Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari o opozivu premijera Oreškovića

IZBORI U RUJNU? 'HDZ će zajedno sa SDP-om oboriti Vladu, tu nema spora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je blizu prijevremenim izborima, slažu se analitičari.

Istup prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojim je najavio pokretanje opoziva premijera Tihomira Oreškovića, za politologa Anđelka Milardovića je očekivanI logični slijed događaja, a analitičar Žarko Puhovski smatra da je to očajnički potez kojim se hoće zaštiti lik i djelo Karamarka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza stručnjakinje RETORIKA GLAVNIH AKTERA KRIZE 'Karamarko kontradiktoran, Petrov patetičan, Orešković igra na najjaču kartu' Slika nije dostupna Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a Tko izlazi iz starog i ulazi u novi mogući sastav Vlade?

Politolog Anđelko Milardović je rekao kako je očekivano to što je Karamarko najavio da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića. "To je bilo po meni očekivano kao logični slijed događaja, da će se prvo tražiti opoziv premijera a onda kasnije će se i testirati pozicija prvog potpredsjednika Vlade", izjavio je Milardović.

Rekao je kako će se prema tom ishodu vidjeti hoće li se rekonstruirati Vlada ili kako oni kažu "presložiti" ili će predsjednica Grabar-Kitarović ići prema konceptu neke tehničke Vlade pa da se onda izbori, ako već nema drugoga izlaza "odigraju na dan održavanja lokalnih izbora jer to je daleko jeftinije".

"Lokalni izbori se moraju odigrati u zakonskome roku, a prijevremeni parlamentarni izbori se ne moraju održati nekog strogog datuma, znači, moguće je spajanje prijevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora", istaknuo je.

Na pitanje bi li se ova Vlada mogla održati četiri godine, Milardović je rekao da ako dođe do tog premoštavanja do ožujka sljedeće godine i ako na funkcionalnoj razini ne bude takvih turbulencija ili napetosti, onda su izgledi za produženje života ove Vlade mogući.

"Također, ako se u tome scenariju postignu reformski rezultati, onda su izgledi za održavanje takve Vlade znatno veći", ustvrdio je Milardović koji kaže da bez tih pretpostavki Vladi nema života. Istaknuo je kako je sada na potezu kao ustavni akter predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. "Prema njezinim potezima proces će ići dalje, jer se mora poštivati Ustavni okvir", kaže Milardović.

'Karamarko vuče očajnički potez'

Politolog Žarko Puhovski je izjavio kako je Karamarkova najava da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića po njegovom sudu očajnički potez kojim se hoće s jedne strane zaštititi lik i djelo Karamarka od interpelacije koje je u Hrvatskom saboru pokrenuo SDP, a s druge strane se hoće pokazati da je HDZ ipak nekako u akciji i da nije naprosto u poziciji reakcije.

"Oni su se našli u situaciju da će obarati Vladu u kojoj su bili većinski partner i to će činiti skupa s SDP-om", istaknuo je Puhovski.

Prognozira da će im to uspjeti, da će oboriti Vladu. "Oni će oboriti Vladu, tu nema spora", kaže Puhovski, ali smatra da neće uspjeti ideja o kojoj govori predsjednik SDP-a Zoran Milanović da će se Hrvatski sabor sam raspustiti pa da izbori mogu biti već sredinom srpnja. "To mi se ne čini vjerojatnim", ističe Puhovski.

Po njemu je vjerojatno da će prijevremeni parlamentarni izbori biti u rujnu. Očekuje da će predsjednica Republike dati nekom mandat 30 dana, da će se to produživati do kraja termina koji je Ustavom predviđen za rad Hrvatskog sabora do 15. srpnja, a onda će Sabor biti raspušten bilo svojom odlukom ili odlukom predsjednice Republike jer se nikakva većina u njemu ne može formirati. "Izbori će onda biti 15. rujna", najavljuje Puhovski.

Kaže da mu se u ovom trenutku čini da bi na tim mogućim prijevremenim izborima sigurno gubitnik bio Most, a vjerojatno bi gubitnik bio i HDZ-a, ali je uvjeren da HDZ ne može jako izgubiti jer ima biračko tijelo koje je otporno na sve političke promjene.

"Pitanje je kakav će biti odnos SDP-a i HDZ-a, kolika će biti SDP-ova prednost, međutim, uvjeren sam da nitko neće imati dovoljnu većinu da sam vlada, pa će ovisiti opet o oslabljenom Mostu ili o ojačanom Živom zidu", rekao je Puhovski. Smatra da će za razliku od situacije koja je bila u prošlim parlamentarnim izborima, na mogućim prijevremenim biti jedna važna razlika jer će u kampanji morati spominjati poslijeizborne koalicije.

"Na prošlim izborima to nisu činili jer se očekivalo da će HDZ pobijediti, a SDP se borio protiv toga da ne bude potpuno poražen. Sada će morati spominjati poslijeizborne koalicije pa će te koalicije dobiti neku vrstu demokratske legitimacije, koju dosad nisu imale", ističe Puhovski. Dodao je da će to za građane biti bolje, transparentnije. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene