Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Društveno poticana stanogradnja

Mrak-Taritaš zadovoljna gradnjom stanova POS na Kili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš zadovoljna je kako napreduju radovi na Kili u Splitu, gdje se grade stanovi u okviru Programa društveno poticane stanogradnje (POS).

Prije tri mjeseca bili smo na otvorenju ovog najvećeg i uzornog gradilišta, na kojem se radovi obavljaju u predviđenom tempu, rekla je ministrica, koja je gradilište u petak obišla s dogradonačelnikom Goranom Kovačevićem i svojim suradnicima, zamjenikom Željkom Uhlirom i direktorom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavkom Čukeljem.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović posjet splitu Milanović o sastavljanju većine i kandidaturi: "Tresem se u tišini" Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada

"Za tri do četiri mjeseca ćemo se ponovno vidjeti na ovom gradilištu jer nam je projekt POS-a vrlo važan", rekla je ministrica i naglasila kako Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, APN i država građanima omogućuju da do nekretnine dođu po pristojnim cijenama.

Na natječaj za stanove na Kili prijavilo se 2300 osoba, a njih 250 je stanove odabralo i uskoro će potpisati ugovor. Najavila je kako će se zbog velike zainteresiranosti stanovi u okviru POS programa i dalje graditi i da će za nekoliko mjeseci lokacijsku dozvolu dobiti i treća zgrada.

POS kod Jakuševca: Stanovi do 1100 eura po kvadratu

Na upit novinara da komentira slučaj Splićanina koji je u medijima prozvao APN jer zbog centimetra viška stambenog prostora nije mogao izabrati odgovarajući stan na Kili, ministrica je rekla kako mu je nuđeno nekoliko stanova koji zadovoljavaju kriterije, no da je on htio baš taj jedan stan.

Dogradonačelnik Goran Kovačević je izrazio zadovoljstvo što se u Splitu nakon deset godina ponovno grade stanovi u okviru POS programa. Grad je suinvestitor projekta i sudjeluje s izgradnjom infrastrukture u ukupnom iznosu od 47 milijuna kuna, rekao je.

"Izgradit će se prometnice i vrtić. Sve ceste koje su potrebne za otvaranje zgrada će biti gotove na vrijeme. Ovaj projekt POS-a je donio i komunalne doprinose i druge benefite koji su omogućili gradu i stanovnicima na Kili i Mejašima da dobiju novu i adekvatnu infrastrukturu u budućnosti", kazao je dogradonačelnik.

Na Kili se grade projekti Kila 3 i Kila 4 u kojemu će biti izgrađene dvije zgrade s ukupno 409 stanova, četiri poslovna prostora, 581 garažno-parkirnim mjestom, 80 parkirnih mjesta, te dvije trafostanice. Radovi su počeli 1. kolovoza. Na Kili 4 je dovršeno 15 posto, a na Kili 3 19 posto radova.

Prema planu gradnja zgrade Kila 3 bi trebala trajati 456 dana, te bi useljenje trebalo početi u prosincu iduće godine. Prodajna cijena je 1010 eura po kvadratu. Susjedna zgrada Kila 4 će se graditi nešto duže, 730 dana. U nju će prvi stanari useliti u listopadu 2016., a cijena kvadrata je 970 eura.

Investicijska vrijednost projekta Kila 3 iznosi 149 milijuna kuna, od čega su poticajna sredstava Republike Hrvatske oko 47 milijuna kuna, dok je projekt Kila 4 vrijedan oko 135 milijuna kuna, od čega državna poticajna sredstava iznose oko 44 milijuna kuna.

Na listi prvenstva za kupnju stanova POS-a u Splitu nalazi se 2138 kandidata. Odabir stanova je počeo 3. studenoga pozivanjem prvih 500 kandidata s liste prvenstva. Od početka provođenja programa POS u Splitu su izgrađena i useljena 384 stana na lokaciji Brodarica, a uz 409 stanova na lokaciji Kila koji se trenutno grade u tijeku su pripreme za gradnju dodatna 164 stana u sklopu projekta Kila 1. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene