Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Analiza stručnjakinje za komunikaciju

'Josipović agresivno napadao, Grabar Kitarović se branila sa smiješkom na licu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri dana prije drugog kruga izbora na Novoj TV održano je sučeljavanje dvoje kandidata. Dok je Ivo Josipović pokazao jedno novo, agresivno lice, Kolinda Grabar Kitarović sa smiješkom je odgovarala na njegove kritike i time dala odavala dojam samokontrole.

Za komentar jučerašnjeg sučeljavanja Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića na Novoj TV tražili smo stručnjakinju za komunikaciju dr.sc. Gabrijelu Kišiček. Ona je ustvrdila kako je ovo sučeljavanje pokazalo jednog novog Ivu Josipovića na kojeg javnost nije navikla. 'Retorika je bila oštra s obje strane, međutim, tu je svakako prednjačio Josipović. On je bio oštriji i agresivniji i njegova se retorika nije temeljila na prikazivanju sebe kao najboljeg kandidata nego na diskreditiranju protukandidatkinje. Rekla bih da je bio latentno agresivan', kaže nam dr.sc. Kišiček.

Kolinda Grabar Kitarović uzvraćala je prozivanjem i kritikama, međutim tu se znatno slabije snašla od svog protukandidata. 'To nije njen retorički stil i tu je manje uvjerljiva od Josipovića. Cijelo vrijeme se branila, no u jednom trenutku je ipak pokazala da gubi živce braneći se od uvijek istih kritika kad je Josipovića nekoliko puta upozorila da se ne vraća u prošlost. Međutim, ona je ipak je svojim smiješkom nastojala pokazati da se kontrolira i da se neće spustiti na razinu prepucavanja', dodaje dr.sc. Kišiček.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba za glasove Kako ste vi doživjeli debatu? Slika nije dostupna Sučeljavanje na Novoj TV FOTO Evo što su kandidati poručili jedno drugom uoči sučeljavanja

Burna rasprava - Grabar Kitarović: Ja ne znam lagati; Josipović: Ja sebe ne smatram lašcem

Aktualni predsjednik je pak koristio svaku priliku ne bi li svoju protukandidatkinju diskreditirao. 'On cijelo vrijeme patronizira, u jednom trenutku, kad Grabar Kitarović govori kako 'ne plače za prolivenim mlijekom' i 'ne žali zbog svojih odluka', Josipović ima jedan lagano posprdan smiješak', smatra dr.sc. Kišiček.

Što se neverbalne komunikacije tiče, naša sugovornica kaže kako su geste bile primjerene i funkcionalne, kandidati su imali otvorene dlanove, otvorene ruke, što odaje dojam otvorenosti. Ipak, jedan detalj je posebno zanimljiv. 'Jednom prilikom, Ivo Josipović je uperio kažiprst prema protukandidatkinji. To se smatra najagresivnijim znakom neverbalne komunikacije čime je potvrdio tu svoju oštrinu', kaže dr.sc. Kišiček.

Činjenica da su oba kandidata prilikom repliciranja bila okrenuta jedan prema drugome jest pozitivan znak, to pokazuje da su spremni na međusobnu komunikaciju. I to je značajno drugačije kod Ive Josipovića jer se na prvom sučeljavanju Nove TV nije okretao protukandidatu koji mu se obraćao.

Iako je tijekom debate Josipović odao oštriji i agresivniji dojam, u završnoj riječi se ipak boljom pokazala Grabar Kitarović. 'Ona je tu bila bolja od Josipovića, to je njezina retorička forma i tu se puno bolje snašla', konstatirala je stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene