Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTVRĐENA IMENA

VIDEO Preslagivanje u Vladi: Plenković smijenio Paladinu i Tramišak, novi ministri bit će Branko Bačić i Šime Erlić

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix Nataša Tramišak Nataša Tramišak Foto: Goran Mehkek/Cropix Ivan Paladina Ivan Paladina Foto: Davor Pongracic/Cropix +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka u Banskim dvorima izvijestio je kako je smijenio ministre Ivana Paladinu i Natašu Tramišak, kao i državnog tajnika Gordana Hanžeka.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare te predstavio mini rekonstrukciju Vlade. 

"Nakon obavljenih konzultacija i razgovora te nakon današnjeg sastanka parlamentarne većine i nakon što sam razgovarao a dvoje dosadašnjih ministara - Paladinom i Tramišak, odlučio sam ih razriješiti, što se danas i dogodilo, te predložiti njihove zamjene, tj. nove članice i članove. Za novog potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva predložit ću Hrvatskom saboru Branka Bačića", rekao je Plenković.

"Ministricu Tramišak zamijenit će Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja koji je bio najbliži suradnik ministrice Tramišak. Čovjek koji je jako dobro upućen u sve procese koji se odnose na regionalni razvoj, na korištenje i apsorpciju europskih sredstava. Uvjeren sam da će svježinom, energijom i znanjem dati doprinos. Ministrici Tramišak želim zahvaliti na svemu što se odnosilo na njezinu nadležnost kada je riječ o korištenju fondova Europske unije i potpori regionalnom razvoju. Ministrica Tramišak nije bila najsretnija što napušta Vladu", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Tanja Polanščak, Petrinja - 2 BANOVINA ČEKA Je li novi ministar pravo rješenje za sporu obnovu? Vlasnica salona iz Petrinje: "Već smo umorni od takvih tema i priča"

Pročitajte i ovo Ivan Paladina GOTOVO JE? Problemi s dinamikom obnove: Ministar Paladina na odlasku iz Vlade?

"Nakon ostvarenja dvaju krupnih strateških ciljeva, europodručja i Schengena, ovakve kadrovske promjene stavljaju u fokus pitanje obnove, koje je jedini ozbiljan problem koji ja vidim kao predsjednik Vlade s obzirom na brojne izazove s kojima smo suočeni", istaknuo je premijer.

"Svom energijom posvetit ćemo se obnovi", dodao je.

Na pitanje o tome jesu li Paladina i Tramišak loše radili svoj posao, Plenković je rekao kako ih je obavijestio i u srijedu nakon užeg kabineta. "Više nego jasno sam obrazložio zašto. Oni su dali svoj doprinos. Mislim da su se trudili koliko su mogli. Prema tome, u trenutku kada procjenjujemo da su potrebna osvježenja, ljudi koji dođu nastavit će na tragu onoga što su njihovi prethodnici učinili."

Na pitanje o tome kakvi su njegovi radari za ministre, rekao je da je kao predsjednik Vlade odgovoran za sve što se zbiva u Vladi. "Nema žaljenja. Ovo je posao koji nosi nove izazove. Sad će taj posao preuzeti Branko Bačić i napraviti napredak u procesu obnove", rekao je o odlasku ministra Paladine.

"Moja je procjena u ovom trenutku bila da je promjena na toj dužnosti nužna. Težak je posao, zahtijeva harmonično funkcioniranje. Nema tu puno nekakvoga sentimenta", kazao je o ministrici Tramišak.

Rekao je kako se s oboje ministara rastao korektno. "To je njihova stvar. Oni više nisu ministri, imaju se pravo obratiti javnosti", istaknuo je premijer s obzirom na to da su i Paladina i Tramišak sazvali press-konferencije u srijedu navečer.

"Branko Bačić upućen je u sve što radi Vlada. Jako dobro zna što želimo ostvariti. Ima ogromno životno operativno iskustvo. Uvjeren sam da će dati doprinos. Očekujem da ubrza jako, jako puno i jako, jako vidljivo obnovu Banovine i drugih dijelova razrušenih u potresu", kazao je o Bačiću.

"Bačić je jedan od mojih najbližih prijatelja i suradnika i itekako dobro zna taj posao. Sasvim je logično da ide na mjesto potpredsjednika Vlade", rekao je Plenković te dodao da će se zahvaliti i državnom tajniku iz Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu Gordanu Hanžeku.

Na pitanje o tome koliko će Bačiću dati vremena, odgovorio je da će to biti najmanje do kraja mandata aktualne Vlade.

"Never say never", zaključio je na pitanje o tome je li ovo posljednja rekonstrukcija Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene