Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Analiza Mislava Bage

'Možete samo zamisliti kako će se do 18. lipnja razgovarati čelnici Mosta i HDZ-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna politička runda oko povjerenja Tomislavu Karamarku je završila, slijedi druga, ona u Saboru.

Vlada se izjasnila o povjerenju prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku, no kad slijedi nova politička runda? Hoće li Sabor poslušati javnu požurnicu premijera Tihomira Oreškovića?

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage 'Bit ćemo svjedoci možda i političke blokade, mrcvarenja Vlade i parlamentarne većine'

Premijer Orešković ima svoje želje, ali čini se da Tomislav Karamarko i Božo Petrov imaju svoje planove. Naime, činjenica je da je ovo najbrža politička kriza ove Vlade od njezinog formiranja, ali i najbrža politička kriza od 2000. i prve koalicijske Vlade u Hrvatskoj.

Možete samo zamisliti kako će do 18. lipnja, do kad je zadnji rok u kojem se treba raspraviti o pitanju povjerenja Karamarku, razgovarati čelnici HDZ-a i Mosta.

Već idućeg tjedna moguća je rasprava o povjerenju Karamarku u Saboru. jedna stvar je zanimljiva, i jedna, i druga politička opcija, morat će osigurati ovdje na Markovom trgu, odnosno velikoj vijećnici Sabora, 76 ruku, kako ih ne bi zaskočila druga strana i na taj način osigurala ili ostanak ili odlazak Tomislava Karamarka.

No to su sve nagađanja. Nitko ne isključuje ni veliki i moćni HDZ, koji je spreman i kupovati ili dobivati vijećnike na svoju stranu i na taj način osigurati stabilnost.

SDP šuti, no je li ta šutnja znakovita ili oni jednostavno puštaju da se stvari zbog ovih sve lošijih odnosa između HDZ-a i Mosta okrenu njima u korist?

SDP bi trebao progovoriti, jer ovo je ipak njihova inicijativa i sad kad im je Most praktički pružio ruku, ili točnije, rekao da su spremni srušiti Karamarka, SDP će ipak kroz narednih par dana odgovoriti.

Što se tiče Markovog trga, ovdje su sve opcije otvorene. Samo u jednom slučaju, zbraja se koliko koja strana ima glasova za rušenje Karamarka. što se tiče reformi i provođenja Vladinih odluka, od tog neće biti ništa.

Jedna zanimljiva stvar između SDP-a i HDZ-a jest jedno tiho suglasje da već možda idućeg tjedna izaberu deset novih sudaca Ustavnog suda i da u tom slučaju zemlja može biti sigurna da ako izađemo na izbore, da se izbori mogu održati pravovaljano, da Ustavni sud može potvrditi volju onih koji pobijede na slijedećim izborima, kad god to bude.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene