Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon aktualca u Saboru

Plenković: "Bernardić mi sad već djeluje malo rastreseno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu nakon 'aktualca' u Saboru da Vlada provodi odgovornu politiku u pogledu problema u koncernu Agrokor, dok za čelnike oprobe ocjenjuje da su se "poprilično izgubili" te da nisu na razini političke odgovornosti na kojoj bi trebali biti.

Plenković je u izjavi novinarima ponovno odbacio ocjene oporbe da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH rađen za osnivača Agrokora Ivicu Todorića. "Ne znam po kojoj logici", rekao je Plenković i ocijenio da su se oporbeni zastupnici "poprilično izgubili".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

"Gospodin Bernardić mi djeluje sada već malo i rastreseno u onom što govori, ali mislim da je to njegova odgovornost i put koji je izabrao", kazao je Plenković i dodao da je Vlada donošenjem tog zakona spriječila gospodarski krah najvažnijeg koncerna u Hrvatskoj, kao i svih povezanih društava i dobavljača.

"Činjenica da se taj krah nije dogodio ostavlja dojam u javnosti i među akterima kao da nikakvog problema nije ni bilo, kao da smo spriječili požar, pa požara nema, pa sada evo sve skupa nije bilo tako dramatično", dodao je.

Podsjeća pritom da je u trenutku stupanja na dužnost izvanredne uprave u Agrokoru, prije sedam mjeseci, na računima kompanije bilo 6 kuna, kao i da su dobavljači prestali isporučivati robu.

"Vlada će nastaviti zacrtanim smjerom"

"I čini mi se da je odgovorna politika koju provodi Vlada - u javnoj komunikaciji, prije same eskalacije krize i za vrijeme, i strogo pazeći na odvojenost izvršne i pravosudne vlasti - bitno različita od ovoga što možemo čuti od čelnika oporbe. Koji, po mom dubokom uvjerenju, jednostavno nisu na razini političke odgovornosti na kojoj bi trebali biti s obzirom na okolnosti u kojima se zemlja našla, i na činjenicu da njihovi nastupi i inicijative doslovno pridonose imidžu zemlje, gledano i iz vanjskog kuta, s međunarodnog aspekta, na jedan negativan način", ustvrdio je premijer.

Poručio je da će Vlada nastaviti zacrtanim smjerom i smatra da će ostvariti dobre rezultate i u procesu restrukturiranja Agrokora i u konačnici u pogledu nagodbe.

"A temeljitu raspravu o ovoj temi očekujem u petak", zaključio je premijer. Na dnevnom redu Sabora u petak bi, naime, trebao biti oporbeni zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja Vladi zbog njezinog djelovanja oko krize u Agrokoru.

"Vjerujem da će ministrica objasniti o čemu je riječ"

Na pitanje novinara kazao je i da će se Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova očitovati o slučaju u kojem se ministricu Gabrijelu Žalac proziva da je izravnom pogodbom posao vrijedan 10 milijuna kuna htjela dodijeliti svome poznaniku, ali je cijeli postupak obustavljen.

Novinari su premijera pitali je li mu sporno takvo ponašanje ministrice, na što je odgovorio kako će ministrica dati objašnjenje o čemu je riječ.

Mediji navode da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave usvojila žalbu tvrtke King ICT i poništila odluku ministrice Žalac kojom se bez otvorenog postupka javne nabave posao vrijedan 10 milijuna kuna trebao dodijeliti tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt kojima je direktor i član Uprave Mladen Šimunac kojeg Žalac poznaje već više godina.

"Koliko je meni poznato, ako je Državna komisija za javnu nabavu donijela odluku znači da nikome ništa nije isplaćeno. Pojedini pregovarački procesi nekad idu na otvoreni poziv, nekad idu izravno kroz pregovore, ovisno o tome tko što nudi. Treba detaljnije vidjeti o čemu se radi, vjerujem da će ministrica i Ministarstvo dati objašnjenje o čemu je riječ", kazao je premijer. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene