Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Postoji li opasnost za vid od lasera u našim klubovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražili smo što je dovelo do toga da 30 mladih u jednom klubu u Moskvi oslijepi, jer je greškom laser bio uperen u njih. A kakva je situacija u hrvatskim klubovima gdje sve pršti baš od takvog svjetla?

Odlazak na party u okolicu Moskve za tridesetak mladih završio je teškim opeklinama očne mrežnice. Nedovoljno obučena tehnika, prejaki laseri na malom prostoru, pravdanje organizatora - sad su slaba utjeha.

Pročitajte i ovo Operacijska sala (Foto: Dnevnik Nove TV) Ispred svog vremena Hrvatski liječnici još jednom korak ispred svih: Prvi u svijetu obavili revolucionarnu operaciju oka tehnologijom koju su sami izumili Slika nije dostupna Zbog lasera na koncertu oslijepile desetine posjetitelja

- Što se tiče lasera, na takvim se događajima očito mora pripaziti na prodornost tih zraka jer ako pogodi mrežnicu, ta svjetlost će je spržiti, rekla nam je dr. sc. nadežda Bilić. 

Upravo se to dogodilo i mladim Rusima. Nakon što je snop ekstremno jakih lasera zbog loših vremenskih uvjeta završio u njihovim očima umjesto kao bezazleni lite-show, posjetitelji partija su oslijepili. 

Ulazak zrake probio je oko i doslovce spržio najosjetljiviji dio - makulu. One koje snop svjetlosti nije pogodio direktno izravno još imaju šanse da im se spasi deset do dvadeset posto vida. No, većina je trajno oslijeplijena, tj. do kraja života vidjet će tamnu točku ispred sebe.

Prije osam godina identičan slučaj dogodio se i u Hrvatskoj. Posjetitelju disko-kluba laser je oštetio vid. Sudski vještak tada je bila upravo doktorica Bilić. Kaže da se od onda situacija kontrole lasera i druge jake, potencijalno opasne rasvjete, nije promijenila. 

- Sigurno je da se malo žmiri ili se na zna, regulativa koja će zaštiti ljudsko zdravlje nije razrađena, kaže dr. Bilić. 

Zrće, Hacienda, Aquarius, Byblos - kontaktirali smo najjače klubove. Kažu da problema poput ruskog do sad nisu imali. No, pred kamere nije želio nitko. O pokazivanju certifikata potrebnih za korištenje specijalne, jake rasvjete, također ne žele čuti. A, na probleme upozorava i jedan od svjetskih stručnjaka za ovo područje.

- Nije teško, svatko može nabaviti laser. To je problem kao i u Italiji. Postoje dobavljači i svatko može koristiti lasere kako želi, rekao nam je telefonski Alberto Kellner, stručnjak za lasersko osvjetljenje. 

Kad bi sve išlo prema regulama, što u Hrvatskoj očito nije slučaj, vlasnik kluba, organizator partyja ili bilo koja osoba koja želi laser, pa makar i u svom vrtu, treba kontaktirati ILDU - international laser display assosiation, koja daje detaljne upute. 

A kako se čini po reakcijama iz klubova koje smo zvali, spot svjetla, laserske zrake, koriste se kako kome padne na pamet i spadaju u sivu zonu poslovanja. 'Partyjaneri' u Hrvatskoj tako su u potrazi za zabavom izloženi opasnoj igri, a zaštite od ubojitih zraka - nema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene