Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobavljač objasnio kako su preživjeli

Ramljak potpisao finalni tekst Promemorije o mjenicama Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dalje traju pregovori dobavljača i bankara oko sporazuma koji bi na neko vrijeme zaustavio prislinu naplatu mjenica. Riječ je o barem 3 milijarde kuna. Kada bi se sve krenulo naplaćivati od dobavljača, mnoge bi bacilo na koljena i poremetilo proces spašavanja Agrokora.

Kako se doznaje, kamen spoticanja su manje domaće banke. Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak bio je na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) DRAMATIČNO OBRAĆANJE JAVNOSTI Vidaković poderala nacrt nagodbe: "Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane" Slika nije dostupna Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak: "Malim dobavljačima kreće isplata cijelog duga. Ubuduće ćemo im plaćati na vrijeme"

Hoće li i kada biti potpisana promemorija to jest sporazum o naplati mjenica? Kako je izvijestio reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, Agrokor je danas potpisao promemoriju i pozvao da to isto učine dobavljači i financijske institucije, međutim to se još uvijek nije dogodilo.

O ovoj je temi razgovarao sa Zvonimirom Širjanom iz koordinacije dobavljača:

Zbog čega nije potpisana promemorija?

"Malo šteka s potpisivanjem od strane manjih banaka. Veće banke su i prije bile voljne potpisati promemoriju. Nadamo se da će kroz skoro vrijeme to biti potpisano jer za nas dobavljače koji, osobno ja nemam tih problema, odnosno nemamo mjenica koje bi imali prodane banci, ali oni koji imaju prodane mjenice bankama, banke jednostavno stišću i promemorija bi bila vrlo bitna da se potpiše i da se malo s dobavljača makne teret te nelikvidnosti."

Što ako se ipak ne potpiše ta promemorija, pretpostavljam da je to katastrofa za vas?

"Osobno i za cijelu poljoprivredu iz koje ja dolazim bi to bio veliki problem i jednostavno svakim danom bi bilo sve više i više blokiranih OPG-ova i poduzeća koja se bave poljoprivredom."

Vi se bavite uzgojem stoke. Je li točno da vam Agrokor od rujna prošle godine nije platio i kako ste uopće to preživjeli?

"To je točno, nije nam plaćeno. Mi smo naprosto to preživjeli na način da smo od poslovne banke jedne manje uzeli kredit za kojega smo založili i naše zadužnice, mjenice i nekretnine. I na taj način smo tih 6, 7, 8, 9 mjeseci čekali novac za svoju prodanu stoku, meso i proizvode."

A što ste pristali na to? Jeste li pokušali tužiti Agrokor, uvjeriti ih da plate?

"Pa gledajte to je bila jedna uobičajena praksa, koja je krenula s nekih 60 dana, 90 dana. 120. Išlo je na više. Moramo svi skupa biti svjesni i priznati sami sebi da sada kada je Konzum kroz maloprodaju prodavao puno manje mesa i cijela hrvatska javnost mora znati da drugi lanci nisu uzimali proizvode iz hrvatske poljoprivrede nego se to uglavnom supstituiralo uvozom izvana."

Pretpostavljam da ste vi to cijelo vrijeme plaćali PDV, vaše obaveze. Pritišću li bas banke?

Banke pritišću i traže svoje i nema nikakvog popuštanja.

Agrokor o promemoriji

O potpisivanju promemorije priopćenjem koje prenosimo u cijelosti oglasio se Agrokor:

"Danas je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak potpisao finalnu verziju Promemorije o mjenicama Agrokora. Svrha ove Promemorije je definiranje i uređivanje odnosa dobavljača i vjerovnika po pitanju mjenica, a poštujući načelo suradnje i raspodjele rizika i troška.

Promemorija je odmah po potpisivanju poslana na adrese 159 dobavljača i 31 banke, faktoring društva i drugih financijskih institucija.

Agrokor poziva sve zainteresirane strane koje imaju mjenične poslove s kompanijom da ispunjavanjem i potpisom pristupnice Promemoriji pristupe do petka 21. travnja.

Pristupanjem Promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate. Naime, prema Promemoriji vjerovnici odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja 2017. godine, odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača. Bilateralni pravni poslovi predviđeni promemorijom su primjerice odgođeno plaćanje potraživanja do obustave postupka izvanredne uprave, u slučaju odobrenja tijela nadležnog za rad vjerovnika, zatim kredit odobren od strane kreditnih institucija ili drugi načini prihvatljivi vjerovniku i dobavljaču.

U roku sedam dana od dana potpisa Promemorije bit će imenovana zajednička radna skupina koja će imati sedam članova, od kojih tri predstavnika vjerovnika, tri predstavnika dobavljača i jednog predstavnika Agrokora koji će koorodinirati rad grupe. Zadaća radne skupine je pomoć u rješavanju tehničkih i provedbenih pitanja te koordinacija daljnje suradnje dobavljača, vjerovnika i Agrokora", priopćili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene