Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Izuzeo se i gotovo: Kako će funkcionirati lex Agrokor bez ministra Marića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Plenković u srijedu je poručio kako je odlučan da Vlada što prije preuzme stvar u svoje ruke oko Agrokora, no ostaje pitanje novca i tko će osigurati svježu likvidnost.

Sasvim je sigurno da će se u Saboru ići na izglasavanje Zakona o sistemski važnim tvrtkama već tijekom večeri, tako da bi već sutra rano ujutro taj Zakon i stupio na snagu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Premijer Plenković neizravno je dao do znanja da Vlada već ima svojeg čovjeka za tog privremenog upravitelja, koji je predviđen navedenim Zakonom. Premijer nije htio, ni potvrditi, ni demantirati da je u pitanju Ante Ramljak, osoba koja je i u bivšim vladama sudjelovala u nekim velikim projektima i koja ima iskustvo na financijskom tržištu.

No, treba pričekati, jer očito se Vladi žuri i da su u Vladi procjenili da je situacija takva da se mora unutar zakonskih okvira ući u djelovanje Agrokora i da treba sve staviti za stol - dobavljače, bankare, OPG-ovce i u konačnici podvući crtu te vidjeti što i kako dalje u idućih 15 mjeseci.

Najčudnija stvar u toj čitavoj priči jest da ključna institucija i ključna osoba neće sudjelovati u tom procesu, odnosno da je ministar financija Zdravko Marić, zbog svojeg prijašnjeg angažmana u Agrokoru, izuzet iz čitavog narednog procesa.

Ne mogu zamisliti kako će funkcionirati lex Agrokor s privremenim upraviteljem, a da Ministarstvo financija i ministar financija iz možda nekih ključnih odluka kako će se spašavati ova najveća hrvatska tvrtka i radna mjesta u Hrvatskoj.

Premijer Plenković je poručio da je odlučan da Vlada što prije preuzme stvar u svoje ruke, no ostaje pitanje novca i tko će osigurati svježu likvidnost.

Na moje pitanje, odgovorio je da u Europi ima jako puno novca, svježeg kapitala, no činjenica jest da država mora preko svojeg upravitelja osigurati likvidnost.

Kako i na koji način bi na to gledala Europska komisija, nitko u Banskim dvorima još ne zna. Iapk, u Banskim dvorima žele djelovati hitno baš zato da se osigura likvidnost svih tvrtki Agrokora, da se sustav ne bi dalje urušavao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene