451787
451787
451787
451787
451787

Analiza Mislava Bage: Novu Vladu imat ćemo vjerojatno 15. listopada

  • , 28.09.2016., 16:51
  • Autor:
  • komentara

Analizu prvog kruga konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović napravio je Mislav Bago. Evo što nas dalje čeka.

 
 
 
 
Tijek pregovora nakon konzultacija (Video: Dnevnik Nove TV)
Tijek pregovora nakon konzultacija (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon prvog kruga konzultacija na Pantovčaku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, nitko nije predočio potreban broj potpisa za dobivanje povjerenja Predsjednice oko sastavljanja nove Vlade.

Za pretpostaviti je da će se 14., 15. i 16. listopada, kad su posljednja tri dana prije isteka roka od 20 dana, formirati Vlada. U ta tri dana će se dogovoriti ovih sedam točaka koje su HDZ i Most dogovorili, drugi dan se ide na konstituiranje parlamentarne većine i Vlade, potvrdu programa i dobit ćemo novu Vladu. Vrlo vjerojatno, to će biti 15. listopada, a premijer će vrlo vjerojatno biti Andrej Plenković, smatra Bago.

Plenković i Petrov će do slijedećih konzultacija složiti sve, a to je i program i resore unutar Vlade. Bago vjeruje da se o resorima raspravlja u užem krugu i da to ne izlazi na vidjelo u velikim pregovorima.

Posljednjih dana su se pojavile mogućnosti spajanja i razdvajanja ministarstava, uvođenja državnih tajnika. Ako krenu u tu operaciju, oni će sami sebi napraviti problem pa će se naredna tri mjeseca ta nova Vlada baviti svojom reorganizacijom, umjesto da krenu s ovim ministarstvima u provođenje programa.

Ono što Boži Petrovu smeta, čini se, jest to da je on htio biti prvi potpredsjednik Vlade, a Andrej Plenković želi imati četiri potpredsjednika Vlade pa će se možda oko toga natezati, ističe Bago. I jedan, i drugi će u narednim danima morati raditi kompromise i ustupke.

Danas je u izjavama čelnik SDSS-a Milorad Pupovac bio vrlo konkretan po pitanju ulaska predstavnika Srba, točnije njegove stranke u uprave nekih javnih tvrtki.

Inače su dosad manjinski zastupnici tražili da se financijski pomogne njihove programe očuvanja kulture i jezika, no ovo je prvi put da Milorad Pupovac traži da predstavnici srpske manjine budu uključeni u državne tvrtke, kao što su nacionalni parkovi, Hrvatske šume i HEP.

Pupovac tvrdi da neka srpska sela u Hrvatskoj još uvijek nemaju struju pa smatra da netko iz manjine treba to voditi. Bago smatra da to treba raditi država, bez obzira koje selo je u pitanju i koji nacionalni park je u pitanju. To su pitanja koja trebaju rješavati profesionalci, a ne ljudi koje se odabire po osnovi nacionalne pripadnosti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se