Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA APLIKACIJE

'GDJE SAM 2015.' Pokazuju li ovi stavovi da bi oni nakon izbora mogli svatko na svoju stranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za mandate u Saboru se vrlo aktivnom kampanjom bore i neke nove političke stranke - Živi Zid, Orah i velika koalicija Milana Bandića. Uvjereni u dobar plasman su i politički vrlo iskusni Radimir Čačić i Ivo Josipović - u novoj zajedničkoj političkoj kombinaciji. Analiza njihovih odgovora iz aplikacije Gdje sam 2015. pokazuje s kime bi nakon izbora mogli surađivati.

Saznaj koja stranka ti je najbliža! Pokreni web aplikaciju Gdje sam 2015.!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON IZLAZNIH ANKETA Uspješna Hrvatska: 'Ovaj rezultat će izazvati povišenu toleranciju i jednih i drugih i to je uspjeh izbora' Slika nije dostupna Osvajaju 2 mandata Koalicija rada i solidarnosti: 'Bez nas neće biti moguće sastaviti vladu'

U utrku na predstojećim izborima ulaze i stranke koje se nadaju osvajanju mandata koje nikada nisu na ovakav način sudjelovale u izborima za Sabor. Među njima je Živi zid koji se profilirao kroz predsjedničke izbore. ORaH, stranka nastala nakon odlaska Mirele Holy iz SDP-a. Tu je i velika koalicija Milana Bandića ali i zajednički izlazak na izbore bivših dužnosnika Radimira Čačića i Ive Josipovića, obojice daleko od njihovih nekadašnjih stranaka.

Analiza njihovih odgovora iz aplikacije 'Gdje sam 2015.' pokazuje s kime bi nakon izbora mogli surađivati.

Buntovni Živi zid za razliku od ostalih političkih opcija i odgovarajući na pitanja iz aplikacije 'Gdje sam 2015.' odskočio je u nekim pitanjima. Pokazali su čvrst stav oko lustracije, čvršći i od HDZ-a koji je sa šesticom uz neke uvjete rekao DA lustraciji dok je SDP čvrsto protiv. Oko rodiljnih naknada misle kao HDZ, a oko ćirilice u Vukovaru kao SDP. Decidirano oko vjerskih pitanja

Ugovor s Vatikanom revidirali bi jednako kao što bi to učinio i ORaH i to s čvrstim stavom za razliku od HDZ-a i SDP-a koji se tome protive. Za ORaH dvojbe nema. Iako se Mirela Holy razišla s SDP-om, dijele najviše stavova. Identično misle o smanjenju PDV-a o nepotrebnoj raspravi o lustraciji, ćirilici u Vukovaru, pravima branitelja u sklopu Ustava, ali i privatizaciji državne imovine.

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. - Analiza sučeljavanja kandidata

Milan Bandić koji je okupio najviše malih i nepoznatih stranaka ni sa svim svojim partnerima se ne slaže. No najviše je tvrdnji koje dijeli s HDZ-om. O nužnom povećanju PDV-a misle potpuno isto, isti stav i o potrebi većih rodiljnih naknada. Ni Jadran ne bi eksploatirao kao ni HDZ. Odgodio bi postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, a braniteljska prava regulirao Ustavom.

Iako nekada u SDP-u stavovima je danas miljama daleko. A daleko od bivših suradnika je i Radimir Čačić Zajedno s Ivom Josipovićem u koaliciji Uspješna Hrvatska dijeli neke stavove.

Kao SDP misle da prava branitelja ne treba regulirati ustavom. Slažu se i da nije potrebna odgoda postavljanja ćirilićnih ploča u Vukovaru. Misle i da Jadran treba eksploatirati radi dobivanja energenata. S HDZ-om pak dijele mišljenje da treba povećati porodiljne naknade. No Čačić i Josipović međusobno o brojnim stvarima imaju suprotne stavove.

Ivo Josipović misli kako ne treba žuriti s uvođenjem eura. Radimir Čačić suprotnog je mišljenja. Ista podjela i kod Shengena. Josipović bi žurio u Shengen dok Čačić ne bi. Josipović ne bi smanjivao ovlasti predsjednice dok je Čačić apsolutno za smanjenje, dok Ivo Josipović misli kako Hrvatska ne treba postavljati uvjete za ulazak Srbije u EU, Čačić je potpuno za postavljanje uvjeta.

Koalicija sklopljena od bivših visokih dužnosnika pokazuje različita politička opredjeljenja time potvrđuju i procjenu analitičara da bi nakon izbora postignu li neki rezultat svako mogao krenuti na svoju stranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene