Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove odredbe

UVOĐENJE REDA: Brže i jednostavnije do građevinskih dozvola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novčane kazne za urede koji ne izdaju na vrijeme građevinske dozvole, jednostavnija birokratska procedura, računalni program u kojem se vidi svaki zahtjev za izdavanjem dozvola - ovo je samo dio odredbi novih zakona koji trebaju uvesti red u građevinskom sektoru.

Koliko je u Hrvatskoj dug put do početka gradnje dobro zna voditelj gradilišta jedne vinkovačke građevinske tvrtke. 'Ubrzat bi se trebao sam postupak i dobivanja dozvola i cijeli postupak od početka do kraja što se tiče gradnje bilo kakvih objekata. U pravilu se to dosta dugo čeka', kazao je Tomislav Špionjak.

Pročitajte i ovo Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu" Slika nije dostupna Stanovnici Krka idu u prosvjed Gdje je dozvola? Stoje radovi vrijedni tridesetak milijuna kuna

Višemjesečnih čekanja dozvola više neće biti, poručila je ministrica Anka Mrak Taritaš jer će se pročelnike i referente u lokalnim uredima moći novčano i stegovno kazniti. 'Ako utvrdimo u nadzoru da je netko izdao dozvolu, a nije smio ili da netko nije izdao dozvolu na vrijeme, a trebao ju je izdati. I vjerujte mi, to ćemo koristiti', kazala je Mrak Taritaš.

>> OVDJE pratite proces legalizacije u Hrvatskoj

Od sljedeće godine građevinska dozvola moći će se dobiti bez prethodnog plaćanja vodnog i komunalnog doprinosa. 'Međutim, osam dana prije početka radova morate imati dokaz da ste riješili imovinsko pravne odnose. Dakle, formiranu novu građevnu česticu i dokaz da ste regulirali vodni i komunalni doprinos', kazala je Mrak Taritaš.

Tko bude gradio bez dozvole prvo će dobiti dvije visoke novčane kazne prije nego što se krene u rušenje. Izvan građevinske zone rušit će se bez milosti u roku od osam dana. Nove zakone koji će ubrzati birokratsku proceduru, hvale iz udruge graditeljstva.

'To je upravo smisao. Znate što je važno u građevinarstvu? Da se iz zamisli brzo ide u realizaciju jer svaki građevinski projekt košta novca', kazao je Zdenko Karakaš iz HUP – udruge graditeljstva.

Sve će se pratiti putem posebnog računalnog programa. Vidjet će se svaki projekt u Hrvatskoj te je li prošao zakonski rok za izdavanje njegove građevinske dozvole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene