442665
442665
442665
442665
442665

'HSS se odlučio za SDP očito zbog neke matematike i brojeva na listama'

  • , 08.07.2016., 11:41
  • Autor:
  • komentara

Kandidat za predsjednika HDZ-a, Andrej Plenković, predstavio je program pod nazivom "HDZ – Središnja snaga razvoja Hrvatske".

 
 
 
 
Andrej Plenković predstavio program (Video: Dnevnik Nove TV)
Andrej Plenković predstavio program (Video: Dnevnik Nove TV)

Glavni elementi programa Andreja Plenkovića koji će biti platforma HDZ-a za izbore su:

1. Pravosuđe, javna uprava i decentralizacija 

Ključno je vratiti povjerenje građana u vladavinu prava. Potrebno je racionalizirati javni sektor koji mora biti u službi građana i poduzetnika.

2. Partnerstva, solidarnost i zaštita socijalno najugroženijih

Kontinuiran i otvoren dijalog s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, kao i našim socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, za HDZ je prioritetan u cilju zaštite prava radnika, ali i osiguranja konkurentnosti gospodarstva. Poticat ćemo konstruktivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama, poštujući načelo odvojenosti Crkve i države, posebno s Katoličkom crkvom.

3. Makroekonomski okvir

Uz rast gospodarstva, stabilnost javnih financija ključna je za postizanje boljega kreditnog rejtinga i povoljnije pozicije Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu. Porezni sustav, koji je u mandatu „Kukuriku“ vlade uslijed silnih izmjena postao izvor nestabilnosti i nepovoljne ulagačke klime, mora se stabilizirati te postati jednostavniji, pravedniji i prilagođeniji potrebama hrvatskih poduzetnika, uz istodobno povećanu poreznu disciplinu.

4. Gospodarstvo, poljoprivreda i turizam

Hrvatska nije u potpunosti iskoristila niti gospodarske potencijale koje nam je donijelo članstvo u EU. Razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj ključni su za uspjeh hrvatskog gospodarstva. Kao jednu od prioritetnih hrvatskih ekonomskih grana, turizam treba strateški razvijati povećanjem kvalitete turističkih usluga tijekom cijele godine i u cijeloj Hrvatskoj.

5. Infrastruktura, digitalna Hrvatska i održiv razvoj

Povoljan prometni položaj Hrvatske moramo iskoristiti, a energetski sektor ključan je za razvoj hrvatskog gospodarstva. Digitalizacija mora omogućiti lakšu komunikaciju i smanjiti administrativne prepreke.

6. Obitelj, demografski razvoj i mladi

Negativni demografski trend jedan je od najvećih izazova u Hrvatskoj. Demografski oporavak moramo pokrenuti dobrom demografskom politikom. Roditeljima moramo osigurati dostojnu egzistenciju. Uz obitelj, posebnu pažnju treba posvetiti mladima kako bi se zaustavilo njihovo iseljavanje.

7. Obrazovanje, znanost i šport

Bez stručno osposobljenih pojedinca, razvoj zemlje je nemoguć. Zalažem se za nastavak kurikularne reforme čiji prioritet mora biti učinkoviti sustav odgoja i obrazovanja. Dostupnost obrazovanja svima kroz besplatni studij dostupan svima.

8. Kultura i mediji

Kultura je ključan čimbenik hrvatskog naroda. Proračunska izdvajanja za kulturu potrebno je održati na razini koja će omogućiti produkciju i razvoj kulture.

9. Sigurnost

Zalažem se koncept domovinske sigurnosti što podrazumijeva donošenje jedinstvene strategije nacionalne sigurnosti. Hrvatske sigurnosne službe potrebno je dodatno povezati s partnerima.

10. Europska Hrvatska i vanjski poslovi

Hrvatska mora zagovarati prioritete poput europske budućnosti Bosne i Hercegovine. Dobri odnosi s europskim i ključnim globalnim silama moraju biti na popisu prioriteta hrvatske vanjske politike.

Vraćanje povjerenja birača

'To je program za suvremeni HDZ kojeg ću predstaviti kolegama na županijskoj razini. Vjerujem u njegovu uspješnost i održivost. Uvjeren sam da HDZ još jednom može postati predvodnik modernizacije uz puno uvažavanje tradicionalnih vrijednosti. Kad je riječ o predstojećim izborima, spreman sam na otvorene rasprave, sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem i sa svim drugim političkim liderima kako bi građani vidjeli što im nudimo', poručio je Plenković.

Na pitanje koje su njegove prednosti u odnosu na Milanovića, odgovorio je da o tome trebaju suditi drugi, odnosno birači - tko im je draži, simpatičniji i kvalitetniji.

'Programom bih želio početi konstruktivni politički dijalog. Moja je glavna misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ.-a. Za to moramo biti svjesni svojih temeljnih vrijednosti i političkog spektra kojem pripadamo. Dio smo desnog političkog centra', istaknuo je Plenković.

Kazao je da očekuje puno suradnju od kolega koji obnašaju neke dužnosti u stranci.

Na pitanje da se njegov program ne razlikuje od prethodnog HDZ-ovog programa, odgovorio je da su to smjernice odborima HDZ-a koji rade na velikom izbornom programu.

'IFO je radio cjelovitu analizu i podlogu za program HDZ-a i on će biti samo jedan dio novog programa koji radi tim s Ivanom Maletić na čelu', kazao je Plenković.

Je li i Vladimir Šeks jedna od osoba koja radi na programu? Odgovorio je da on nije u toj skupini ali da su njegovi savjeti uvijek dobrodošli.

Kazao je i da još nije dobio izvješće o financiranju HDZ-a koje je zatražio zbog pozajmice PPD-a.

O ODLUCI HSS-A DA IDE U KOALICIJU SA SDP-OM:

'Žao mi je da je odluka HSS-a donesena u svojevrsnom vremenskom pritisku, da smo imali malo više vremena za razgovor. No to je odluka iza koje stoji vrlo ozbiljan broj članova HSS-a i ja takvu odluku poštujem,' kazao je i nastavio: 'Ova je odluka očito donesena zbog neke matematike i brojeva na listama'.

O diplomi Milijana Brkića o kojoj bi odluka trebala biti donesena danas: 'Nemam saznanja o toj odluci. Razgovarat ćemo o tome i svim drugim pitanjima kada za to dođe vrijeme.'

Podsjetimo, Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a, utvrdilo je središnje izborno povjerenstvo HDZ-a. Prikupio je 36 tisuća 989 potpisa, a 17. srpnja prema sistemu jedan član jedan glas HDZ-ovi članovi birat će predsjednika.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se