Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASKOL U HNS-u

DNEVNIK.hr doznaje: Ivan Vrdoljak ozbiljno razmišlja o ostavci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ostavku ću zatražiti zbog objektivne odgovornosti. Postoji odluka predsjedništva stranke da nacionalne teme nećemo upotrebljavati na lokalnim izborima. A zadnja dva dana glavna je priča na svim naslovnicama bila suradnja HNS-a i HDZ-a", kazao je Andro Vlahušić.

Za DNEVNIK.hr službeno je iz HNS-a potvrđeno kako nakon drugog kruga lokalnih izbora predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak razmišlja o ostavci. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEKAD POČASNA PREDSJEDNICA Pusić potvrdila: "Da, znala sam za Vrdoljakove pregovore s HDZ-om" Slika nije dostupna 78 GLASOVA "ZA" Gotovo je: HNS ide u pregovore o koaliciji s HDZ-om, Štromar objasnio zašto

Dio članova stranke ljut je na Vrdoljaka jer smatraju da je svojim postupcima ozbiljno naštetio Anki Mrak Taritaš, budući da se cijela kampanja za lokalne izbore na kraju svela na raspravu oko HDZ-a i preslagivanja Vlade.

To je za DNEVNIK.hr potvrdio i Andro Vlahušić, koji je kazao i kako će zatražiti ostavku Vrdoljaka. "Ostavku ću zatražiti zbog objektivne odgovornosti. Postoji odluka predsjedništva stranke da nacionalne teme nećemo upotrebljavati na lokalnim izborima. A zadnja dva dana glavna je priča na svim naslovnicama bila suradnja HNS-a i HDZ-a. Ostavku Vrdoljaka javno sam zatražio i dobio sam ogromni pljesak."

Na pitanje hoće li svoj zahtjev formalizirati idućih dana, odgovara: "U politici nema formaliziranja. Je li Vrdoljak formalizirao svoju suradnju s HDZ-om? Nije. Je li on svojim običnim tvitom uzrokovao da na dan izborne šutnje s naslovnica vrište priče o suradnji s HDZ-om? U Dubrovniku je izlaznost bila nevjerojatno niska, u lijevim kvartovima gotovo nitko nije izašao. Ne žele glasati između HDZ-a i HNS-a ako u ponedjeljak HNS ide s HDZ-om. A što bi onda glasali?"

Anka Mrak Taritaš je kazala kako se HNS, unatoč događanjima proteklih dana, neće podijeliti. "Neće se HNS raspodijeliti na dva dijela. Mi ćemo sjesti, razgovarati i vidjet ćemo što se dešavalo u posljednje vrijeme, napraviti dobru analizu i sigurno donijeti jednu dobru i razumnu odluku u korist HNS-a. I nema nitko od nas pravo razdvajati HNS ni na dva ni na tri dijela, ali trebamo razgovarati, trebamo vidjeti kako ići dalje", kazala je.

Još jednom je ponovila kako ostaje pri svom i neće koalirati s HDZ-om. "Jasno i glasno – ne. Bilo je ne i prije godinu dana, bilo je ne i prije par mjeseci, večeras je ne i neće biti ni za mjesec dana. Prema tome ja sam bila jasna i artikulirana i jasno sam rekla zašto je tome tako."

Na pitanje hoće li i ona, kao i Andro Vlahušić, javno zatražiti ostavku predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka i preuzeti HNS, Mrak Taritaš je kazala da treba ići korak po korak. "Sutra je novi dan. Imamo sutra jedan sastanak užeg vodstva, u utorak imamo Predsjedništvo, u srijedu Središnji odbor i sve što se dešava u posljednje vrijeme trebamo tu raspraviti. I raspravit ćemo. A na vrijeme ćemo onda izvijestiti što je rezultat takve rasprave. Mi smo bili jedan odličan tim i kao takvi trebamo nastaviti dalje i dogovoriti se za stolom koji je kod nas u stranci."

Na direktno pitanje hoće li tražiti Vrdoljakovu ostavku izbjegla je odgovor. "Vidjet ćemo kako će se postaviti gospodin Vrdoljak. Vidjet ćemo razloge za i protiv i donijeti najbolju moguću odluku za HNS i budućnost HNS-a."

Dodala je kako neće za poraz u Zagrebu reći da je odgovornost na bilo kome. "Trebala je sekundica. Što je bio razlog te sekundice to ćemo napraviti analizu i vidjeti zašto je tome tako."

HDZ-ov Milijan Brkić je, kako je rekao, iz izjave Anke Mrak Taritaš iščitao kako ona želi biti predsjednica HNS-a.

"Ali dobro, prepustimo to unutarnjim odnosima HNS-a. Ja opet ponavljam da je HDZ spremna za nove izbore, iako će ti izbori usporiti određene procese i koštati hrvatske građane 120 milijuna kuna. Ali i samo znamo – demokracija nema cijene i mislim da je krajnje vrijeme da već jednom donesemo tu odluku i da prestanemo s mrcvarenjem na političkoj sceni. A budite sigurni i uvjereni da nakon tih izbora, ako do njih uopće dođe, da će karte biti puno drugačije podijeljene u smjeru plusa za HDZ i onda ćemo imati puno više komocije za stvaranje stabilne političke većine, tj. Nastavak kontinuiteta ove stabilne politike koju sada provodimo."

Mediji prenose kako su HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh i počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić jasno poručili da nema koaliranja s HDZ-om, a neslužbeno se navodi i da bi Vrdoljak već idućeg tjedna mogao podnijeti ostavku, no to još nije potvrđeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene