Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

"Tri deklaracije kakvih smo vidjeli već tisuće u zadnjih 20 godina i jedna izjava. Do sada nije bilo napretka"

Ivana Petrović uživo iz Londona o summitu o Zapadnom Balkanu (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović uživo iz Londona o summitu o Zapadnom Balkanu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović uživo iz Londona o summitu o Zapadnom Balkanu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Londonu je zaključen summit o Zapadnom Balkanu. Na skupu u okviru Berlinskog procesa sudjelovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Summit je pratila i analizirala urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Summit Berlinskog procesa održan u Londonu donio je određene zaključke, a riječ je o tri deklaracije i jednoj zajedničkoj izjavi.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 izbori 9. lipnja Ivana Petrović o mogućem iznenađenju na izborima i kampanji: "Nisu mi se svidjeli narativi, to su militantni izrazi" Ivana Petrović Uoči izbora Ivana Petrović za DNEVNIK.hr o EU izborima: "Vidjet ćemo smjer kojim ide politička zajednica Starog Kontinenta opterećenog brojnim problemima"

"Pod zaključke bi se mogle navesti tri deklaracije koje su danas potpisane u Londonu. One se tiču ratnih zločina, potrage za nestalim osobama i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te terorizma, kao i jedna zajednička izjava. To su potpisale zemlje članice EU-a, koje su članice i Berlinskog procesa, među kojima je i Hrvatska i zemlje Zapadnog Balkana, dakle zemlje izvan EU-a. Što se deklaracija tiče, one su odraz političke volje, a ne dokument i takvih je deklaracija potpisano tisuće u posljednjih 20 godina pa vidimo da na tom području, prije svega na području potrage za nestalim osobama, nema velikog napretka. Iznimno puno je pohvaljen sporazum između Makedonije i Grčke i rečeno je da je to način na koji bi se trebali rješavati nesporazumi između država. Danas je prvi put na ovom procesu, na ovom četvrtom summitu bio i predstavnik Grčke, premijer Tsipras. Povjerenik Hahn pozdravlja sve te napretke zemalja Zapadnog Balkana, ali on na neki način ipak koči 2025. godinu, kao moguću godinu prvog idućeg proširenja. Rekao je da bi svi trebali završiti pregovore do 2023. godine te da je 2023. takoreći sutra i da to nije baš moguće. Općepoznato je da se proširenju protive Francuska, Nizozemska i po najnovijem, Danska. Ono što ih brine, brine ih krhka vladavina prava u zemljama Zapadnog Blakana. Povjerenik Hahn je za BiH rekao da je to slučaj za sebe i da je kompliciran. Inače od Hrvatske se očekuje da se puno više uključi u euroatlantske procese i integracije zemalja u susjedstvu", ističe Ivana Petrović.

Intrigantna je i činjenica da je summit u okviru Berlinskog procesa ove godine organizirala zemlja koja izlazi iz Europske unije.

"To je zanimljivo, ali sigurnost je bila okosnica zbog koje je Velika Britanija sazvala i bila domaćin proteklom summitu. Oni se jako boje novog migrantskog vala preko takozvane balkanske rute. Premijerka May je rekla da Britanija izlazi iz EU, ali da ostaje na Balkanu. Velika Britanija je zemlja koju niti jedan proces, pa tako niti Brexit, ne dočekuje nespremnu, to je zemlja koja se pokazala kroz političku povijest da anticipira i uvijek zauzima u nekim budućim procesima svoju poziciju", zaključuje Petrović.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene