Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ali morate biti transparentni i pravno sigurni'

Merkel: Investicijski partneri u Njemačkoj su spremni za suradnju s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Merkel stigla je u Banske dvore na sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor. Nakon sastanka zatvorenog za javnost, obje predsjednice vlada obratile su se hrvatskoj javnosti.

Njemačku je kancelarku ispred Banskih dvora dočekala predsjednica hrvatske vlade te su se nakon srdačnog susreta povukle na sastanak nakon kojeg su dale i izjave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kušnja za Europu 'Ograđivanje i izolacija u 21. stoljeću interneta je iluzija' Slika nije dostupna Što se događa s najmoćnijom ženom? POZLILO MERKELICI 'Nije se onesvijestila nego se stolac raspao'

Kosor je zahvalila Angeli Merkel na podršci na putu u Europsku uniju, a potom je kazala kako su razgovarale o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja u gospodarstvu. 'Prostora ima puno, primjerice na projektima poput energetike i infrastrukture', kazala je Kosor te navela izgradnju vjetroelektrane Vrataruša, koja se gradi u suradnji s Njemačkom, vrijednu 70 milijuna eura te luku u Zadru vrijednu 236 milijuna eura.

'Primjer Hrvatske je primjer da svaka zemlja kože uspjeti na putu u Europsku Uniju. Jako se radujemo što će Hrvatska biti 28 članica. Želimo i da ostale zemlje u regiji imaju europsku perspektivu, ali Hrvatska je to već ispunila. Znam da vam se puno puta činilo da je taj cilj jako daleko, ali ipak ste uspjeli', kazala je Merkel. 'Danas se pregovori vode puno teže nego prijašnjih godina godina. Mi u Njemačkoj smo duboko uvjereni da Zapadni Balkan ima perspektivu samo u europskim okvirima'. Merkel je poručila da će njezina poruka u Beogradu biti 'ugledajte se na Hrvatsku'. Jedan od preduvjeta za članstvo u EU-u, konkretno Srbije, je Kosovo, rekla je Merkel. Odnosi među tim državama i uvjeti života moraju se normalizirati, poručila je. 'Ne možemo u Europi imati državu gdje, kada jedan dođe za stol, drugi se diže i odlazi. To je nemoguće', dodala je.

Njemačka kancelarka je pohvalila Hrvatsku po pitanju rješavanja graničnog spora sa Slovenijom i obračuna s korupcijom i organiziranim kriminalom. 'Po tom ste pitanju poduzeli hrabre korake, ali taj put treba i nastaviti jer je to put za bolju gospodarsku suradnju i općenito razvoj gospodarstva. Investicijski partneri u Njemačkoj su spremni za suradnju s Hrvatskom, no bitna je pravna sigurnost i transparentnost postupaka', kazala je Merkel te dodala kako u Njemačkoj raste povjerenje u Hrvatsku te kako su primjerice turizam i dosadašnje uspješne investicije zalog dobre buduće suranje.

Dvije su sugovornice, prema riječima Kosor, i u susretu u četiri oka ali i tijekom razgovora izaslanstava dviju država uložile 'puno vremena' u razgovore o jačanju međusobnih gospodarskih veza.
'Puno smo razgovarali o tome kako dodatno izgraditi mostove gospodarske suradnje', rekla je Kosor. O tome će se, kazala je, razgovarati i na svečanoj večeri koju priređuje za gošću iz Njemačke, a gospodarski odnosi biti će tema budućih kontakata predstavnika dviju država.

Kao posebno zanimljiva gospodarska područja za daljnju suradnju Kosor je spomenula energetiku i infrastrukturu. Kao primjer navela je nastavak suradnje na izgradnji vjetroelektrana, gradnjom vjetroelektrane Vrataruša iznad Senja, investicije vrijedne oko 70 milijuna eura. Kao drugi primjer navela je izgradnju luke Gaženica u Zadru, vrijednosti 236 milijuna eura. Kosor je u razgovoru posebno istaknula napore Hrvatske u jačanju fiskalne odgovornosti, koji prema njezinim riječima predstavljaju i potporu odgovarajućim naporima Angele Merkel u na razini Europske unije. Svoju je gošću iz Njemačke upoznala i s planovima Hrvatske da deficit opće države do 2014. ograniči na 1,8 posto a državnoga proračuna na 1,6 posto.

Dvije šefice vlade posebno su zadovoljstvo izrazile hrvatskim turizmom, kojemu u znatnoj mjeri pridonose i gosti iz Njemačke. Broj dolazaka njemačkih turista u ovoj godini u odnosu na prošlu povećan je za 14 posto, a broj noćenja njemačkih turista u prvih šest mjeseci porastao je za 27 posto u odnosu na prošlu godinu, podsjetila je Kosor. Hrvatska i Njemačka u okviru NATO-a, a uskoro i u EU, imat će po riječima Jadranke Kosor 'puno dodirnih točaka' i zajedničkih tema, a kao jednu od tih tema navela je potporu istočnim susjedima Hrvatske u njihovu razvitku i približavanju EU.

Govoreći ponovno o njemačko-hrvatskim odnosima, Merkel je istaknula pitanje njihova gospodarskog segmenta. 'Mnogo će toga ovisiti o tome kako će teći gospodarski razvitak. Vidimo da je Hrvatska poduzela dobre napore kako bi izišla iz gospodarske krize. Stoga su njemački investicijski partneri spremni', rekla je Merkel, najavljujući nastavak konkretnih razgovora o ulaganjima na jesen. Kad je riječ o kulturnim vezama, 'vrlo smo usko povezani', kazala je njemačka kancelarka, podsjećajući na brojne Hrvate koji žive u Njemačkoj. 'Oni su nešto kao most između naših zemalja', naglasila je.

U razgovoru bilo je riječi i o odnosima Hrvatske sa susjedima, posebice o odnosima u jugoistočnoj europi, između ostaloga o stanju u Bosni i Hercegovini te o srbijansko-kosovskom sporu. Dvije će političarke o tim temama također razgovarati i tijekom zajedničke svečane večere. Merkel je izjavila kako se 'jako veseli suradnji s Hrvatskom u EU'. 'Jako je dugo trajalo, ali dobro je svršilo', rekla je osvrćući se na pregovore Hrvatske s EU i podsjetila da su mnogi u Hrvatskoj mislili kako pregovori nikad neće završiti te izrazila nadu da će građani Hrvatske na referendumu potvrditi želju za ulaskom u Uniju.

U 19:30 Merkel je stigla na večeru koju je za nju organizirala premijerka Kosor, a pridružili su se i ministar gospodarstva Đuro Popijač i potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Domagoj Milošević. Teme su bile gospodarska suradnja dviju zemalja na području energetike i infrastrukture. Merkel je posjetom Hrvatskoj započela 'balkansku turneju' tijekom koje će boraviti i u Srbiji i Crnoj Gori, a posjetit će i Prištinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene