesom Daccordom. Očekuje se kako bi se nakon 16 sati mogao obratiti javnosti.

14:15 U zgradu Vlade ponovno su ušli predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Prije donošenja važnih odluka Plenković redovito saziva najbliže suradnike kao što je Gordan Jandroković dok je Božinović u prvom krugu njegovih ministara", javlja reporter Nove TV Mislav Bago.

Mislav Bago o krizi u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Jandroković dolazi u zgradu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

14:00 Reporter Mislav Bago s najnovijim informacijama javio se uživo ispred Banskih dvora u vijestima Nove TV.

"Plenković će se obratiti javnosti tek kada nađe zamjenu Ramljaka, a do tada ga vodi Ramljak. Premijer je okružen ministrima, ali ponajprije  Martinom Dalić. Politički su se riješili tereta Ramljaka, ali ne i financijskog tereta. Trebaju naći osobu koja će vjerovnicima uliti povjerenje", izvijestio je Mislav Bago.

Bago je kazao kako se cijelo vrijeme izmjenjuju imena potencijalnih nasljednika Ramljaka te će se Alix partnere trebati pitati za suglasnost. 

13:24 Iz zgrade Vlade na stražnji izlaz je izašao Ivica Mudrinić, bivši predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma. Na pitanje je li i on došao na razgovor o mogućoj poziciji u Agrokoru, Mudrinić je odgovorio: "Ma kakvi."

Mislav Bago o krizi u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Mudrinić izlazi iz zgrade Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

12:44 Ispred sjedišta Agrokora za portal DNEVNIK.hr javio se reporter Nove TV Dalibor Špadina.

"Vrlo je živo ispred uprave Agrokora. Stigao je Ramljak sa stranim savjetnicima i direktorima kompanija. Direktor Konzuma Slavko Ledić je zabrinuto razgovarao na telefon. Nema službenih informacija, čeka se press-konferencija Andreja Plenkovića. Vjerojatno se ovdje odvijaju sastanci što i kako dalje. Do ljudi unutra se u zgradu ne može ući, a nije poznato ni hoće li biti izjava za medije. Razgovarao sam s nekim vjerovnicima koji kažu da im se ne sviđa ovakva situacija koja može usporiti postizanje nagodbe i otežati proces pregovaranja, što nitko ne želi," izvijestio je Špadina.

12:05 Ante Ramljak stigao je u Agrokor sa savjetnicima.

11:56 - "U Vladi traje zatvoreni uži kabinet, traži se nasljednik Ante Ramljaka. Inače, Agrokor nije obezglavljen, i dalje je Vladin upravitelj Ante Ramljak i bit će tamo dok ga sud ne razriješi, a to se može dogoditi tek kada Vlada pošalje novo ime na Trgovački sud kao Vladina povjerenika. Onda sud mora u razumnom roku odlučiti - može isti dan, a može trajati i tada se postavlja novi povjerenik, a razrješuje stari", izvijestio je Mislav Bago koji situaciju prati ispred Banskih dvora.

11:00 "Imate nekih situacija u životu koje su 'win-win', a postoje situacije koje su 'lose-lose'. Ova situacija u životu 'lose-lose' je vezana uz našeg premijera Andreja Plenkovića. Kada preuzmete odgovornost i budete premijer jedne države, odnosno predsjednik jedne vlade, onda morate preuzeti odgovornost za slikanje, i za lijepe stvari i za ružne stvari. Jednako tako, trebate predvidjeti nekoliko scenarija.

U ovom scenariju ništa neće biti dobro.Ramljak je zapravo preuzeo odgovornost premijera, koji je imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a on se sada našao da zapravo sanira štetu i sanirat će je", komentirala je Mrak Taritaš na upit novinara na Glas-ovoj konferenciji za novinare uoči sjednice zagrebačke Skupštine.

10:45 Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako "najnovija kriza u Agrokoru nema nikakvog rizika za financijski sustav". Poručio je kako je hrvatski financijski sustav stabilan te da svi imaju odgovornost održavanja takvog stanja, pri čemu nije važan samo Agrokor. Nade Murganić, kazao je reporter Nove TV Mislav Bago, nema.

10:35 U zgradu Vlade počeli su dolaziti i ministri jer se danas održava uži kabinet Vlade, ali nitko ne želi davati izjave.

Ministar Goran Marić kazao je tek: „Prehlađen sam, ne mogu govoriti...“

10:30 Ante Ramljak oglasio se o razlozima ostavke. Više pročitajte ovdje.

10:25 - Reporter Nove TV Mislav Bago javio se ispred Banskih dvora. "Premijer Plenković od jutra sa svojom najbližom suradnicom Martinom Dalić traži nasljednika Anti Ramljaku za mjesto vladina povjerenika za Agrokor. U najdelikatnijem trenutku, kada se treba postići nagodba u Agrokoru, Ante Ramljak je poslao pismo i dao neopozivu ostavku na dužnost glavnog vladinog povjerenika. Uslijedilo je to nakon 15 dana velikih pritisaka i na Ramljaka, ali i na premijera Plenkovića i Martinu Dalić nakon što su objavljeni ugovori o konzultantskim uslugama koje je davala firma u kojoj je radio Ante Ramljak prije nego je prešao u Agrokor. Ti iznosi su bili 250 tisuća kuna tjedno ili milijun kuna na mjesečnoj razini. Ante Ramljak odlazi s tog mjesta, a Vlada mora naći povjerenika. Premijer Plenković trebao bi se sa potpredsjednicom Vlade obraitti javnosti tijekom dana. Naravno da će se obratiti tek onda kada nađu osobu koja je spremna sada u gotovo 89. minuti ući u proces restrukturiranja. 10. travnja završava po zakonu proces restrukturiranja no još prošlog tjedna Ante Ramljak i potpredsjednica Dalić dali su do znanja, iako nisu znali da jedan od njih više neće biti na toj funkciji, da je sasvim izvjesno da će tek 10. srpnja završiti priča o slučaju Agrokor", rekao je Mislav Bago.

10:20 Pojavio se neslužbeni popis osoba koje bi mogle zamijeniti Ramljaka. Više pročitajte ovdje.

10:15 - Obustavljeno je trgovanje dionicama Agrokorovih tvrtki na Zagrebačkoj burzi. Više pročitajte ovdje.

09:07 - Premijer Andrej Plenković i Martina Dalić stigli su u Vladu, javlja N1.

Mislav Bago o krizi u Agrokoru (Foto: Dnevnik.hr) Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ante Ramljak podnio ostavku, danas bismo trebali doznati što planira Vlada

"Sutra ćete sve doznati", odgovorila je u utorak navečer Martina Dalić na pitanje je li Ante Ramljak podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor. Mediji su kasno sinoć izvijestili da je Ramljak već podnio neopozivu ostavku.

A na odlazak s mjesta izvanrednog povjerenika odlučio se zbog stalnih napada i pritisaka. Danas bi trebala biti poznata i formalna odluka Vlade te daljnji plan.

Podsjetimo, u večernjim satima u utorak održan je sastanak u Vladi. Iz zgrade Banskih dvora na stražnji izlaz iza 21 sat izašao je Ramljak. Oko 22 sata Banske dvore napustili su i premijer Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Dalić nije htjela odgovoriti na pitanje koja je njezina politička sudbina, a upitana je li Ramljak podnio ostavku, rekla je: ''Sve ćete doznati sutra''.

Članica privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković u utorak nije htjela komentirati situaciju, ali ako izvanredni povjerenik za Agrokor podnese ostavku, rekla je, već će u srijedu ujutro izaći u javnost priopćenjem.

Najvažnije je kako će reagirati vjerovnici i dobavljači

A što znači ostavka Vladina povjerenika za proces restrukturiranja koji je ušao u završnu fazu ?

"Cijeli proces restruktiriranja Agrokora se usložnjava. Ono što je u ovom trenutku najvažnije je što i kako će vjerovnici i svi ostali dobavljači u Agrokoru reagirati. Naime, oni trebaju dati svoju suglasnost, a Vlada Trgovačkom sudu treba poslati ime novog Vladinog povjerenika. To može trajati nekoliko sati, ali i nekoliko dana.

Sasvim je jasno da cijeli proces spašavanja Agrokora neće završiti u travnju, nego u srpnju. Ali isto tako je pitanje na koji način će dobavljači reagirati. Vlada, ali i novi Vladin povjerenik ako on dođe moraju dati jamstva da će se sve nastaviti svojim tijekom.

Proces restrukturiranja došao je u završnu fazu nagodbe. Najgora bi bila situacija da dobavljači, njih gotovo 4000 za Konzum u ovome trenutku počnu obustavljati dostavu svoje hrane ili potrepština.

U tom slučaju scenarij bi bio vrlo sličan onome koji smo imali u travnju prošle godine, a to su prazne police Konzuma. To su naravno crni scenariji koje ne želimo prognozirati.

U ovom trenutku čeka se premijer Plenković koji treba donijeti konačnu odluku", kaže reporter Nove TV Mislav Bago.

250.000 kuna na tjedan za usluge

Dva tjedna čeka se stav Andreja Plenkovića o aferi Savjetnici. Ramljak je prije dva tjedna svu dokumentaciju o savjetnicima donio premijeru Plenkoviću koji je naredio, analizu. Uslijedilo je to nakon izbijanja afere u kojoj je otkriveno da je jedan od podizvođača i tvrtka u kojoj je Ramljak radio prije preuzimanja funkcije.

Po istim inormacijama tvrtka je dobivala 250.000 kuna na tjedan za usluge. Zadnjih dana premijer Plenković nije se želio službeno očitovati o ugovorima.

Ante Ramljak za izvanrednog je povjerenika došao 10. travnja prošle godine. Istoga dana ove godine, po Lex Agrokoru, istječe rok za postizanje nagodbe s vjerovnicima, no prošlog je tjedna potvrđeno da će od suda biti zatraženo produljenje roka za nagodbu do 10. srpnja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene