448533
448533
448533
448533
448533

'Šustar je žrtva pojedinih aktera u političkom prostoru'

  • , 31.08.2016., 14:10
  • Autor:
  • komentara

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, održao je danas sastanak s bivšim ministrima obrazovanja vezan za kurikularnu reformu.

 
 
 
 
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Na sastanaku u središnjici HDZ-a, uz bivše HDZ-ove ministre, sudjelovao je i ministar obrazovanja u vladi Zorana Milanovića, Vedran Mornar, za čijeg je mandata i krenuo projekt kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka obratio se medijima. Kazao u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice, osim sastanka koji je uključivao temu obrazovnog sustava u Hrvatskoj, održan je sastanak s Udrugama hrvatskih branitelja.

'Sastanak sa Zajednicom udruga hrvatskih branitelja, radnika u javnim poduzećima, bila je još jedna prigoda da s ministrom Medvedom i čelnicima braniteljskog Odbora HDZ-a te zajednicom branitelja Gojko Šušak, stavimo na listu prioriteta položaj branitelja koji su aktivni u društvenom i gospodarskom životu Hrvatske', kazao je Plenković te se zahvalio braniteljima na ukazanom povjerenju kao i na slobodi u kojoj uživamo proteklih 26 godina.

Nakon sastanka s hrvatskim braniteljima, u središnjici HDZ-a održan je sastanak s predstavnicima Odbora  za znanost i visoko obrazovanje na koji su bili pozvani i bivši ministri znanosti i obrazovanja među kojima Mornar, Fuchs, Primorac kao i predsjednik akademske zajednice HDZ-a, Kostović. Sastanku je nazočio i tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar.

'Tema sastanka bila je povezivanje obrazovnog sustava i tržišta rada što je ključno za našu budućnost. Kada je riječ o Kurikularnoj reformi konstatirali smo da cijeli proces nikada nije bio zaustavljen. On je počeo još 2005. godine za vrijeme HDZ-ove vlade, nastavio se kasnije za vrijeme SDP-a i tijekom rada ove vlade. Zaključili smo da je riječ o nadstranačkom pitanju i da Kurikularna reforma treba biti utemeljena na inputu stručnjaka. Naglasili smo da se u okviru obrazovnog programa treba voditi briga o hrvatskoj povijesti i nacionalnom identitetu kako bi se mlađi naraštaji kasnije mogli pripremiti za daljnja specijalistička obrazovanja', rekao je Plenković

Izrazio je želju da se u nastavak obrazovne reforme uključe i obrazovne institucije poput Akademije znanosti i umjetnosti kao i ostale udruge i institucije čiji se rad temelji na obrazovnom sustavu.

'Želimo da se uvaže pozitivna i komparativna europska iskustva, da čitav proces bude potpomognut iz europskog fonda, da se zadrži predviđena dinamika i da proces bude spreman već za iduću školsku godinu. Posebno mi je drago što je na sastanku sudjelovao bivši ministar Mornar što pokazuje našu otvorenost i njegovu spremnost da pomogne u formiranju naših stajališta u ovom bitnom pitanju. Poruka je jasna: nastavak kurikularne reforme bit će jedan od ključnih dijelova našeg programa', naglasio je Plenković.

Osvrnuo se i na retoriku između Hrvatske i Srbije te je kazao kako je Republika Srbija status kandidata zemlje članice Europske unije dobila za vrijeme SDP-ove vlade, kako su u to vrijeme formirani pregovarački okviri i ključna poglavlja i da 'vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa po pitanju problematičnog zakona'

'Kad čujem od strane SDP-a da se zalažu za zaštitu nacionalnih interesa... to nije vjerodostojno. HDZ je uvijek poštivao naše nacionalne interese, prava branitelja na racionalan i odgovoran način, zalagao se za smirivanje tenzija sa susjedima, da stvorimo temelje i da naši branitelji budu sigurni prilikom ostvarivanja svojeg prava, a to je sloboda kretanja', dodao je.

Naglasio je i da će Hrvatska demokratska zajednica voditi odgovornu politiku bez dizanja nepotrebnih tenzija po pitanju agresije na Hrvatsku.

Upitan hoće li vratiti Borisa Jokića na čelo tima zaduženog za reformu obrazovanja, Plenković je naglasio kako je on svojevoljno napustio dužnost koju je imao te da je na njemu da pronađe način na koji će se ponovno uključiti u čitav proces.

'Pitanje obrazovne reforme ne može biti pitanje pojedinca. Mi smo danas, na sastanku, vidjeli koji su sve akteri bili uključeni u taj cijeli procees od 2005. godine. Vrata za sve one koji su spremni pomoći u tom procesu, uvijek su otvorena', rekao je Plenković.

Dodao je da je tehnički ministar Predrag Šustar 'žrtva pojedinih aktera u političkom prostoru', te da, kao na člana HDZ-a računaju na njega. Do ovakvih prijepora nije trebalo doći, smatra Plenković.

Osvrnuo se na medijske napise o ultimatumima Mosta te kazao kako će sve biti jasnije nakon 11. rujna. Potom je još jednom naglasio kako je HDZ spreman na suradnju s MOST-om.

'Idemo korak po korak. Imamo dosta dana izborne kampanje da predstavimo kandidate, a nakon izbora razgovarat ćemo sa svim partnerima, kao i s Mostom, na tim partnerskim načelima vodit ćemo pregovore s njima', poručio je Plenković.

Komentirajući najnoviji porast BDP-a od 2,8% ustvrdio je kako je to zasluga tehničke vlade na čijem je čelu Hrvatska demokratska zajednica.

'Rast BDP-a je dobar signal. Porast potrošnje i investicija dovodi nas do situacije da će na kraju ove godine rast biti 2.5%. Dobar signal, daje dodatni aktivizam i nadu da će našim aktivnostima gospodarski rast biti od 5 posto kojeg mi želimo i koji je potreban Hrvatskoj', rekao je Plenković.
 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se