Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVILA PISMA

Ljubavnica Francoisa Mitterranda otkrila zašto je šutjela o njihovoj 33 godine dugoj vezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anne Pingeot, ljubavnica bivšega francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda s kojim je bila u vezi 33 godine i s kojim ima kći Mazarine, ispričala je za radio France Culture zašto je godinama šutjela o toj vezi.

Anne Pingeot, kojoj su danas 73 godine, ispripovijedala je da je odrastala u konzervativnoj katoličkoj obitelji i da su je učili da žena mora biti u podčinjenom položaju te da ne smije imati intelektualni život.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lapsus VIDEO Merkel pred Hollandeom spomenula 'krivog' Francoisa Slika nije dostupna Rpmantični Erwin Rommel Objavljena pisma najdražeg Hitlerovog generala ljubavnici

"Moja obitelj zaostala je u vremenu dva naraštaja. To je bilo selo, vrlo reakcionarno, krajnje desno orijentirano... Seljaci su još želi kosom", rekla je.

Velika ljubav Mitterrandova života prošli je tjedan objavila 1218 njegovih ljubavnih pisama koje je primila tijekom njihove 33 godine duge veze. Posljednja pisma su iz 1995. Nastala su nakon što je Francois Mitterrand napustio Elizejsku palaču. "Sretan sam što mogu misliti na tebe i voljeti te. Bila si sreća mog života", riječi su kojima je završio zadnje pismo.

Kaže da se nadala da će joj Mitterrand pomoći da "napreduje u drugome smjeru", ali je istodobno njezina "submisivna strana prihvatila neprihvatljivo".

Pingeot je imala samo 14 kada je njezin otac, jedan od visokih dužnosnika automobilske tvrtke, Mitterranda doveo njihovoj kući nakon golf meča odigranog u Hossegoru, ljetovalištu na jugozapadu Francuske.

Mitterrand je u to doba već bio 20 godina u braku s Danielle, s njom je imao dvojicu sinova i iza sebe četiri ministarska mandata. Tada je imao samo godinu manje od Anneina oca. No između njih dvoje odmah je zaiskrilo. "Na mene je ostavio izniman dojam", rekla je.

Šest godina nakon tog susreta počeli su vezu koju su nastavili i za njegova predsjedničkog mandata od 1981. do 1995. pa sve do njegove smrti od karcinoma prostate 1996.

Plod njihove ljubavi bila je djevojčica Mazarine. Majka i kći živjele su pod 24-satnom zaštitom u stanu u blizini Eiffelovog tornja, a prekoputa, s druge strane Seine, bio je Mitterrandov ured i službena rezidencija.

Mitterrandova intimna, romantično i strastveno napisana pisma objavljena su prošli tjedan pod nazivom "Pisma Anni, 1962.-1995."

Neizmjerno samozatajna Anne Pingeot objasnila je da je pristala objaviti pisma kako se ne bi dogodilo da budu objavljena "na neprikladan i pogrešan način".

"Ne znam jesam li učinila pravu stvar", kaže u knjizi, koja ju je ponovno lansirala u žižu interesa, više od 20 godina nakon Mitterrandove smrti.

Mitterrandova afera s Anne Pingeot bila je javna tajna među novinarima koji su ga pratili dok je bio predsjednik. Među njima je postojalo prešutno pravilo po kojemu su se privatni životi javnih osoba poštovali.

No javnost nije znala za dvostruki život koji je vodio njihov predsjednik, istodobno muškarac potpuno "lud" za ženom i djetetom s kojima je provodio puno slobodnog vremena.

Tek krajem 1994., nekoliko mjeseci prije nego što mu je istekao predsjednički mandat, javnost je saznala za Mazarine. Na naslovnici Paris Matcha objavljena je fotografija mlade djevojke uoči njezina dvadesetog rođendana.

Godinu dana kasnije, Mazarine je s majkom došla na očev pogreb. Bilo je to prvo pojavljivanje u javnosti dviju diskretnih žena.

Mazarine Pingeot (41), danas profesorica filozofije, šutnju je prekinula 2010. knjigom o djetinjstvu pod nazivom "Bouche Cousue" (Šutim kao zalivena), u kojoj opisuje majku kao "junakinju filma koji nitko nikada neće vidjeti". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene