448200
448200
448200
448200
448200

MOST u manje od godinu dana promijenio stavove oko nekih pitanja

  • , 28.08.2016., 19:38
  • Autor:
  • komentara

MOST se na prošlim izborima nametnuo kao treća opcija. S HDZ-om su sastavili Vladu koja je uz niz trzavica i neslaganja trajala sveg apola godine. Opet idu na izbore i uvjeravaju građane da su najbolji izbor. Kao i ostali odgovorili su pitanja iz naše aplikacije Gdje sam 2016, a vama donosimo analizu odgovora.

 
 
 
 
Gdje sam 2016.? - Analiza MOST-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Gdje sam 2016.? - Analiza MOST-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Prije godinu dana MOST se nije želio ideološki javno svrstati. Na pitanja koja smo im i onda postavili o braniteljima, ćirilici u Vukovaru te istospolnim zajednicama nisu dali odgovore. Ovoga puta jesu.

MOST čvrstom desetkom baš kao i HDZ poručuje prava branitelja treba definirati Ustavom. Ocjenom 4 rekli su da se ne slažu s tvrdnjom da je pobačaj osobno pravo i izbor.

Smatraju za razliku od velikih stranaka da treba razmotriti revidiranje ugovora s Vatikanom. Prava istospolnih zajednica pristali su izjednačiti s pravima ostalih dok ocjena 6 govori da bi ipak imali neke ograde.

MOST je u manje od godinu dana promijenio stavove oko nekih pitanja. U Aplikaciji Gdje sam odgovarali su i na neka pitanja iz iste aplikacije s prošlih izbora.

Na tvrdnju 'Hrvatsku treba podijeliti na pet regija' prošle je godine MOST rekao jasno DA kroz ocjenu 9 dok je ove godine trojka označila da su protiv pet regija. Da državnu imovinu treba u potpunosti privatizirati mislili su 2015., dok su sada ocjenom tri rekli da su protiv u potpunosti privatiziranja državne imovine.

Prošle su godine kazali kako ne treba Srbiji postavljati uvjete za ulazak u EU dok ove godine smatraju da uvjeti Srbiji za ulazak u EU trebaju biti čvršći.

Za razliku od velikih stranaka Most smatra da dio općina treba ukinuti (9/5/5). Smatraju i da izazivanje i sudjelovanje u neredima na stadionima ne treba kažnjavati zatvorom (5/9/8). Iznenadio je i negativan stav prema tvrdnji da treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće. Drugačije od velikih stranaka, MOST misli da zdravstvene usluge treba naplaćivati po imovinskom stanju osiguranika.

O egzistencijalnim temama MOST ima čvrst stav. Smatraju da treba smanjiti PDV u iduće dvije godine. Isto tako smatraju da se trebaju smanjiti i doprinosi na plaće. A iako su se na vlasti zalagali za poskupljenje dopunskog sada smatraju kako ono ne smije poskupjeti. Ina je za MOST nacionalni interes, treba ju vratiti u hrvatske ruke, ali i nastaviti arbitražu s MOL-om
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se