Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv nacionalizacije

Petrov: Vlada će braniti gospodarski sustav, a ne Todorića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak da će Vlada braniti Agrokor kao gospodarski sustav, a ne njegova vlasnika Ivicu Todorića, za što postoji nekoliko modela, a među njima nije nacionalizacija.

"Priča o nacionalizaciji je klasični spin. Ono što treba reći jest da će Vlada sigurno braniti gospodarski sustav, neće braniti Ivicu Todorića. Bitno je znati za sve građane Hrvatske da je na taj gospodarski sustav naslonjeno 150.000 građana i radnih mjesta i preko 5.000 dobavljača i kada kažem da će se štititi gospodarski sustav to znači da će se stvoriti modeli, da postoje već određeni modeli po kojima će se zaštititi svi oni koji nisu krivi za ovu situaciju. A u svim tim modelima ne postoji niti nacionalizacija, niti gospodin Todorić, niti u upravljačkoj niti u vlasničkoj strukturi", izjavio je Petrov na marginama konferencije "Hrvatska kakvu trebamo".

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Slika nije dostupna STARI RATOVI ''Plenkovićeva slamka spasa'': Todorić otkrio što bi mogao biti razlog Marićeva odlaska iz Vlade

Na novinarski upit treba li strahovati od mogućeg ruskog utjecaja u Hrvatskoj i regiji s obzirom da je Sberbanka jedan od važnijih vjerovnika Agrokora, Petrov je kazao da "ukoliko postoji mogućnost da neke stvari sami odradimo, da je to višestruko bolje za nas, jer bilo koji drugi strani igrač neće mariti za naše interese, on će se voditi svojim osobnim interesima, a ovu stvar možemo sami riješiti".

Upitan po kojem modelu bi država mogla pomoći Agrokoru kazao je da postoji više modela, a kao primjer je naveo jedan.

"To je klasični 'in and out' potez. U trenutku kada vam se ruši kompletan gospodarski sustav ulazite, stabilizirate, konsolidirate tvrtku i nakon toga je dijelite, prodajete. A u tom slučaju, kada to napravite, hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne, i ono što se može dogoditi je da upravo to ostane u hrvatskim rukama. Ali to je jedan od modela. Opet ću naglasiti, Vlada će biti spremna, odnosno dva politička partnera će biti spremna djelovati ukoliko slučajno dođe do te situacije", rekao je Petrov.

Ocijenivši da je inicijativa dobavljača Agrokora "jako bitna", istaknuo je da je, nakon svega što su banke odradile u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj, "blago sumnjičav da one imaju prosocijalnu, pronatalitetnu politiku, da ih je briga za male poljoprivrednike".

"Oni tu gledaju svoju profit. U trenutku kad oni naprave konzorcije nema ovog drugog dijela politike", rekao je dodavši kako smatra da je puno više stalo dobavljačima i tvrtkama koje su naslonjene na Agrokor.

Plenković o Agrokoru: Ministrica Dalić susrest će se s dobavljačima

Premijer Andrej Plenković komentirao je situaciju u Agrokoru kazavši da Vlada želi da se taj koncern kosolidira.

"Radimo sve sto možemo, i mi želimo da se Agrokor konsolidira", kazao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije "Hrvatska kakvu trebamo".

Najavio je i kako će se "danas ili sutra ministrica Dalić susresti s dobavljačima Agrokora".

"Razgovarat će se i s međunardonim vjerovnicima, tražimo rješenje", istaknuo je premijer.

Na pitanje je li svejedno tko će preuzeti Agrokor, Plenković je odgovorio: "Nećemo o tome sada razgovarati, jer ima jako puno toga što kompanija može učiniti, nije to na meni."

Kazao je kako država ne može utjecati na to od koga će privatna kompanija tražiti kredite.

Iz Agrokora su u nedjelju poručili da "pozicija i opstojnost Agrokora i njegovih kompanija nije upitna". Naveli su da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu koji će uskoro biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima.

Vrdoljak: Nema političkog interesa Rusije u kontroli hrvatskih tvornica

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u ponedjeljak je istaknuo kako fokus razgovora s vjerovnicima i kreditorima Agrokora nisu obitelj Todorić, menadžment i nadzorni odbor, nego 150.000 građana i obitelji koji su vezani za taj koncern te je ocijenio da nema političkog interesa Rusije za kontrolom tvornica u Hrvatskoj, nego isključivo poslovnog i financijskog.

"Za sada sve izgleda stabilno. Treba obaviti ozbiljne sastanke i s vjerovnicima i kreditorima kako bi znali što su njihovi ciljevi u budućem razdoblju. Fokus interesa nije niti obitelj Todorić, niti menadžment, niti nadzorni odbor tvrtke, nego 150.000 građana i obitelji koji su vezani direktno ili indirektno za cijeli sustav Agrokor", rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je ocijenio da bi sastanak dobavljača s potpredsjednicom Vlade Dalić mogao biti koristan. Na tom sastanku vidjelo bi se u kakvoj su situaciji i kako razmišljaju partneri i dobavljači, rekao je Vrdoljak, dodavši da je to je jedna od obaveznih točaka u procesu za stabilizaciju cijele priče.

Na upit novinara treba li strahovati od ruskog utjecaja na domaće kompanije, Vrdoljak je uzvratio kako misli da nema nikakvog političkog interesa Rusije u kontroli pojedine tvornice u Hrvatskoj.

"Ne vidim ga, mislim da je to isključivo poslovni i financijski interes, koji se mora razumjeti. A onda zajedno s Vladom i sadašnjim vlasnicima Agrokora vidjeti koji je postupak restrukturiranja, dezinvestiranja, refinanciranja postojećih obveza, i onda u konačnici dovesti sve to do jedne stabilne i ozbiljne kompanije. Mislim da je to cilj svima, i Republici Hrvatskoj i zaposlenicima, kreditorima, vjerovnicima i današnjim vlasnicima", kazao je Vrdoljak.

Na pitanje je li svejedno otkud dolazi budući vlasnik Agrokora, Vrdoljak je kazao da 60 do 70 posto duga tog koncerna nije prema ruskim bankama.

"Pitajte te ljude hoće li se izložiti i pomoći u stabilizaciji tvrtke. Imamo i druge europske i svjetske banke koji su dionici duga. Vjerovnici i kreditori su oni koji donose odluku u komunikaciji prvenstveno s vlasnicima, upravom i nadzornim odborom, a onda i s Vladom", zaključio je Vrdoljak.(N.C./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene