Obavijesti Video Pretražite Navigacija
141 stranica

ANALIZA HDZ-OVOG ODGOVORA MOST-u nude i svoje prijedloge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I HDZ je odgovorio MOST-u na prijedlog reformi. Jedini prijepor je u tome što HDZ-ova koalicija ne pristaje na smanjenje broja županija i regionalizaciju. No iako ih MOST o tome nije pitao, desna koalicija dodala je i neke svoje prijedloge.

HDZ je na 141 stranici odgovorio MOST-u na prijedlog reformi.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati

'Imamo veliku razinu suglasja koje su se pokazali na razgovorima i očekujem da to bude dobro prihvaćeno', kazao je predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Velik dio odgovora odnosi se na poduzetništvo. Zalažu se za učinkovitije zakonodavstvo i provedbu predstečajnih nagodbi i stavljanje vjerovnika u prvi plan, da se ukine porez na dividendu i udjeli u dobiti, da se ukine članarina za HGK i HOK ako tako traže sukorisnici, za smanjenje PDV-a na 23%.

'Gospodarstvo i poduzetništvo čitavo je vrijeme u prvom planu u svim dokumentima', napominje Ivana Maletić.

HDZ ODGOVORIO MOSTU Evo što kažu na njihove prijedloge

Protiv su smanjenja županija i regionalizacije.

'To nećemo, na neki način dopustiti vraćanje u neke podjele koje smo već ajmo reći davno savladali. Koliko sam shvatio ni oni nisu zapeli za te regije', rekao je Karamarko.

No nema prijepora oko gospodarskog pojasa.

'Ono što je možda ključno, mi smo do kraja podržali njihov prijedlog o gospodarskom pojasu', napominje predsjednik HSLS-a, Darinko Kosor.

Slažu se da treba unaprijediti ovlasti građanskog i parlamentarnog nadzora.

Kod građanskog nadzora naveli su samo da trebaju nadzirati zahtjeve policije i PNUSKOKA prema OTC-u, dakle kod zahtjeva za prisluškivanja te da u njemu trebaju biti umirovljeni djelatnici službi i stručnjaci.

Za parlamentarni nadzor traže da treba sudjelovati u imenovanju i razrješenju čelnika službi, ravnatelja policije, da imaju ovlasti istražnog povjerenstva, da saborski zastupnici prolaze sigurnosne provjere.

'U ovo vrijeme kad postoje indicije kad se sumnja da se zloupotrebljava i policijski USKOK i SOA, prema tome tijela nisu u funkciji i treba pojačati i tražiti bolje oblike nadzora', kaže Karamarko.

HDZ-ov Ćorić prigovorio je SDP-u kako su im odgovore pisali u ministarstvima.

SDP ODGOVORIO MOSTU Evo što kažu na njihove prijedloge

'Načelno se kao ministarstvo financija i porezna uprava slažemo s tim i tim. Tko se slaže, ministarstvo financija, porezna uprava? Tko je pisao taj tekst to je pitanje koje se postavlja na početku i kraju ove cijele priče', smatra HDZ-ov Tomislav Ćorić.

'Onda će netko drugi reći da je naš izborni program, koji postoji, za razliku od HDZ-ovog i koji je pisan u Hrvatskoj, pisan od strane činovnika. E, pa nije. Pisali su ga naši ljudi, sveučilišni profesori, stručnjaci i praktičari', rekao je predsjednik SDP-a, Zoran Milanović.

SDP, tvrdi Karamarko, spreman je prihvatiti gotovo sve MOST-ove zahtjeve. Za njega je to apsurd.

'Mene jedino čudi od kud tolika snaga negiranja samog sebe kao što to radi Milanović i samo zato da bi ostali u fotelji', rekao je predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

HDZ-ova je koalicija na kraj odgovora stavila i ono što MOST nije pitao. A to su njihovi prijedlozi. Smatraju važnim provesti digitalizaciju, brinuti o dostojanstvu branitelja i domovinskog rata, vodit računa o demografiji, te transformaciji i modernizaciji željeznica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene