Dok svaki strani turisti u prosjeku na hranu i piće u hrvatskim trgovinama i ugostiteljstvu dnevno ostave 91 kunu, domaći gosti ostave 40 kuna. Međutim, tvrde u HGK-u, stranci potroše i više od zabilježene cifre, jer u nju nije uključena hrana koju plaćaju u smještaju.
Ukupna prosječna dnevna potrošnja svakog stranog turista tijekom ljetnih mjeseci iznosi oko 66 eura, pri čemu 36 eura troše na plaćanje smještaja, oko 12 eura ostave za hranu i piće, a preostalih 18 eura na ostalu kupnju, sport, zabavu, izlete, kulturu. Najviše troše gosti iz Rusije, koji dnevno u džepovima Hrvata ostave oko 125 eura.
Ruski gosti, turistički djelatnici rekli su Novom listu, u sve većem broju na Jadran dolaze vlastitim automobilom. Oni se u Hrvatskoj zadržavaju duže vrijeme, od deset do 15 dana, i svoj novac se ne boje potrošiti.
Potrošnja hrane i pića veća i do pet puta
Analiza HGK nastoji trgovcima i ugostiteljima pokazati koliko koji gost troši, i na što troši, te ima tako omogućiti da prilagode svoju ponudu.
Da povećanje broja gostiju može dovesti do i više nego proporcionalnog trošenja pokazuju procjene HGK za kolovoz, prema kojima Splitsko-dalmatinska županija očekuje porast stanovnika od 38 posto u odnosu na izvansezonsko razdoblje, a potrošnja hrane i pića bit će utrostručena. U Istarskoj će se županiji stanovništvo udvostručiti, a potencijal potrošnje hrane i pića rast će pet puta.
"Prosječan je mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, veći za 70 do 130 posto u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet u tim županijama. S obzirom da je okvirna procjena dnevne potrošnje domaćega kupca u segmentu hrane i pića malo ispod 40 kuna, kupovna moć, odnosno potrošnja stranog turista u odnosu na domaćeg kupca – domicilnog stanovnika i domaćeg turista, jest oko 2,4 puta veća", navode u HGK.