448314
448314
448314
448314
448314

STRANKE UNUTAR NARODNE KOALICIJE Iako partneri, u nekim se temama potpuno razlikuju

  • , 29.08.2016., 19:50
  • Autor:
  • komentara

Da SDP sa svojim koalicijskim partnerima razmišlja drugačije svima je znano. Tako je bilo i dok su kao koalicija činili Vladu. Sada se ekipi priključio HSS, dojučerašnji partner HDZ-a. Sve su stranke pojedinačno odgovorile na pitanja iz naše aplikacije Gdje sam 2016., a mi za vas analiziramo koliko su zapravo partneri slični i u kojim temama se najviše razilaze.

 
 
 
 
Gdje sam 2016.? - Usporedba Narodne koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)
Gdje sam 2016.? - Usporedba Narodne koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)

HSS kao konzervativna stranka novi je partner SDP-ove lijeve koalicije. No HSS u svojim stavovima i nije toliko konzervativan.

Pobačaj je osobno pravo i izbor, smatra HSS jednako kao i svi partneri Narodne koalicije, a suprotno ideološki desnim političkim opcijama. Braniteljima, HSS jednako kao SDP, HNS i HSU, ne bi prava regulirao Ustavom. Isto tako HSS ne smatra da treba čekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru.

Istospolne zajednice, ipak su partnere stavile na suprotnu stranu. Graničnom ocjenom pet HSS se ipak nije, kao ostali partneri, složio s tvrdnjom da treba izjednačiti prava istospolnih zajednica s ostalima. Ne odskače u stavovima samo HSS. Po nekim pitanjima HNS ima potpuno drugačije mišljenje od ostalih partnera.

Za razliku od ostalih partnera HNS bi podijelio Hrvatsku na pet regija. Isto tako HNS za razliku od ostalih iz Narodne koalicije smatra kako neke općine treba ukinuti.

Narodna koalicija - analiza odgovora na aplikaciji Gdje sam 2016 (Dnevnik.hr) - 5

Zanimljiv je i drugačiji stav HNS-a oko privatizacije državne imovine. Privatizirali bi ju u potpunosti dok su ostale stranke protiv.

Eksploatacija nafte u Jadranu i PDV stavili su HNS i HSS na istu stranu, suprotnu SDP-u. Dok SDP smatra da je eksploatacija nafte u Jadranu nepoželjan projekt, HSS graničnom peticom s projektom se slaže, a potpuno ga čvrstom jedinicom podržava HNS. Dok SDP ne smatra da PDV treba smanjiti u iduće dvije godine i to ocjenjuje graničnom peticom, HSS smanjenje PDV-a podupire desetkom, a HNS šesticom.

HDZ-ovo predizborno obećanje o tisuću eura za novorođene podupiru HSS i HSU. Stranka umirovljenika odudara jer smatraju da prijevoz za srednjošklolce ne treba biti besplatan bez obzira na imovinski cenzus. Odskaču i oko doprinosa na plaću čijem smanjenju se protive. HSU je jedina stranka koalicije koja smatra da otpuštanja u državnoj službi nisu potrebna.

Radnička prava na istu su stranu stavila cijelu Narodnu koaliciju. Svi se slažu da treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaću. Jednako misle i da ne treba žuriti s uvođenjem eura, ali da je ulazak u Shengen potreban što prije. Narodna koalicija zajednički misli da dopunsko zdravstveno osiguranje ne smije poskupjeti. Kao što podupiru produljenje punog plaćenog porodiljnog dopusta.

Zajedničkog su stava sve stranke u koaliciji da je INA nacionalni interes i da treba nastaviti arbitražu s MOL-om.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se