Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKE RAZLIKE

Analiza HGK: Stižu u velikom broju, ali koliko turisti u Hrvatskoj uopće troše?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprotno mišljenju da strani turisti sa sobom u Hrvatsku donesu svu hranu i piće koje će za vrijeme odmora konzumirati, analiza Hrvatske gospodarske komore pokazala ja da stranci tijekom boravka na Jadranu na hranu i piće potroše 2,4 puta više nego domaći turisti.

Dok svaki strani turisti u prosjeku na hranu i piće u hrvatskim trgovinama i ugostiteljstvu dnevno ostave 91 kunu, domaći gosti ostave 40 kuna. Međutim, tvrde u HGK-u, stranci potroše i više od zabilježene cifre, jer u nju nije uključena hrana koju plaćaju u smještaju.

Pročitajte i ovo Turisti nezadovoljni cijenama, ilustracija - 3 Veliko nezadovoljstvo Pogledajte paprene cijene na Jadranu! Mogle bi nas doći glave: "Pitanje je kako ćemo preživjeti iduću godinu" Slika nije dostupna Sunce i more više nisu dovoljni Evo kako goste natjerati da potroše novac!

Ukupna prosječna dnevna potrošnja svakog stranog turista tijekom ljetnih mjeseci iznosi oko 66 eura, pri čemu 36 eura troše na plaćanje smještaja, oko 12 eura ostave za hranu i piće, a preostalih 18 eura na ostalu kupnju, sport, zabavu, izlete, kulturu. Najviše troše gosti iz Rusije, koji dnevno u džepovima Hrvata ostave oko 125 eura.

Ruski gosti, turistički djelatnici rekli su Novom listu, u sve većem broju na Jadran dolaze vlastitim automobilom. Oni se u Hrvatskoj zadržavaju duže vrijeme, od deset do 15 dana, i svoj novac se ne boje potrošiti.

Potrošnja hrane i pića veća i do pet puta

Analiza HGK nastoji trgovcima i ugostiteljima pokazati koliko koji gost troši, i na što troši, te ima tako omogućiti da prilagode svoju ponudu.

Da povećanje broja gostiju može dovesti do i više nego proporcionalnog trošenja pokazuju procjene HGK za kolovoz, prema kojima Splitsko-dalmatinska županija očekuje porast stanovnika od 38 posto u odnosu na izvansezonsko razdoblje, a potrošnja hrane i pića bit će utrostručena. U Istarskoj će se županiji stanovništvo udvostručiti, a potencijal potrošnje hrane i pića rast će pet puta.

"Prosječan je mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, veći za 70 do 130 posto u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet u tim županijama. S obzirom da je okvirna procjena dnevne potrošnje domaćega kupca u segmentu hrane i pića malo ispod 40 kuna, kupovna moć, odnosno potrošnja stranog turista u odnosu na domaćeg kupca – domicilnog stanovnika i domaćeg turista, jest oko 2,4 puta veća", navode u HGK.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene