451971
451971
451971
451971
451971

Andrej Plenković predstavio 5 stupova ekonomske politike nove Vlade

  • , 30.09.2016., 12:40
  • Autor:
  • komentara

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a koji je i potencijalni mandatar nove hrvatske Vlade izložio je na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova glavne crte ekonomske politike za 2017. godinu pod uvjetom da, naravno, HDZ s partnerima formira Vladu.

 
 
 
 
Plenković: 'Sljedeća godina bit će godina poduzetništva' (Video: Dnevnik.hr)
Plenković: 'Sljedeća godina bit će godina poduzetništva' (Video: Dnevnik.hr)

Andrej Plenković kazao je kako će cilj njegove Vlade biti postavljanje hrvatskog gospodarstva na zdrave temelje te dodao: 'Želim poručiti da će sljedeća godina u Hrvatskoj biti godina poduzetništva u Hrvatskoj!'

'Svi naši napori bit će usmjereni na mjere koje će voditi gospodarskom rastu, povećanju zaposlenosti, zaustavljanja odlaska mladih i demografsku obnovu. Svjesni smo, da bez obzira na dobre trendove koji Hrvatskoj idu u prilog, treba imati osmišljenu ekonomsku politiku. Do 2020. želimo gospodarski rast od 5 posto, stopu zaposlenosti od 68 posto, što je oko 170 tisuća novih radnih mjesta te uređeni sustav socijalnih naknada i mirovina', kazao je Plenković dodavši da se sve mjere za ostvarivanje tih ciljeva detaljno utvrđuju u nacrtu programa vlade na kojem HDZ s partnerima radi. 

Plenković je predstavio pet stupova na kojima će se temeljiti ekonomska politika nove Vlade:

1. Provođenje cjelovite poslovne reforme i olakšavanje uvjeta poslovanja poduzetnicima i ulagačima. Smanjenje neporeznih davanja kojima će se dodatno rasteretiti građani i poduzetnici. Stavljanje neaktivne državne imovine u funkciju gospodarstva.

'Javna poduzeća proći će temeljito poslovno i financijsko restrukturiranje uz stručne uprave', najavio je potencijalni mandatar.

2. Ulaganje u generatore rasta posebno poljoprivredu čije neiskorištene površine bi se stavile u funkciju.

'Prostora za rast ima i u turizmu, industriji koja je godinama zanemarivana, a osobito ćemo poticati izvoznike koji imaju značajan doprinost gospodarskom razvoju zemlje. Poticat ćemo domaću proizvodnju, prometnu povezanost, obrazovanu radnu snagu. Ključno je dizanje konkurentnosti svih sektora,' kazao je Plenković.

3. Povećanje učinkovitosti institucija

'Ubrzat ćemo rad adminsitracije i sudova, cilj nam je uspostaviti jedinstven način komunikacije s tijelima državne uprave, da putem interneta svatko u svakom trenutku može vidjeti u kojem je statusu njegov predmet', poručio je Plenković.

4. Osiguranje održivosti javnih financija kako bi se osigurala ekonomska stabilnost.

'Smanjivat ćemo proračunski deficit i udio javnog duga u deficitu. Nastavit ćemo dijalog s EK i nastaviti izradu nacionalnog programa reformi. Proračun vidimo kao točku preokreta gdje hrvatske javne financije trebaju nastaviti smjerom kojim su krenule u ovoj godini. U 2017. naš će fokus biti na kontroli rashodne strane proračuna. Proračunski manjak opće države u 2017. želimo svesti na dva posto. Do 2020. planiramo imati uravnotežen proračun opće države i javni dug smanjen za 10 posto', najavio je Plenković.

5. Reforma obrazovnog sustava kako bi bio prilagođen potrebama tržišta rada i gospodarstva.

'Vodit ćemo politiku otvorenih vrata i želimo tijesnu suradnju s poduzetnicima i sindikatima. Vlada koja sluša, Vlada koja zna prepoznati potrebe poduzetnika i građana je ujedno Vlada koja zna provesti promjene', kazao je Plenković na kraju.

Hrvatski poduzetnici od nove Vlade očekuju dvostruko veći BDP

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), kazala je kako hrvatski poduzetnici planove za 2017. rade s daleko više ambicija i optimizma, ali da su i dalje oprezni zbog uvjeta poslovanja u Hrvatskoj koje ne diktiraju oni nego politika.

Gordana Deranja (Foto: Dnevnik.hr)

'Ima razloga za zadovoljstvo i nadu jer smo ušli u mirnije vode, no ipak zadržavamo razumnu dozu opreza jer iako zadovoljni pozitivnim trendovima s oprezom gledamo na uvjete poslovanja u narednoj i idućih nekoliko godina. Kreira ih politika. Uskoro ćemo dobiti novu Vladu pred kojom je mnogo posla koji ne trpi odlaganja već odlučne i brze poteze. Ovaj gospodarski zamah treba iskoristiti i odmah bez odlaganja započeti s promjenama da postojeći rast bude održiv te da bude i veći. Rast od 2 do 3 posto je dobar, ali nije dovoljan. Hrvatska s njim ostaje na začelju EU-a, a to nije mjesto na kojem mi poslodavci želimo biti. Zaslužujemo bolje, a to je barem rast od 4 do 5 posto. To je moguće ako država u svoje planove uključi ozbiljne reformske mjere i ako se, poput privatnog, i javni sektor u svom najširem smislu restrukturira', poručila je Deranja izrazivši nadu da će nova Vlada biti stabilna te da će raditi na poboljšanju uvjeta poslovanja i investicijske klime.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se