Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inzistirat će na jamstvima

Božo Petrov: 'Još nije sigurno tko će formirati vlast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Mosta, Božo Petrov, u intervjuu za Dnevni Avaz izjavio je kako se još uvijek ne može sa sigurnšću reći tko će formirati vlast te dodao da će inzistirati na jamstvima.

"Most i HDZ pregovaraju, ali još ne možemo konačno konstatirati niti to da će Most i HDZ formirati vlast. Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da smo naša jamstva javno predstavili i na njima inzistiramo, a to su demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, izmjena financiranja političkog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku", kazao je Petrov.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija'' Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

Most će ustrajati na onome što smatra minimumom promjena koje je vlast dužna građanima Hrvatske, najavio je.

Petrov je ocijenio da je Most uvelike promijenio političku pozornicu u Hrvatskoj i dodao da je zbog toga sretan.

"Dokazali smo da postoje političari koji provode obećanja i vode se isključivo svojim načelima", kazao je Petrov.

Plenković: 'Vlada će biti formirana u ustavnim rokovima'

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je ocijenio kako će pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine i Vlade biti uspješno obavljeni u ustavnim rokovima, koji počinju teći u ponedjeljak nakon objave službenih rezultata izbora.

Plenković je novinarima ispred HDZ-ove središnjice rekao kako pregovori idu dobro, a na njihov upit hoće li na prvim konzultacijama s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović idući tjedan imati dovoljno potpisa da dobije mandat za sastav Vlade, odgovorio je: "Vidjet ćemo. To nije presudno. Imamo dovoljno vremena, jer će u ponedjeljak biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora i od tada počinju teći rokovi".

Istaknuo je kako su svi dosadašnji razgovori bili u cilju da se identificiraju HDZ-ova i stajališta partnera te da sve ide dobro.

Upitan kako tumači nagađanja da će Most predstaviti i petnaestog člana njihovog saborskog kluba zastupnika te jača li to njihovu poziciju u pregovorima, Plenković je kazao kako je zadovoljan ako Most može dogovoriti poslijeizbornu suradnju, naglasivši da HDZ ne dira zastupnike iz drugih stranaka ili saborskih klubova.

'Uvjerljiva relativna pobjeda'

"Sa 61 saborskim mandatom imamo uvjerljivu relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima i imamo još nekoliko spremnih zastupnika u Saboru koji će nas podržati. Što stabilnija parlamentarna većina, to stabilnija i učinkovitija Vlada", poručio je.

Novinare je zanimao i njegov komentar situacije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje studenti i dio profesora traže ostavku dekana Vlatka Previšića te najavljuju blokadu fakulteta, na što je Plenković rekao da prati situaciju te da bi volio da se ona primiri i omogući normalan rad fakulteta. "Postoji autonomija sveučilišta, postoji dekan, rektor i nadležni ministar. Kada dođe vrijeme, komentirat ćemo", kazao je.

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je izjavio da će njegova stranka u ustavnim rokovima s dovoljnim brojem potpisa otići na konzultacije kod Predsjednice Republike. "HDZ je dobio većinu i sada pregovara o budućoj parlamentarnoj većini i Vladi. Sve će se odvijati u ustavnim rokovima", poručio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene