Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremeplov

NEVJEROJATNA ANIMACIJA Dan u kojem je Dubrovnik pretvoren u prah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik je imao preko 5 tisuća stanovnika, a oko 3.000 stanovnika grada i okolice poginulo je u naletu kotrljajućih stijena koje su se strovalile sa Srđa.

U srijedu uoči Uskrsa, 6. travnja 1667., većina dubrovačke vlastele okupila se ispred Kneževa dvora kako bi dočekala kneza dok je izlazio s mise. Bilo je jutro, između 8 i 9 sati, kada se iznenada osjetilo snažno podrhtavanje tla.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

Sa Srđa se počelo kotrljati kamenje te su se otvorile široke pukotine koje su gutale skromnije kućice u predgrađu. Bunari su ostali bez vode, more se potpuno povuklo iz luke, a plima se vraćala i povlačila nekoliko puta.

U svom tom metežu, došlo je i do požara koji se brzo širio, jer su kuće uglavnom bile izgrađene od drveta. Da bi situacija bila još gora, Grad je ostao i bez vlasti koja bi njime upravljala.

Poginulo je oko 3.000 stanovnika grada i okolice, a nastali požar uništio je neprocjenjivo materijalno i kulturno blago što je nastajalo tijekom više stoljeća. Knez je prilikom potresa poginuo u kapeli, a od 7 članova malog vijeća, 4 je poginulo u potresu.

Digitalni studio NOVENA iz Zagreba, povodom obilježavanja godišnjice potresa, izdradio je video animaciju potresa kroz 3D tehniku u čemu su im pomogli stručnjaci Dubrovačkog muzeja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene