Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković prikuplja potpise za većinu

''U HDZ-u se pribojavaju reakcije Bože Petrova, a ministri koje je razrješio planiraju i dalje dolaziti na posao''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kasno poslijepodne Andrej Plenković dobio je potporu stranačkog predsjedništva, a potom i kluba zastupnika u Saboru gdje su bili i neki od partnera HDZ-a. Razvoj situacije za Dnevnik Nove TV pratila je Ivana Brkić Tomljenović.

Ministri odlaze, a kakva je budućnost suradnje s MOST-om?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao da se ništa nije dogodilo Trenutak koji je iznenadio Hrvatsku: ''Pripremite odluku'' Slika nije dostupna ZBOG MINISTRA MARIĆA Premijer Plenković zatražio razrješenje triju Mostovih ministara!

Andrej Plenković poručuje da protiv MOST-a nema ništa, ali jasno je da na njih ne računa, Posljepodne na sjednici kluba već su se počeli prikupljati novi potpisi, za novu većinu, odnosno za smjenu Bože Petrova. To znači da HDZ ide prema smjeni Bože Petrova, predsjednika Sabora. Iako Plenković nije htio govoriti o detaljima procedure razgovarala sam s nekoliko zastupnika HDZ-a koji su mi rekli da je sada plan uvrstiti to, poslati u proceduru idući tjedan. U HDZ-u se sada zapravo pribojavaju kako će reagirati Božo Petro, hoće li i kada tu točku staviti na dnevni red Sabora, iako zapravo ne očekuju da će Petrov sa svime odugovlačiti, a pitanje kako bi u tom slučaju glasala i opozicija. 

Plenković prikuplja većinu

Plenković pokušava prikupiti novu parlamentarnu većinu, potrebno mu je daleko više od 76 potpisa, odnosno ruku, ako misli imati stabilnu Vladu.

''Smatramo da smo u ovom odnosu s našim partnerom bili i u dobroj vjeri, iskreni, dobronamjerni, korektni, realizirali sve zajedničke projekte. I danas smo na Vladi nakon točke 5 usvojili tri mišljenja na Mostove prijedloge zakona, njima važne politički, i Zakon o arhivima, i Zakon o HRT-u, HNB-u... Prema tome što se tiče mene, i moralno i politički mi smo apsolutno bili na najvišoj razini partnerskoga duha. I da sebi tražim zamjerku, ne mogu je naći', rekao je poslijepodne Andrej Plenković novinarima u Saboru. Na pitanje ide li HDZ na smjenu Bože Petrova rekao je, ''mi idemo na stvaranje nove parlamentarne većine, a to sigurno podrazumjeva i novog predsjednika Sabora. Ovo je situacija u kojoj Hrvatska demokratska zajednica kao najveća i najodgovornija stranka mora pokazati i koheziju i lojalnost i odgovornost. To očekujem od svih saborskih zastupnika, a posebno od najviših dužnosnika''.

Kako će to sada u praksi funkcionirati s Mostovim ministrima?

Pa to je jedna paradoksalna siuacija. S jedne strane Plenković tvrdi da je razrješio troje od četvero Mostovih ministara u Vladi i da zapravo oni više nemaju potrebe dolaziti na posao, s druge strane Božo Petrov kaže da on nije stavio svoj supotpis na to i da je to potrebno za njihovo razrješenje i kako doznajem Mostovi ministri sutra će doći na posao. Njih je dakle troje za koje je zatražena smjena, jer Ivana Kovačića nije bilo na sjednici Vlade, a Nikola Grmoja je potvrdio da je i Ivan Kovačić rekao da se i njega razrješi ako je to potrebno. Grmoja je u intervjuu za Novu TV ranije iznio vrlo teške optužbe na račun HDZ-a i premijera.

Most se poziva na Ustav

S druge strane Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić izjavio je u Saboru da su rješenja Vlade o razrješenju tri Mostova ministra protuustavna i da ih Most ne priznaje, poručivši da će ministri Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Vlaho Orepić nastaviti raditi svoj posao sve dok ne izgube povjerenje Hrvatskog sabora.

Podsjetio je da je člankom 110. hrvatskog Ustava definirano da Vlada kao kolektivno tijelo stupa na dužnost nakon što dobije povjerenje Hrvatskog sabora i da je razrješenje ministara predviđeno člankom 116. Ustava.

"Sve ono što je danas govorio predsjednik Vlade nije u skladu s tim", rekao je Šimić poručivši da ministri mogu biti razrješeni samo uz volju većine zastupnika u Hrvatskom saboru. "Premijer se poziva na članak 110. Ustava koji uopće ne definira ovakvo ponašanje niti je ono moguće. Svi ministri koji rade u hrvatskoj Vladi, prije nego su počeli raditi morali su dobiti potvrdu većine zastupnika u Hrvatskom saboru. Isto tako, ako im se želi iskazati nepovjerenje to se može jedino kroz parlament", istaknuo je.

Smatra da bi to predsjednik Vlade trebao znati s obzirom na to da je u studenom 2016. iz formalnih razloga razriješio ministricu Martinu Dalić i ministra Gorana Marića kada mu je za takav potez, tvrdi, trebao supotpis predsjednika Hrvatskog sabora.

Šimić je pozvao također premijera da shvati kako Hrvatska nema kancelarski nego parlamentarni sustav. "Hrvatski sabor je zakonodavno najvažnije državno tijelo u Hrvatskoj i naši ministri nastavljaju raditi svoj posao sve dok se u Hrvatskom saboru ne odluči drugačije", poručio je.

U Mostu su najavili da će na cijelu ovu situaciju ako bude potrebno mišljenje zatražiti i od Ustavnog suda, a Plenković je na upit o Grmojinim optužbama tek poručio da su to apsolutne besmislice.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene