Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković predstavio program

'HSS se odlučio za SDP očito zbog neke matematike i brojeva na listama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za predsjednika HDZ-a, Andrej Plenković, predstavio je program pod nazivom "HDZ – Središnja snaga razvoja Hrvatske".

Glavni elementi programa Andreja Plenkovića koji će biti platforma HDZ-a za izbore su:

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Pregovori i razgovori Pupovac: "O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS" Dario Hrebak, Predrag Štromar, Veselko Gabričević Utrka s vremenom Stari partneri nisu iznevjerili Plenkovića: "Dao nam je garancije. DP se ne može zaobići"

1. Pravosuđe, javna uprava i decentralizacija 

Ključno je vratiti povjerenje građana u vladavinu prava. Potrebno je racionalizirati javni sektor koji mora biti u službi građana i poduzetnika.

2. Partnerstva, solidarnost i zaštita socijalno najugroženijih

Kontinuiran i otvoren dijalog s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, kao i našim socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, za HDZ je prioritetan u cilju zaštite prava radnika, ali i osiguranja konkurentnosti gospodarstva. Poticat ćemo konstruktivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama, poštujući načelo odvojenosti Crkve i države, posebno s Katoličkom crkvom.

3. Makroekonomski okvir

Uz rast gospodarstva, stabilnost javnih financija ključna je za postizanje boljega kreditnog rejtinga i povoljnije pozicije Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu. Porezni sustav, koji je u mandatu „Kukuriku“ vlade uslijed silnih izmjena postao izvor nestabilnosti i nepovoljne ulagačke klime, mora se stabilizirati te postati jednostavniji, pravedniji i prilagođeniji potrebama hrvatskih poduzetnika, uz istodobno povećanu poreznu disciplinu.

4. Gospodarstvo, poljoprivreda i turizam

Hrvatska nije u potpunosti iskoristila niti gospodarske potencijale koje nam je donijelo članstvo u EU. Razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj ključni su za uspjeh hrvatskog gospodarstva. Kao jednu od prioritetnih hrvatskih ekonomskih grana, turizam treba strateški razvijati povećanjem kvalitete turističkih usluga tijekom cijele godine i u cijeloj Hrvatskoj.

5. Infrastruktura, digitalna Hrvatska i održiv razvoj

Povoljan prometni položaj Hrvatske moramo iskoristiti, a energetski sektor ključan je za razvoj hrvatskog gospodarstva. Digitalizacija mora omogućiti lakšu komunikaciju i smanjiti administrativne prepreke.

6. Obitelj, demografski razvoj i mladi

Negativni demografski trend jedan je od najvećih izazova u Hrvatskoj. Demografski oporavak moramo pokrenuti dobrom demografskom politikom. Roditeljima moramo osigurati dostojnu egzistenciju. Uz obitelj, posebnu pažnju treba posvetiti mladima kako bi se zaustavilo njihovo iseljavanje.

7. Obrazovanje, znanost i šport

Bez stručno osposobljenih pojedinca, razvoj zemlje je nemoguć. Zalažem se za nastavak kurikularne reforme čiji prioritet mora biti učinkoviti sustav odgoja i obrazovanja. Dostupnost obrazovanja svima kroz besplatni studij dostupan svima.

8. Kultura i mediji

Kultura je ključan čimbenik hrvatskog naroda. Proračunska izdvajanja za kulturu potrebno je održati na razini koja će omogućiti produkciju i razvoj kulture.

9. Sigurnost

Zalažem se koncept domovinske sigurnosti što podrazumijeva donošenje jedinstvene strategije nacionalne sigurnosti. Hrvatske sigurnosne službe potrebno je dodatno povezati s partnerima.

10. Europska Hrvatska i vanjski poslovi

Hrvatska mora zagovarati prioritete poput europske budućnosti Bosne i Hercegovine. Dobri odnosi s europskim i ključnim globalnim silama moraju biti na popisu prioriteta hrvatske vanjske politike.

Vraćanje povjerenja birača

'To je program za suvremeni HDZ kojeg ću predstaviti kolegama na županijskoj razini. Vjerujem u njegovu uspješnost i održivost. Uvjeren sam da HDZ još jednom može postati predvodnik modernizacije uz puno uvažavanje tradicionalnih vrijednosti. Kad je riječ o predstojećim izborima, spreman sam na otvorene rasprave, sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem i sa svim drugim političkim liderima kako bi građani vidjeli što im nudimo', poručio je Plenković.

Na pitanje koje su njegove prednosti u odnosu na Milanovića, odgovorio je da o tome trebaju suditi drugi, odnosno birači - tko im je draži, simpatičniji i kvalitetniji.

'Programom bih želio početi konstruktivni politički dijalog. Moja je glavna misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ.-a. Za to moramo biti svjesni svojih temeljnih vrijednosti i političkog spektra kojem pripadamo. Dio smo desnog političkog centra', istaknuo je Plenković.

Kazao je da očekuje puno suradnju od kolega koji obnašaju neke dužnosti u stranci.

Na pitanje da se njegov program ne razlikuje od prethodnog HDZ-ovog programa, odgovorio je da su to smjernice odborima HDZ-a koji rade na velikom izbornom programu.

'IFO je radio cjelovitu analizu i podlogu za program HDZ-a i on će biti samo jedan dio novog programa koji radi tim s Ivanom Maletić na čelu', kazao je Plenković.

Je li i Vladimir Šeks jedna od osoba koja radi na programu? Odgovorio je da on nije u toj skupini ali da su njegovi savjeti uvijek dobrodošli.

Kazao je i da još nije dobio izvješće o financiranju HDZ-a koje je zatražio zbog pozajmice PPD-a.

O ODLUCI HSS-A DA IDE U KOALICIJU SA SDP-OM:

'Žao mi je da je odluka HSS-a donesena u svojevrsnom vremenskom pritisku, da smo imali malo više vremena za razgovor. No to je odluka iza koje stoji vrlo ozbiljan broj članova HSS-a i ja takvu odluku poštujem,' kazao je i nastavio: 'Ova je odluka očito donesena zbog neke matematike i brojeva na listama'.

O diplomi Milijana Brkića o kojoj bi odluka trebala biti donesena danas: 'Nemam saznanja o toj odluci. Razgovarat ćemo o tome i svim drugim pitanjima kada za to dođe vrijeme.'

Podsjetimo, Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a, utvrdilo je središnje izborno povjerenstvo HDZ-a. Prikupio je 36 tisuća 989 potpisa, a 17. srpnja prema sistemu jedan član jedan glas HDZ-ovi članovi birat će predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene