Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

"Ne moramo se mi bojati Putinove ljutnje, mi se moramo bojati sebe samih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, komentirala je nedavni posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini.

Posjet hrvatskog premijera Ukrajini naljutio je Rusiju. Nije im se svidio Plenkovićev stav prema rješavanju ukrajinske krize, zbog čega su Hrvatskoj stigle oštre kritike.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

Ovaj potez hrvatskog premijera komentirala je Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

"Ovo je bio izrazito dobar posjet premijera Plenkovićai njegovih suradnika Ukrajini. To je bio posjet tijekom kojeg sam prvi put čula stav države o nečemu. Taj posjet dao je vjetar u leđa politici Europske unije prema Ukrajini, ali i hrvatske politike prema Ukrajini. Osim globalne priče, mi prema Ukrajini imamo i jednu emociju. Njihovi piloti su bili naši prvi letači tijekom Domovinskog rata. Sve što je premijer izrekao u Ukrajini ima uporište u međunarodnom pravu. Rusija, Velika Britanija i SAD su prekršile sporauzum iz Budimpešte iz 1994. Aneksija Krima se nije smjela dogoditi. Velesile su prekršile međunarodno pravo jer su se sporazumjele da će čuvati tetritorijani integritet Ukrajine, a ona će se zauzvrat riješiti ogromne količine nuklearnog oružja kojeg je u tom trenutku imala", kazala je Petrović.

"Sporazum iz Minska nije zaživio"

Istaknula je kako jednako tako ni sporazum iz Minska nije zaživio.

"To je bio pokušaj rješavanja ukrajinskog sukoba diplomatskim putem. Prema njemu Ukrajina ni Donjecku ni Logansku ne može dati status autonomije. Premijer je ponudio rješavanje sukoba putem mirne integracije, ali za to je potrebna puno jača politička platforma", rekla je Petrović.

Naglasila je kako Hrvatska ne treba strahovati od Putinove ljutnje.

"U međunarodnim odnosima ne postoji ljutnja, ljubav ili simpatija. Postoje samo interesi. Rusija ima velike interese na Balkanu na kojem se karte opasno miješaju. Na ovom području ostao je još jedan mali prostor koji još nije euroatlantski integriran. Taj je prostor u srcu Europe i zato su ulozi iznimno veliki. Rusija pokušava ostvariti utjecaj kojeg je poprilično učvrstila dok je EU dosta dugo zapuštala taj prostor. Hrvatska je na tom prostoru jedina euroatlantski integrirana i granica između zapada i istoka", kaže Petrović.

Kazala je kako je ostala iznenađena porukom ruske federacije vezanu uz Srbe koji su protjerani za vrijeme Bljeska i Oluje.

"Koruptivni mentalitet balkanskih političara"

"Ostala sam iznenađena kad sam vidjela jednu tako nesofisticiranu poruku ruske diplomacije. Rusija u Hrvatskoj ostvaruje svoje interese i ne trebamo se bojati ruske ljutnje. Mi nemamo prepreke za suradnju s ruskom federacijom na gospodarskom planu. Problem je korupcija. Opinion makeri i stratezi ruske federacije su jako dobro prokužili koruptivni mentalitet balkanskih političara, među kojima su i oni iz Hrvatske. Imali smo aferu Karamarko, aferu Joze Petrovića...Ne moramo se bojati Putinove ljutnje, mi se moramo bojati sebe samih", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene