Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMIJER U BRUXELLESU

Plenković: "Hrvatska je uvijek bila solidarna. Evo, prije summita smo uplatili 200.000 eura u Fond za Afriku"

Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP) Foto: Afp
Andrej Plenković ponovio je da će Hrvatska ispuniti sve tehničke kriterije i biti spremna pridružiti se Schengenu 2019. godine. "To je prioritet moje vlade", rekao je Plenković.

Hrvatska poštuje ključno europsko načelo solidarnosti i ispunjava svoje obveze po pitanju migracijske krize u skladu sa svojom veličinom i gospodarskim mogućnostima, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

"Hrvatska je uvijek poštovala ključno europsko načelo solidarnosti. Mi smo upravo prije summita uplatili 200.000 eura u Fond za Afriku i nastavljamo ispunjavati naše obveze kada je riječ o programima premještanja i preseljenja izbjeglica", izjavio je Plenković novinarima nakon sastanka čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se redovito sastaju uoči svakog summita EU-a. Dodao je da je to najviše što Hrvatska može učiniti s obzirom na svoju veličinu i ekonomsku snagu.

Pitanje migracija jedna je od najvrućih tema o kojima će se razgovarati na summitu, koji počinje kasnije popodne. Govoreći o proširenju Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, o čemu je u srijedu u Europskom parlamentu održana rasprava, Plenković je ponovio da će Hrvatska ispuniti sve tehničke kriterije i biti spremna pridružiti se Schengenu 2019. godine. "To je prioritet moje vlade", rekao je Plenković.

Kao drugi prioritet istaknuo je ulazak u eurozonu, pri čemu je jedini preostali maastrichtski kriterij koji Hrvatska još mora ispuniti smanjenje javnog duga, koji treba biti ispod 60 posto BDP-a. Rekao je da će krajem ove godine javni dug biti oko 80 posto, oko 2020. trebao bi pasti na 70 posto, a onda oko 2022. ili 2023. pasti unutar dopuštenih okvira. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene