Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Evo što je najnoviji 'kamen spoticanja' između Vlade i oporbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor s Europskom komisijom oko Lex Perković već se provodi - Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala promijenjeni zakon. Oporba i dalje žestoko kritizira, a pod upitnikom je i Vladin plan o ustavnim promjenama.

Najnoviji kamen spoticanja u odnosu Vlade i oporbe je ista stvar koja buni i javnost, a to je da premijer govori jedno, ministar Miljenić drugo, Vesna Pusić iz New Yorka treće, a Reding govori četvrto. Naime, ministar MIjenić je jučer vrlo jasno pred povjerenicom Reding i pred javnosti kazao da ustavne promjene nemaju nikakve veze sa zakonom o europskom uhidbenom nalogu. Premijer Milanović je, pak, u intervjuu za Dnevnik Nove TV jučer kazao da je Ustav nužno izmijeniti kako bi se uhidbeni nalog mogao provoditi.

HDZ je spreman na ustavne promjene samo ako prvo 'lex Perković' stupi na snagu, a tek onda da se mijenja Ustav. Za promjenu ustava potrebna je 2/3 većina. Stoga se vladajući se moraju dogovoriti ili s HDZ-om ili s ostalim strankama. Dakle, trgovina je neizbježna. Nadalje, ministar Miljenić je jučer jasno u Bruxellesu kazao da će zakon najkasnije stupiti na snagu 1.1.2014., a premijer Milanović sinoć, a i danas kaže da će zakon stupiti na snagu 1.1., stoga je u ovom trenutku ključan odgovor na jedno vrlo legitimno pitanje – zbog čega zakon koji ide u hitnu proceduru ne stupa na snagu odmah, nego se s njegovim pravosnažjem čeka gotovo tri mjeseca.

Sve se vrti oko termina zastare zbog toga što je najnoviji zakon koji je Vlada danas poslala u Sabor, najplastičnije objašnjeno, 'lex Perković' minus odredba o ograničenju za izručenje hrvatskih državljana za kaznena djela počinjena prije 2002. godine. To znači da ovaj zakon nije ni približno sličan onom zakonu iz 2010. koje su, uz ostale, vrednovale članice kada su ratificirale naš pristupni ugovor.

>> Vlada izmijenila 'lex Perković'

U skladu s tim, izmijenjena odredba o zastari glasi da se zastara određuje prema zakonima RH, a ne prema zakonima zemlje članice u kojoj je zločin počinjen kako je to jučer kazala gospođa Reding.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Slika nije dostupna 'Prijeti nam velika šteta' Govor Ministarstva pravosuđa najblaže rečeno je krajnje nediplomatski

Vlada ima uvjerenje da je slučaj Đureković pred hrvatskim sudom zastario. Kaznenopravna struka nema to uvjerenje – ona kaže da nije zastario, a o svemu odlučuje sud. To hipotetski znači - kada bi ovakav zakon, u ovoj varijanti, po uhidbenom nalogu došao na izvršenje pred sud u Zagrebu da bi nalog mogao biti i uspješno proveden jer odluku konačnu donosi sud.

Budući da Vlada smatra da je slučaj Đureković zastario pred hrvatskim sudom, ona želi provesti ustavnu promjenu, Ustavom regulirati nezastarijevanje i oporba ovoga puta s pravom sumnja da oni time žele zaštiti Perkovića i ostale i na taj način do 1. siječnja kupiti vrijeme i započeti proces u Hrvatskoj jer Ustav je vrhovni akt i on on bi, u tom slučaju, hrvatskom pravosuđu to dao pravo bez obzira što u tom slučaju Hrvatska nema baš nikakvih dokaza. Njemačka bi, naravno, to osporila, a njemačko pravosuđe bi slijedila njemačka politika i mi bi u tom slučaju imali novi i pravosudni, ali i politički skandal.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene