Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKVO JE STANJE U KONCERNU

Ante Ramljak predao prvo izvješće o stanju u Agrokoru, a ovo je 10 najvažnijih stvari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak predao je nadopunjeno mjesečno izvješće o gospodarskom i financijskom stanju te o provedbi mjera izvanredne uprave u Agrokoru za razdoblje od 10. travnja do 10. svibnja.

Izvješće o stanju u Agrokoru, koje potpisuje Ante Ramljak, izvanredni Vladin povjerenik za taj koncern, objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, izuzev dijela koji se tiče aktualnog operativnog poslovanja kompanija u sastavu kocerna Agrokor, "koji su zbog povjerljivosti poslovnih podataka i zaštite tržišne konkurentnosti uklonjeni iz verzije za javnu objavu", kako je navedeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna natječaj bio samo predstava Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017., samo u 2017. naplatili 98 milijuna kuna Slika nije dostupna Afera Agrokor Božinović: O pitanjima nacionalne sigurnosti ne raspravlja se javno

U nastavku donosimo nekoliko najvažnijih stvari iz Ramljakova izvještaja.

1. Kakvo je bilo upravljanje Agrokorom?

"Utvrđeno je da društvo nije održavalo sjednice Uprave te da ne postoji formalno ustrojen proces odlučivanja i donošenja odluka u djelokrugu uprave društva", navedeno je u izvještaju.

2. Što je s financijskim izvještajima?

Nije postojao adekvatan sustav financijskog izvještavanja i kontrolinga za koncern ovakve veličine, "ustrojen na način da uprava društva ima mjesečni pregled konsolidirane financijske i operativne pozicije grupe".

3. Je li postojao konsolidirani poslovni plan za 2017. godinu?

Ante Ramljak u izvještaju je naveo i da "u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave društvo nije imalo ažurni konsolidirani poslovni plan za 2017. godinu, dok su operativne kompanije svaka za sebe imale uspostavljen poslovni plan za ovu godinu".

4. Što je učinjeno od početka izvanredne uprave?

Zahvaljujući primjeni lex Agrokora 10. travnja odblokirano je 15 Agrokorovih tvrtki. U roku od četiri dana s domaćim bankama potpisan je ugovor o kreditu u iznosu od 80 milijuna eura, ne bi li se omogućio kontinuitet poslovanja.

"Obveze prema dobavljačima su se generalno smanjile u operativnim kompanijama kao posljedica ubrzanog plaćanja po uvođenju izvanredne uprave. U maloprodaji likvidnost nije adekvatna te se plaćanja usmjeravaju na kritične i strateški važne dobavljače što dovodi do povećanja ukupnih dospjelih obveza. Kada se promatra struktura obaveza prema dobavljačima, uslijed avansnih te skraćenih rokova plaćanja, nedospjele obaveze prema dobavljačima su se uglavnom smanjivale", navedeno je nadalje.

5. Koliko iznose ukupne obveze Agrokora?

"Izvještaj pripremljen od strane savjetnika utvrdio je da su na dan 31. ožujka 2017. godine ukupne obveze 19 najvećih društava (što ne uključuje Mercator d.d. i njegova povezana društva) koja čine Agrokor grupu bile 40,4 milijarde kuna", istaknuto je u izvještaju.

6. Tko su najveći kreditori Agrokora?

"Zaključno s 31. ožujka 2017. godine pojedinačno najveći ne-bankovni kreditor bila je Adris Grupa s 967 milijuna kuna", dok što uključuje samo obveze 19 najvećih društava iz koncerna. Nadalje, kako je navedeno: "Zaključno s 31. ožujkom 2017. godine, Proširena Grupa imala je 13,833 milijuna kuna neosiguranih i nenaplaćenih bankovnih zajmova. Zaključno s 31. ožujkom 2017. godine, najveći neosigurani bankovni zajmodavac bila je Sberbank sa 8,169 milijuna kuna".

Ovdje treba pojasniti da je zapravo riječ o ukupno 13,833 milijarde kuna bankovnih zajmova, od čega na Sberbank otpada 8,169 milijardi. Format brojki u izvještaju je prenesen je iz tabličnog prikaza, no u tekstualnom dijelu taj format nije prilagođen pa može zbuniti čitatelja.

7. Što se dogodilo s mjenicama?

"U svrhu pronalaska modela rješavanja pitanja mjenica održani su razgovori s dobavljačima i financijskim institucijama koji su rezultirali tekstom Promemorije. Promemorija definira moratorij na prisilnu naplatu potraživanja financijskih institucija od dobavljača Agrokora temeljem regresnih prava do 31. svibnja ove godine, u kojem roku bi trebalo naći okvirno rješenje za pitanje mjenica izdanih dobavljačima i njihovim regresnim pravima. (...)

Dana 24. travnja utvrđen je popis od 16 financijskih institucija koje su potpisale Promemoriju što čini oko 73% ukupnog iznosa dok je među faktoring društvima taj iznos 99,37 %, kao i 72 poslovna partnera koji su dosad potpisali Promemoriju što čini 41,11% od ukupnog iznosa mjenica. Razgovori o ovoj temi se nastavljaju."

8. Je li bilo otkaza, i koliko?

U izvještaju se navodi kako su potpisani sporazumni raskidi ugovora s bivšom Upravom i Nadzornim Odborom Agrokora d.d. te drugim višim menadžerima kompanije, "u većini slučajeva bez dodatnih troškova za kompaniju". S time u vezi, dodaje se kako je Ramljak 28. travnja podnio Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtjev za suglasnost za podnošenje tužbe protiv trojice članova bivše Uprave Agrokora – Ivice Todorića, Ante Todorića i Ivana Crnjca – "zbog potencijalno štetnog utjecaja na buduće poslovanje kompanije".

Konkretno, oni su si aneksom ugovora o radu 31. ožujka osigurali da će "Agrokor snositi svu štetu koja bi bivšim članovima Uprave mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji i/ili propuštanja koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova Uprave Agrokora".

Na dan 10. travnja Agrokor je imao 158 zaposlenika. Po isteku svih otkaznih rokova ovaj broj iznosit će 109, dodaje se u izvještaju.

9. Što je sada prioritet?

"U ovom teškom trenutku za koncern, upravljanje likvidnošću ili novčanim pozicijama grupe bio je ključni prioritet, te je rad kompanije i savjetnika usmjeren k stabilizaciji poslovanja pred važnu ljetnu sezonu. (...)

Kratkoročno, Agrokor će nastojati osigurati dostatnu likvidnost kako bi se financirala turistička sezona koja samo što nije počela – razgovori s nizom onih koji bi mogli osigurati financiranje traju od 10.04. U pripremi su mjere upravljanja radnim kapitalom koje će biti implementirane u lipnju 2017. pred vrhunac turističke sezone.

Potrebe vansezonskog financiranja temeljnog poslovanja bit će definirane krajem kolovoza 2017., kad će kompanija imati bolji pregled nad financijskom pozicijom svake kompanije članice."

10. Kakvi su planovi za restrukturiranje?

"Dugoročno će se definirati potreba za operativnim restrukturiranjem temeljnog poslovanja te će se usvojiti primjerene strategije za kompanije članice u kojima je takvo restrukturiranje potrebno. Očekuje se da će ovo biti proces koji će trajati tijekom cijelog razdoblja upravljanja izvanredne uprave", navedeno je u izvještaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene