Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Rene Sinovčića

Analiza Andrije Jarka: Tko će odgovarati za sporni potpis?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstečajne nagodbe ponovno su pod povećalom istražitelja. Slučaj je analizirao reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Jedan od projekata s kojim se Vlada proteklih godina posebno hvalila - predstečajne nagodbe, ponovno je pod povećalom istražitelja. Ovoga puta radi se o nagodbi zbog koje je uhićen Reno Sinovčić i još 7 osoba.

S obzirom na to da je riječ o predstečajnoj nagodbi koja je odobrena, iako i bivši i sadašnji ministar financija tvrde da su sumnjali u nezakonitosti, postavlja se pitanje kako je posao uopće proveden. Doznaje se i da je potpis na nagodbu, mimo volje ministarstva, stavio porezni službenik u Zadru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAKO PREDATI PRIJAVU? Imate još dva tjedna za podnošenje godišnje porezne prijave: Doznajte kako to možete učiniti, ima i jedna novost Slika nije dostupna Promjene od 1. rujna Mijenja se Pravilnik o porezu na dohodak: Rastu dnevnice i uvodi se pet neoporezivih primitaka

Lalovac: Ministarstvo se protivilo spornoj predstečajnoj nagodbi

Kako je moguće da je Ministarstvu financija, prema tvrdnjama bivšeg i sadašnjeg ministra, odmah bilo jasno da tu ima nepravilnosti, a predstečajna nagodba je ipak prihvaćena?

Bez obzira na ta protivljenja, ostaje činjenica da su predstečajnu nagodbu odobrile i prihvatile nadležne institucije, a da USKOK u njoj vidi elemente kaznenog djela i uhićuje i pritvara sudionike tog postupka.

Najspornija je odredba zakona koja kaže da se nagodba prihvaća ako za nju glasa dvije trećine vjerovnika. Taj je zakon pisalo samo Ministarstvo finacija. Zbog čega su sami sebe tako ograničili i limitirali da budu puki promatrači, dakle da se dvije trećine vjerovnika složi s predstečajnom nagodbom, a da oni onda nakon toga samo mirno kažu i konstatiraju 'Da, tako je. U pravu ste - to se prihvaća'.

Kaže ministar financija Boris Lalovac da je njihov djelatnik Porezne uprave u Zadru bez njihovog znanja, mimo njihove volje i odobrenja, potpisao spornu predstečajnu nagodbu. Ako je to tako zbog čega nije iste sekunde sankcioniran, zašto nije dobio izvanredni otkaz ugovora o radu, zbog čega protiv njega nije podnesena kaznena prijava jer se radi o kršenju i zlouporabi položaja i ovlasti, a ovako je sve ostalo na internom postupku. Kako doznajemo ta je osoba još uvijek u radnom odnosu. Dakle, gotovo 11 mjeseci nakon pokretanja istražnog postupka njemu nisu izrečene bilo kakve sankcije.

Najvažnija zadaća Porezne uprave je provjeravati falsifikate i lažne račune. Postoji posebna služba za porezno-kaznena djela koja po službenoj dužnosti, prijavi ili saznanju provjerava i istražuje poslovanje fizički i pravnih osoba u RH i to bez iznimke. Nakon toga šalju izvještaj policiji i nadležnom DORH-u i upozoravaju na nepravilnosti.

Za kraj i najvažnije - ovo nije tek jedan od slučajeva.

Reno Sinovčić je javna osoba uz koje su se godinama vezale brojne afere. Činjenica je da nikad nije pravomoćno osuđen, međutim svi ovi elemti koje sam nabrojao su bili ili trebali biti dovoljan i jasan znak i upozorenje da se maksimalno i ozbiljno pristupi ovome slučaju, da se prevrne svaki papir i svaki račun i svaki dokument i da se tek onda stavi potpis na to.

Ovako nakon svega ostaje jedan gorak okus prebacivanja odgovornosti, loptice s jednog na drugi teren - znali smo, nismo znali, ipak smo potpisali, ali nismo kaznili onoga koji je to potpisao.

Ovako nakon svega ostaje jedan gorak okus prebacivanja odgovornosti, loptice s jednog na drugi teren - znali smo, nismo znali, ipak smo potpisali, ali nismo kaznili onoga koji je to potpisao.

Između zgrade USKOK-a i zgrade Ministarstva financija je mala udaljenost. Ne mogu vjerovati da ne postoji takva koordinacija i da se te kaznene prijave ne mogu odnijeti na posredovanje jer ako ministar vidi da je netko tako grubo prekršio može odmah prošetati i predati kaznenu prijavu i tražiti da se to sankcionira. Bit će zanimljiva uloga Stoje Mučaji, ravnateljice Porezne uprave u Zadru koja je cijelo vrijeme tvrdila da je o svemu obavještavala svoje nadležne, a da nitko nije reagirao.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene