Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prigoda za razgovor o problemima sa susjedima

Andrej Plenković leti u New York, evo tko će "čuvati" Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak putuje u New York, na redovito zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Četverodnevni boravak hrvatsko izaslanstvo iskoristit će i za lobiranje protiv dvostruke blokade Slovenije i Mađarske oko ulaska Hrvatske u jednu od najmoćnijih gospodarskih organizacija svijeta. I dok hrvatski premijer najavljuje bilateralni dogovor sa Slovenijom, njegov slovenski kolega Miro Cerar prijeti političkim i pravnim sredstvima, nastavi li Hrvatska ignorirati odluku Arbitražnog suda.

U četiri dana u New Yorku bogat program. Susret s glavnim tajnikom UN-a, a vrhunac - govor pred generalnom skupštinom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Za Novu TV premijer Andrej Plenković kaže: "Bit će to prigoda da se razgovara o otvorenim pitanjima sa susjedima, a vjerujem da će to biti prigoda da se kaže i koja riječ o relacijama sa Slovenijom". 

Zapetljane odnose u hrvatskoj vladi misle otpetljati bilateralnim sporazumom. U Zagrebu se planira sastanak dvojice premijera, nakon povratka iz SAD-a. Miro Cerar u intervjuu za slovenski Pop TV računa na pritisak Bruxellesa na Hrvatsku.

"Slovenija će 29. prosinca biti spremna na provedbu arbitražne odluke. Ako će je Hrvatska i dalje ignorirati, iskoristit ćemo sva pravna i politička sredstva da Hrvatsku uvjerimo - kako arbitražu mora poštovati", rekao je Cerar.

"Nisam gledao intervju, vidjet ćemo se u New Yorku u jednom trenutku i očekujem njegov posjet", rekao je premijer Plenković.

S premijerom je u delegaciji i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. U utorak se u New Yorku, doznajemo, sastaje s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

"Bit će sigurno o svim pitanjima - o našem članstvu u OECD-u i o arbitraži. Gdje god je to adekvatno, mi ćemo to pitanje otvoriti", najavila je Pejčinović Burić. 

"To je ustvari najbolje mjesto da se lobira i da se daju bilo kakvi drugi prijedlozi, jer ih iznosite pred međunarodnom zajednicom", smatra i SDP-ov zastupnik Joško Klisović.

A Krešo Beljak ima i prijedlog za premijera.

"Moj savjet gospodinu Plenkoviću je da uzme gospođu Jadranku Kosor, koja ga je i učlanila u HDZ, za osobnu savjetnicu i da se ugleda na nju. Jer ona je problem s Borutom Pahorom riješila na jednoj kavi za pola sata. Tako to rade prijatelji, a ako se glumi sila i ako se glumi diplomacija, ako se glumi veličina i s jedne i s druge strane, onda se problem nikada riješiti neće", poručio je Plenkoviću predsjednik HSS-a.

I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović planirala je još jedan put u New York, zajedno s premijerom. Ipak je odustala. Idući mjesec u Moskvi se sastaje s Vladimirom Putinom.

"Mislim da je ona donijela odluku koja je realna, običaj je da u jednoj sezoni ode premijer, u drugoj predsjednik. Siguran sam da će ona ići iduće godine", rekao je Plenković. 

U diplomatskim krugovima čak se pojavila priča o mogućem sastanku premijera Plenkovića i turskog predsjednika Erdogana. No, službene potvrde, ali ni demantija - nema. Siguran je pak susret s iseljenicima, predavanje na Sveučilištu Columbia, kao i odlazak na prijam, koji za šefove izaslanstava priređuju Donald i Melania Trump. Dok premijera nema, Vladu će "čuvati" potpredsjednica Martina Dalić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene