Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio iz Dubrovnika

Plenković: Pojam roda u našem zakonodavstvu postoji već godinama, a svrha Istanbulske konvencije duboko je kršćanska

Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković se prilikom posjeta Dubrovniku osvrnuo na problematiku Istanbulske konvencije.

''Nema potrebe za unutarstranačkim referendumom oko pitanja Istanbulske konvencije'', rekao je premijer i čelnik HDZ-a na upit o zadarskom ogranku koji je najavio referendum unutar te stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Zoran Milanović U Dubrovniku Milanović kaže da ima informacije o Turudiću: "U slučaju tog tipa postoje ozbiljne sigurnosne zapreke"

Dodao je kako ne postoji dokument HDZ-a "u bilo kojoj fazi otkad postoji ova konvencija, koji bi rekao da je HDZ protiv:

Dodaje da će članovima još dodatno pojašnjavati bit tog dokumenta.

''Mislim da moramo još malo pojasniti na županijskoj razini našim organizacijama bit konvencije, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i otkloniti sve ove teme koje su u eteru, a ne stoje. Dakle, nema nikakvog učinka te konvencije jednom kada bude potvrđena u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, da se priznaju istospolni brakovi, da naš obrazovni sustav morate primjerice u programima nastavnim imati homoseksualni sadržaj i slično. To su sve netočnosti. Nema nikakve pravne obveze koji bi Hrvatska u vezi toga preuzimala'', rekao je premijer.

Što se tiče nadzornog tijela Grevio, naglasio je da i druge konvencije koje smo potpisali imaju nadzorna tijela, a nitko se oko toga ne uzrujava.

''Što se tiče pojma roda i rodnog identiteta, on u našem zakonodavstvu postoji već desetak godina i ne vidim što bi to dodatno mogla problematizirati konvencija čija je svrha duboko kršćanska'', zaključuje Plenković.

U Dubrovniku je odgovorio i na pitanje o lijeku za oboljele od spinalne atrofije.

''Sastanak u Davosu sa čelnikom Hoffmann-La Rochea je omogućio da se Hrvatsku uvrsti u kliničko ispitivanje lijeka koje ta farmaceutska kompanija radi, čija je primjena oralna, za razliku od ovog drugog o kojem se govori, gdje će besplatno biti omogućeno korištenje lijeka za 23 od 38 pacijenata o kojima je riječ. Tip jedan, dva i tri, a vjerojatno i četiri, to je veliki uspjeh i to trebaju prepoznati svi oni koji komentiraju ovu temu'', rekao je premijer Plenković.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene