Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon intervjua

Analiza poruka predsjednice: 'Svatko želi više ovlasti nego što ima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je predsjednica rekla da nije pogriješila kada je pozvala premijera na ostavku, profesor Cipek u njenim riječima iščitava nešto drugo.

Otkako je predsjednica države, Kolinda Grabar Kitarović - prvi televizijski intervju dala je za Dnevnik Nove TV. Analizirali smo njezine ključne poruke - o prvim potezima, odnosu s premijerom Milanovićem, tko kome odgovara po Ustavu.

Premijera Milanovića predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pozvala na ostavku. Zašto je to učinila pojasnila je u srijedu u Dnevniku Nove TV.

'Ne nisam pogriješila, napravila sam to svjesno. Napravila sam svjesno kako bih demonstrirala koliko je takva vrsta komunikacije uzaludna i kako takvim načinom komuniciranja možemo samo izgubiti i jedni i drugi', odgovorila je Ivani Petrović na pitanje je li možda pogriješila.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 5 Nokaut s Pantovčaka Analiza Ivane Petrović: "Milanović je ovo dugo pripremao, a trebao je objaviti datum i zašutjeti. Čeka nas izrazito prljava kampanja" Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažnija zbivanja Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna

Profesor Tihomir Cipek u predsjedničinim riječima iščitava nešto drugo. 

Predsjednica premijeru poslala novo pismo! Pročitajte što je napisala

'Mislim da je kod nas vrlo teško priznati vlastitu pogrešku. To bih iščitao iz toga jer očito je da se u prvom priopćenju traži ostavka premijera, a nekoliko sati poslije ta ostavka se ne traži. S druge strane za razumjeti je da netko izgubi živce jer očito je da se radi o komunikaciji koja je potpuno potrgana', kaže profesor Cipek.

Predsjednica je prva nazvala premijera. Suradnje mora biti, kazala je, a ego treba suspregnuti.

'S tim da vi kao i premijer odgovarate građanima - premijer ne odgovara Vama', rekla je predsjednici tijekom intervjua Ivana Petrović.

'Pa držim da to nije u redu i to sam isto tako rekla,možda na način na koji je odjeknulo, ali sam isto tako htjela pokazati premijeru da on ne može ponižavati državne institucije. Tu nije u pitanju mišljenje o meni samoj niti o meni kao predsjednici, to je pitanje institucije predsjednice i volje građana koji su izabrali tu predsjednicu', odgovorila je Grabar Kitarović.

Oboje odgovaraju građanima, smatra prof Cipek, ali po Ustavu premijer ne odgovara predsjednici.

'Pa dobro svatko si želi više ovlasti nego što ima, ali Ustav je tu potpuno jasan. Po našem sustavu predsjednik Vlade je taj koji odlučuje o velikoj većini stvari i to je potpuno neupitno', objašnjava Cipek.

Grabar Kitarović predložila Milanovićevu ostavku

Za pohvalu je, tvrdi Cipek, predsjedničin potez da se propita Ovršni zakon.

'Ona je s ovom svojom idejom o pravu građana jasno istaknula da je politički poredak tu da služi građanima i istaknula jednu novu dimenziju u životu građana koju dosadašnji predsjednici nisu u toj mjeri isticali ili im je bio na rubu interesa', kaže Cipek.

'Očito je da se predsjednica predomislila'

Preseljenje u Visoku, uvjerava predsjednica, nije na rubu interesa. Dala je nalog da se formira povjerenstvo koje će procijeniti je li isplativo.

'Moja ideja je i dalje Visoka, međutim to nije Visoka 22, ja sam govorila o cijelom kompleksu u Visokoj ulici', rekla je u intervjuu u srijedu.

Premijer napisao predsjednici pismo!

Ministar Ostojić iz sigurnosnog aspekta ne vidi problem.

'Kratko i jasno rezidencija u Visokoj je siguran objekt, bio je siguran za kraljice, kraljeve predsjednika Tuđmana pa i u ovom trenutku, ali očito je da se predsjednica predomislila', odgovorio je ministar Ranko Ostojić na pitanje je li napravljena sigurnosna procjena rezidencije u Visokoj, a onda još jednom ponovio da je objekt siguran.

Sigurno je i da će predsjednica nakon analize povjerenstva morati donijeti odluku. Ide ili ostaje na Pantovčaku!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene