441689
441689
441689
441689
441689

Andrej Plenković o izborima u HDZ-u: Ne možemo gubiti vrijeme

  • , 28.06.2016., 18:55
  • Autor:
  • komentara

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Andrej Plenković, koji je zasad jedini najavio da će se kandidarati za predsjednika stranka, pozdravio je utorak odluke predsjedništva HDZ-a o pripremama za parlamentarne izbore.

 
 
 
 
Andrej Plenković (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

"Bitno je da se HDZ na vrijeme pripremi za parlamentarne izbore. Drago mi je da kolege u predsjedništvu stranke redovito zasjedaju i gledaju kako da se usporedno s izborom predsjednika stranke pripremimo i za početak predizborne kampanje i mislim da je to dobro", rekao je Plenković novinarima u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Na pitanje novinara je li bio konzultiran prije nego što je predsjedništvo HDZ-a donijelo odluke o formiranju izbornog stožera za parlamentarne izbore i radne skupine za izmjene stranačkog statuta, Plenković je rekao da je u stalnom kontaktu sa svojim stranačkim kolegama.

"Ja sam u tijeku i dijalogu s kolegama, međutim, u ovom trenutku nemam ovlasti za donošenje odluka. Zastupnik sam u EP-u, nisam član predsjednštva i kada i ako dobijem povjerenje naših članova i budem imao ovlasti onda ću vrlo jasno reći svoj stav kako možemo proces kvalitetnog transparetnog i angažiranog funkcioniranja u stranci unaprijediti", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je on legalist i da se sada samo provode izbori za upražnjeno mjesto predsjednika i da ne treba dovoditi u pitanje demokratski legitimitet onih koji su nedavno izabrani na općem saboru HDZ-a.

"Predsjedništvo HDZ-a i dalje radi svoj posao. Ja sam u ovom trenutku istaknuo kandidaturu za predsjednika, kolege su procijenile da bi bilo dobro da se pripreme za parlamentarne izbore obave na vrijeme i zato je u redu da se ide s jednom strukurom za izborni stožer, da se ide s radnom skupinom koja će raditi na programu", rekao je Plenković.

"Mi ne možemo gubiti vrijeme, a što se tiče statutarnih izmjena, o tome ćemo vidjeti. Imam dosta jasne stavove o tome kako bi se trebao preurediti statut, odnosno, po mom mišljenju treba donijeti novi statut HDZ, a hoće li biti vremena da se to napravi prije ovih izbora parlamentarnih izbora, to ćemo vidjeti", dodao je.

Na upit bi li bilo demokratski da bude jedini kandidat za predsjednika HDZ-a, Plenković je rekao da je on apsolutno za demokratizaciju, ali da ne može nikoga prisiliti da sudjeluje u izborima.

"To je politička odluka koju svatko tko ima ambicije treba donijeti. Ja sam bio otvoren što se kandidature tiče i spreman sam na raspravu, argumente i dijalog s kolegama koji se na to odluče. Mi smo dio iste obitelji i bitno je da svatko ponudi ono što može u ovom trenutku kako bi pomogao HDZ-u", kaže Plenković.

Rekao je i da je spreman na javno sučeljavanje s političkim suparnicima u kampanji za parlamentarne izbore.

"Mislim da je to normalno u političkoj kulturi da se lideri stranaka uoči izbora sučeljavaju i da na taj način birači i svi zainteresirani mogu vidjeti iza kojih politika stojimo", rekao je.

Plenković je rekao da će kampanja HDZ-a temeljiti na ključnim pitanjima bitnim za hrvatske građane - gospodarstvu, socijalnim pitanjima, što boljeg korištenja članstva u EU.

"Mi smo prošle godine radili na jednom vrlo detaljnom programu zajedno s bavarskim instituom IFO, na tome su radili i naši odbori i mislim da je sada vrijeme da se ažurira taj program i da u suradnji s našim partnerima u Europskoj pučkoj stranci vidimo koja su najbolja rješenja za Hrvatsku 2016.", kaže Plenković. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se