Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političar europskog kalibra

Politico o Andreju Plenkoviću i njegovim ambicioznim planovima za Hrvatsku i EU: "Već se prometnuo u miljenika EPP-a"

Andrej Plenković i Jean-Claude Juncker (Foto: Arhiva/AFP)
Andrej Plenković i Jean-Claude Juncker (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Politico tvrdi - Andrej Plenković je miljenik Europske pučke stranke i ima velike planove za Hrvatsku i Europsku uniju. U intervjuu za europsko izdanje uglednog političkog portala politico.eu Plenković je otkrio hrvatske planove u Europskoj uniji. A oni su ambiciozni.

Andrej Plenković tek je kratko hrvatski premijer, no već se uspio prometnuti u miljenika Europske pučke stranke, piše politico.eu.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Sastanak premijera Andreja Plenkovica i predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole 10 godina u EU-u Šefica Europskog parlamenta pohvalila Hrvatsku: "To je deset godina nevjerojatnog uspjeha jedne zemlje"

Tako je u intervjuu premijer Andrej Plenković otkrio svoje planove za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, kao i ideje za generalno pozicioniranje Hrvatske u europsku zajednicu. 

Plenković želi rezimirati pregovore o proračunu Europske unije, a najkasnije sljedeće godine treba se donijeti sedmogodišnji budžet EU-a. Njegovo donošenje najvjerojatnije će se dogoditi taman kada Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem. 

"Naš je cilj završiti pregovore o dugoročnom proračunu Europske unije jer je jasno da će, barem djelomično, završiti na našem stolu, to će biti ključni dosje", rekao je Plenković.

Plenković je naglasio i kako mu je velika želja da do 2024. godine uđemo u Schengen i uvedemo euro u Hrvatsku.

"To je moja ambicija, do kraja idućeg EU mandata. Rekao bih prije Schengen, kasnije euro", objašnjava svoje želje Plenković. 

Europska unija treba biti brza i djelovati

Za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a održat će se i summit za države Zapadnog Balkana. I to baš u Zagrebu. Očekuje se da će se povući i tema proširenja Europske unije, tj. primanje novih članica. 

"Vjerujem da će u 2020. biti pravi trenutak da vidimo kako možemo riješiti probleme između država u našoj regiji i da ćemo imati neku vrstu rasporeda njihove institucionalne dinamike u odnosu na Europsku uniju u idućem desetljeću",  ističe Plenković.

Ipak, Plenković odbacuje ideju o proširenju EU-a, no ističe i veliku bojazan – ako je Europska unija prespora, uključit će se drugi veliki igrači. 

"Nitko ne želi spominjati proširenje, no ako smo previše neodlučni kao Europska unija, prespori, distancirani, vidjet ćemo uključivanje drugih velikih igrača u regiji", rekao je.

Kao projekt na koji je posebno ponosan istaknuo je izgradnju Pelješkog mosta, simbola i spomenika članstva Hrvatske u Europskoj uniji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene