Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velikodušna donacija

Angelina Jolie pomogla u razminiranju Like!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak je i Angelina Jolie obećala pomoći u razminiranju Like! I održala je obećanje! U fond za razminiranje Ličkog Osika prikupljeno je gotovo 330 tisuća kuna.

Hrvatska je jedna od minski najzagađenijih zemalja u regiji.Trenutačno je pod minama više od 700 četvornih kilometara, što je površina Međimurske županije! Minski sumnjivi prostor obuhvaća čak 12 županija. Najviše ih je u Ličko senjskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj.

Pročitajte i ovo Mesnica - 1 pripreme za uskrs Bez ove namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv, u nekim dijelovima Hrvatske već je nastala nestašica Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Zahvaljujući između ostalog i donaciji Angeline Jolie mještani Novoselija napokon će uskoro moći u njive i šume. 'Imamo još mina na našim njivama, to nije očišćeno', kaže Stjepan Orešković.

Zato nažalost i dio malih Ličana o prirodi uči u gradu. 'Mi smo uvijek u strahu i uvijek djecu upozoravamo na to, a sve što se tiče terenske nastave to je većinom uz asfaltna područja', kaže Vesna Orešković, učiteljica OŠ. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

Sa 153 kilometra četvorna pod minama, Lika je najzagađenija hrvatska županija. 'Zamislite da živite u stanu od 100 kvadrata i da vam je kupaona minirana, da vam je špajza minirana, a da vam je hodnik minski sumnjiv prostor. Kakav je to život i kako možete koristiti taj prostor?', pita se ličko - senjski župan Milan Jurković.

>> U Vukovarsko-srijemskoj županiji minski sumnjivo još oko 38 četvornih kilometara

A da bi se to promijenilo pirotehničari rade punom parom. 'Trenutno se u Lici obavljaju poslovi na pet projekata ukupne veličine 800 tisuća kvadratnih metara', kaže Tomislav Ban, iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Posao pirotehničara stvarno treba voljeti. 'Problem su šume, problem je kamenjar, tamo gdje strojevi ne mogu ljudi idu prvi, nažalost, većina stradavanja se događa na tim dijelovima', kaže pirotehničar Ljubo Svalina.

Lika bi trebala biti razminirana do 2020. godine. Kada bi i druge holivudske zvijezde krenule putem Angeline Jolie, možda bi se skup i mukotrpan posao mogao dovršiti i ranije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene