Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Tatjane Krajač

Premijer na jedno pitanje i dalje ne želi odgovoriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednicu Vlade i mjere koje se šalju na potvrdu Europske komisije komentirala je reporterka Dnevnika Nove TV, Tatjana Krajač.

Premijer Tihomir Orešković o konkretnim datumima, terminima i rokovima na tiskovnoj konferenciji, kao i na sjednici Vlade, nije želio govoriti. Svi ti rokovi trebali bi biti, između ostalog, sastavni dio dokumenta od oko 120 stranica. Taj reformski dokument je dokument koji se do kraja mjeseca, do kraja ovog vikenda, mora poslati u Bruxelles koji mora reći prihvaća li prijedloge hrvatskih reformi i ima li neke zamjerke te trebamo li nešto mijenjati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Ono što je zanimljivo je da je nakon analiziranja svih svojih reformi koje planira napraviti u mandatu, premijer Tihomir Orešković, kao čovjek koji dolazi iz biznisa, kako sam kaže, na jednom je grafikonu pokazao odnose unutar same Vlade i vladajuće koalicije, a i ti sami odnosi između ostalog utječu na povjerenje kojeg Vlada sve manje uživa.

Sam premijer je rekao da je potpuno normalno da jedna ekipa koja se tek našla, koja prolazi kroz turbulentno razdoblje, točnije oluju, ali ona ne smije, kazao je Orešković, dugo trajati. Bila je to poruka svim njegovim ministrima, prvenstveno potpredsjednicima Vlade.

'Ne znam koliko timova sam stvorio, u kojima sam bio član, a kad nastaje novi tim on se prvo formira, svi to znamo, a kada je riječ o izvedbi, dođe faza oluje. Tako je u svakom timu. To je rasprava i to je zdrava rasprava koja se treba događati. Kroz te oluje se potom počnu formirati nekakve norme što rezultira većom izvedbom i rezultatima. I to je jedna slika kojoj se nitko ne treba čuditi jer je to jedna normalna faza svakog tima', kazao je premijer Orešković.

Iako su se posljednjih dana mogli čuti disonantni tonovi, svi su partneri prihvatili ovaj paket reformi iako je riječ o dokumentu koji ne treba dobiti niti njihovu niti saborsku potporu. Potpora će biti potrebna kada na red dođe donošenje zakona koji bi trebali provesti sve ono što je danas stavljeno na papir.

Puni kritika su pripadnici oporbe, prvenstveno iz SDP-a, njihova poruke je da Vlada sve reforme temelji na leđima hrvatskih građana i na štetu hrvatskih građana.

'Jako sam zadovoljan, nije bilo jako detaljno jer bi o tome trebali raspravljati nekoliko sati, da bi se prošla svaka rečenica, ali sam zadovoljan onim što je prezentirano', rekao je predsjednik HSP AS Ivan Tepeš.

'Normalno je da imamo i komentar na porez na nekretnine. Prva faza da se komunalna naknada pretvori u pravi porez na nekretnine to podržavamo, ali ne podržavamo bilo kakve daljnje porezne stope na opterećivanje građana za nekretnine', rekao je HSLS-ov, Darinko Kosor.

'Neke stvari koje su bile iznošene u javnosti, sa njima nismo bili prethodno informirani i konzultirani, nećemo prihvatiti', rekao je Milivoj Špika.

'Ovo nisu reforme, nego teški rezovi koji će dovesti do toga da će jedna kategorija ljudi koja ionako teško živi živjeti još teže', smatra potpredsjednica Sabora SDP-ova Milanka Opačić.

'Kaže neće se privatizirati strateška poduzeća, zašto su onda hrvatske šume na tom popisu?', pita se saborski zastupnik HRID-i, Drago Prgomet.

'Vi jedini koji sebe doživljavate domoljubima očekujete od nas da u to povjerujemo? Mislim da su 90-te godine pokazale koliki ste bili domoljubi i što je značila privatizacija u Hrvatskoj', poručio je Tomislav Končevski (HL).

Treba slomiti javni dug, tim je riječima premijer komunicirao svoje glavne poteze koje planira raditi, no isto tako treba privući i investitore. No ni danas, na konkretno pitanje novinara, nije želio odgovoriti koje će to tvrtke u kojima država ima svoje vlasništvo biti na listi onih tvrtki koje će se ponuditi investitorima. Zato je najavio kako će sa listom svojih želja i ponudom za investitore otići u inozemstvo, prvo u London, a kasnije najvjerojatnije i u New York.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene