Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Kako bi mogle izgledati iduće četiri godine i što će biti ključ opstanka Plenkovićeve Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović uručila mandat za sastavljanje Vlade Andreju Plenkoviću, reporter Nove TV Mislav Bago analizirao je kako bi mogle izgledati iduće četiri godine na političkoj sceni.

"91 zastupnik je u ovom trenutku uz Andreja Plenkovića. To je najveći broj otkako Hrvatska ima uvedenu parlamentarnu demokraciju. Od 2000. godine niti jedan mandatar nije imao takvu potporu na samom početku. Naravno, to se sve može 'otopiti', ali 91 zastupnik... To je 10 zastupnika manje od dvotrećinske većine. Svojedobno je veću potporu, u trenutku preuzimanja vlasti, imao Ivica Račan sa svojom koalicijom, kada mu je nedostajalo četiri glasa do dvotrećinske većine. No, ta velika pobjeda neće ništa značiti ako je Andrej Plenković ne iskoristi za sve velike promjene i reforme koje može i mora napraviti u prvih 6 mjeseci. Zemlja iduće godine ide u lokalne izbore. Političke stranke, i HDZ i Most unutar vladajuće koalicije, krenut će na teren prikupljati glasove. Što napravi do kraja ove godine i u prva dva mjeseca slijedeće, Andrej Plenković će napraviti i moći će biti siguran da 4 godine može opstati u ovoj Vladi, no ključ će zapravo biti odnos njega i Bože Petrova. Koliko će to biti povjerenje i partnerski odnos gdje će jedan drugoga uvažavati i gdje neće biti podmetanja kao što je to bilo u Vladi Tihomira Oreškovića, između Bože Petrova i Tomislava Karamarka.To će biti ključ opstanka ove Vlade. U slučaju odlaska ili razlaza Mosta i HDZ-a, Andrej Plenković može računati na nekakvu većinu od 77-78 zastupnika, ali to će biti politički užasno skupo i velo nestabilna politička Vlada', izvijestio je za Dnevnik Nove TV Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

'Ako je Most uistinu odlučio popustiti Vladi tu će se srušiti i posljednji zid vjerodostojnosti Mosta. Pogotovo ako vidimo da Andrej Plenković početkom idućeg tjedna bude potvrđen prije nego što svi Mostovi zakoni budu raspravljeni i usvojeni. Vrlo vjerojatno će tako biti. U petak bi trebala biti konstituirajuća sjednica Sabora. Tada će se izabrati novi predsjednik Sabora Božo Petrov, drugi čovjek države, pa novo parlamentarno vodstvo. Izmijenit će se Zakon o Vladi, budući da će se smanjizi Vlada, i vrlo vjerojatno, već u ponedjeljak, Andrej Plenković počinje braniti svoj kabinet i svoj program za četverogodišnji rad Vlade. U Hrvatskom Saboru će tražiti potporu, zasigurno će je dobiti od 91 zastupnika. Vrlo vjerojatno na te zastupnike može računati i prilikom izglasavanja potpore Vladi. Potom, nakon svega toga, Andrej Plenković vrlo vjerojatno bi već krajem tjedna kao predsjednik Vlade mogao predstavljati Hrvatsku na summitu šefova država EU u Bruxellesu'.

'Andrej Plenković i opozvani premijer Tihomir Orešković kontaktirali su nekoliko puta. To je naravno, normalno i uobičajeno u smjenama vlasti. Vlada Tihomira Oreškovića na odlasku će u srijedu održati svoju posljednju sjednicu, usvojit će izvješća o primopredaji, svi ministri su pripremili sve potrebno za predati svojim nasljednicima. A u ponedjeljak, u poslijepodnevnim satima, ili tijekom večeri, ovisno kako će teći saborska rasprava, kada Plenković dobije potporu u Hrvatskom Saboru u Banskim dvorima, u užem kabinetu, gdje će 13. premijer voditi tu 14. Vladu, Andrej Plenković će preuzeti dužnost predsjednika Vlade. Već danas je postao štićena osoba, 24 sata o njemu i njegovoj obitelji brinu najbolji pripadnici MUP-a i tako sve dok bude hrvatski premijer'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene