Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Andrija Jarak iz BiH

Presuda šestorci s velikom se pozornošću čeka u Mostaru: "Grad je duboko podijeljen"

Andrija Jarak u Mostaru (Foto: dnevnik.hr)
Andrija Jarak u Mostaru (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak u Mostaru (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Osim u Sarajevu, presuda BiH šestorci s velikom pozornošću čeka se i u Mostaru gdje je i reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

U Haagu se izriče pravomoćna presuda šestorici Hrvata iz BiH u predmetu Prlić i ostali

Pročitajte i ovo Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Održano mirno okupljanje O Plenkoviću u Mostaru: ''Očekujem da šok i ogorčenost koje smo doživjeli posljednjih dana budu transformirani u odlučnost'' Plenković o putovanju u Mostar (Foto: dnevnik.hr) Nakon presude šestorci Plenković večeras u Mostaru pokušava smiriti zabrinute Hrvate u BiH

Presuda BiH šestorci s velikom pozornošću čeka se osim u Sarajevu i u Mostaru - sjedištu ondašnjeg vodstva Herceg-Bosne, čije se vodstvo na čelu s Prlićem tereti za progon Muslimana i etničko čišćenje te sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s vlastima Hrvatske na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Petar Zelenika, prvi zapovjednik obrane Mostara, očekuje oslobađajuću presudu."Ovo je za mene politička, montirana presuda", kaže Zelenika.

"Slobodi za naše generale" nada se i branitelj Branko Bačić. Miljenko Lugonja, bivši zapovjednik i osnivač ratne bolnice, rekao je da se radi o političkoj gluposti.

"Ima Boga, ima pravde. Oni su već davno trebali biti oslobođeni", poručio je.

Dragan Čović u utorak je u razgovoru za Dnevnik Nove TV poručio da će se presuda, kakva god bila, dočekati dostojanstveno.

A u kakvom ozračju prolazi ovo jutro - očekuju li građani da će konačna presuda imati utjecaja na političku klimu u Bosni i Hercegovini?

"Mostar je duboko podijeljen grad, sukladno tome podijeljena su i očekivanja.. Predstavnici braniteljskih udruga očekuju oslobađajuću presudu ili smanjenje kazne. Kažu da ovi ljudi nisu počinili zločine za koje ih se tereti. U istočnom dijelu Mostara bošnjačke stradalničke udruge očekuju da se kazna u najgorem slučaju potvrdi ili poveća. Na više mjesta u gradu se organizirano prati izricanje presude", izvijestio je iz Mostara naš reporter Andrija Jarak.

Po Mostaru postavljeni plakati, policija će biti u pripravnosti

Hrvatski branitelji u Mostaru izrazili su očekivanje da će šestorka biti oslobođena.

U priopćenju veterana, časnika, dočasnika i vojnika HVO-a Zbornog područja Vitez ističe se kako očekuju oslobađajuću presudu za šestoricu dužnosnika.

"Hrvatska Republika Herceg-Bosna za nas će uvijek ostati častan i pošten politički okvir Hrvata u BiH, a danas je ideal naše slobode u BiH.", kaže se u priopćenju udruga. "Smatramo kako je potrebno da svi odgovaraju za počinjene ratne zločine i da za žrtve na sve tri strane bude zadovoljena pravda", navedeno je.

U većinski bošnjačkom dijelu grada osvanuli su plakati kojima se očekuje osuđujuća presuda,

''Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg Bosna'', stoji na plakatima koji su postavljeni po Mostaru uoči presude.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije izvijestili su kako će policija biti u pripravnosti, te su najavili da će reagirati u slučaju da sigurnosne procjene pokažu da je to potrebno.

Pojasnili su i kako policija ima planove ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene